(Lobesia botrana)

در ایران فقط روی انگور گزارش شده است .
در بهار لاروهای جوان نسل اول از جوانه های گل دهنده و غنچه تغذیه کرده و روی آنها را با تارهایی می پوشانند . در برخی موارد نیز از جوانه های شاخه زا تغذیه کرده و در نتیجه سبب خشکیدن گل ها و جوانه ها و ریزش آنها می گردند .

لاروهای نسل دوم از گوشت غوره تغذیه می نمایند . بر اثر تغذیه پوست غوره منظره خاکی رنگ پیدا نموده و چروک برداشته و در نهایت باعث ریزش حبه ها می گردد .

لاروهای نسل سوم از انگور های رسیده تغذیه می کنند ، ابتدا از گوشت و سپس از پوست های رسیده می خورند . محل فعالیت آفت توسط تارهایی روی خوشه مشخص می باشد .
خوشه های آلوده مورد حمله انواع قارچ ها قرار گرفته خسارت های ثانویه را به وجود می آورند . لاروهای نسل بعدی آفت حتی روی انگور هایی که برای تهیه کشمش اختصاص داده می شوند به انبار منتقل و در آن جا تا بهار سال آینده به سر می برند . خسارت این آفت در کشت دیم روی انگور به مراتب کمتر از انگور کشت آبی می باشد و به همین جهت در اکثر مناطق دیم مبارزه با آفت معمول نمی باشد .

زیست شناسی :
این آفت در منطقه شیراز ( معتدله ) دارای چهار نسل در سال می باشد . ظهور اولین پروانه در اوایل فروردین و اوج پرواز نسل اول آفت در اواخر فروردین تا اوایل اردیبهشت می باشد . اوج پرواز نسل دوم تقریباً در دهه سوم خرداد ، اوج پرواز نسل سوم در اواخر تیر تا اوایل مرداد و اوج پرواز نسل چهارم در اوایل شهریور می باشد.کانال انگور خیری.در مناطق سردسیر آفت سه نسل در سال دارد . ظهور اولین پروانه در اوایل اردیبهشت ، اوج پرواز نسل اول در اواسط تا اواخر اردیبهشت ، اوج پرواز نسل دوم در اواسط تیر و بالاخره اوج پرواز نسل سوم در اواخر مرداد تا اوایل شهریور می باشد . بیشترین خسارت مربوط به نسل سوم آفت است . بهترین زمان مبارزه علیه آفت یک هفته تا ده روز بعد از تشکیل اوج بروز نسل دوم می باشد .

دوره جنینی ۸ تا ۱۰ روز ، دوره لاروی ۱۷ تا ۱۸ روز و چهار سن لاروی دارد ، دوره شفیرگی ۷ تا ۸ روز و دوره نشو و نما برای یک نسل ۳۲ تا ۳۶ روز طول می کشد .

کنترل :
انتخاب انواع موهایی که خوشه متراکم ندارند .

احداث باغ به صورت ردیفی و در روی داربست موازی ، چون کرم خوشه انگور اغلب به موستان هایی که فاقد داربست بوده و موها به شکل گسترده روی زمین یا پشته ها باشند حمله می نماید .

هرس هر ساله مو برای جلوگیری از تجمع شاخه های اضافی ، سوزاندن علف های هرز و برگ های خشک در پاییز ، شخم عمیق و استفاده از یخ آب زمستانه برای از بین بردن شفیره های زمستان گذران

کنترل شیمیایی :

نوبت اول سم پاشی در مرحله غنچه و قبل از باز شدن گل ها ، نوبت دوم زمان غوره و نوبت سوم در شروع آب دار شدن میوه
سمپاشی با یکی از حشره کش های مجاز