آموزش کاشت نهال کاج

بذر کاج بسته به نوع گونه و آب و هوا احتیاج به آماده سازی بذر ۳۰ تا ۶۰ روز قبل از کاشت در گلدان دارد.بعد از کاشت بذرها به آرامی رشد خواهند کرد و بعد از یکسال میتوان آن ها را در فضای باز کاشت.در حالی که بیشتر مخروط کاج ها در ماه های فصل پاییز می رسند،میتوانید دانه های رسیده را از بین مخروط ها استخراج نمایید.سپس بذر هایتان را طی فرآیند زیر برای کاشت آماده سازید.

-قراردادن بذر ها به مدت ۲۴تا ۴۸ ساعت در ظرف آب ولرم :  آب هم دمای اتاق را در ظرف ریخته و سپس بذر ها را به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت در آب نگهداری کنید.بذرهایی که جنین آن ها سالم است باید به آرامی به کف ظرف نزول کنند.بذرهایی که بعد از۴۸ ساعت روی آب شناورند غیرقابل استفاده اند و باید آن ها را جمع آوری کرد.  

در چه زمانی بذرهای جدا شده را باید کاشت؟

  • شما می توانید دانه های کاج را در پاییز خارج از منزل بکارید و اجازه دهید بطور طبیعی در طول زمستان دوره خفتگی را بگذارنند و در بهار بذرها شروع به جوانه زدن کنند.
  • اگر دانه ها نیاز به دوره سرمایی دارند میتوان دانه ها را در یخچال نگهداری کرده و سپس بذر را خارج از گلخانه در فصل بهار(بعد از آخرین یخبندان)بکارید.
  • می توانید دانه ها را در یخچال سرمادهی کرده و سپس در گلخانه دانه ها را درون سینی نشاء بکارید و  نشاء ها را  در فصل بهار به زمین اصلی انتقالدهید.

چگونه بذرهای کاج را برای جوانه زدن آماده کنیم: بسیاری از بذرها برای جوانه زدن نیاز به دوره های سرمایی و گرمایی دارند.دوره گرمایی را قبل از دوره سرمایی برای نرم کردن پوسته انجام می دهند و این امکان را می دهد تا جنین بالغ شود. دانه های کاج را در ظرف مخصوصی ریخته و آب کمی جوش(۶۰تا۸۰ درجه سانتیگراد)روی آن ها بریزید تا زمانی که بذرها در آب غوطه ور شوند.سپس برای دوره سرمایی دانه ها را لایه دستمال سفید استریل بگذارید و دستمال  را درون پلاستیک زیپ دار که درون آن را با تورب خزه پر کرده ایم قرار  دهید و مقداری خزه روی آن بریزید و به روی آن ها آب بپاشید تا کاملا خیس شوند  و سپس زیپ پلاستک را محکم ببندید تا هوای خارج وارد محیط نشود.بسته به نوع گونه کاج در مدت زمان های مختلف آن ها را در درون یخچال در دمای(۵تا۷درجه سانتیگراد) نگهداری کنید. کاشت بذر کاج در محیط کشت: بعضی از بذر ها ممکن است در طول سرمادهی جوانه زده باشد پس نگران نباشید این یک امر طبیعی است.بذرها را از درون یخچال بیرون بیاورید و در بستر کشت مناسب بکارید.برای ریشه دهی بهتر و رشد خوب گیاه باید سینی نشاء عمیق باشد و بستر کشت را از(۸۰%پوست تنه درخت کاج و ۲۰%پیت ماس باشد این بهترین بستر کشت آزمایش شده است)ولی میتوان از ترکیب کوکوپیت+پیت ماس+ورمی کمپوست+شن درشت هم استفاده کرد. بعد از تهیه بستر کشت ، آن را بطور کامل آبیاری کنید و صبر کنید تا  آب اضافه از بستر خارج شود. بعد از مرطوب شدن خاک بذرها را در عمق ۲/۵ تا ۲ سانتیمتری بکارید.

مراقبت های بعد از کاشت بذر: برای رشد دانه های کاشته شده و جوانه های بیرون زده از خاک به سطح های صحیحی از آبیاری و نور احتیاج داریم.

بهترین مکان در زمان نونهالی گیاه جایی است که هوای مرطوب و خنک داشته باشد(گلخانه هایی که داری سیستم مه پاش و فن و پد است مناسب هستند).نور هم نباید شدید باشد بلکه باید نور مکان سایه روشن باشد(میتوان از فیلتر های نوری یا از توری های گلخانه استفاده کرد). بعد از بزگ شدن نهال ها به اندازه ۱۰-۱۵ سانتی(این فرآیند ممکن است تا دو سال برای گونه های دیر رشد طول بکشد)آن ها را به گلدان های بزرگتر انتقال دهید سپس شرایط رشد نهال ها بسته به نوع گونه را فرآهم آورید(بیشتر درختان کاج به نور زیاد و آبیاری منظم احتیاج دارند).