شته مومی سیب

شته مومی سیب (Wooly aphid) یا شته خونی سیب از خانواده Eroisomatidae است که ریشه این خانواده در لاتین به معنی پشمالومیباشد.شته مومی سیب از آفات عمومی و در حال رشد درختان سیب است که در همه کشورها وجود دارد.این شته باعث کاهش رشد درختان و آلودگی ظاهری میوه ها میشود.حشرات هم به شاخه ها و هم به طوقه درختان حمله میکنند.کولنی شته ها در بهار بر روی شاخه هابه خصوص در اطراف زخمهای حاصله از هرس فعالیت خود را آغاز کرده و با ایجاد گال روی بافت گیاه ،بر روی آنها تغذیه میکند. شته مومی به عنوان ناقل بیماریهای ویروسی از آفات عمومی و اقتصادی سیب به شمار میرود.

مشخصات ظاهری شته مومی سیب:

بدن قرمز رنگ دارد که با پوشش پشمی سفید رنگی پوشیده شده است.اکثر شته دارای کورنیکول که به صورت دو برامدگی در عقب شکم نمایان است،اما در این گونه کورنیکول وجود ندارد.شاخک پنج بندی و گاهی اوقات تا ۶ بند هم میرسد.رگبالها دارای رگبندی چند شاخه ای و نرها فاقد بال هستند.

چرخه زندگی:

مراحل رشدی شته ابتدا بر روی گل ،میوه و بعد از در روی قسمتهای علفی در حال رشد درخت سیب میباشد. کولنی شته در طول زمستان با زندگی در ریشه های گیاه و یا در داخل شکاف پوست به زندگی خود ادامه میدهد.این شته ها فقط قادرند تولید ماده های نابارور و تخم کنند.تخمها معمولا دوام چندانی ندارند و تفریخ نمیشوند.هر ماده میتواند بیش از ۱۰۰ پوره تولید کند که در سال ۱۲-۱۰ نسل دارند(امریکا و اروپا).پوره های سن اول بسیار متحرک هستند و از جمعیت های شلوغ خود مجددا تولید کولنی میکنند.

گیاهان میزبان:

میزبان اصلی آن درخت نارون آمریکایی Ulmas lanigerum میباشد.در مناطقی که میزبان اول وجود داشته باشد چرخه خود را در روی هر دو میبزبان سیب و نارون کامل میکند.اما در ایران به دلیل نبود نارون آمریکایی تقریبا در تمام مدت سال روی میزبان دوم (درختان دانه دار) که اغلب شامل سیب و گلابی و زالزالک است سپری میکند.

خسارت:

شته مومی هم در قسمتهای هوایی و هم زمینی سیب فعالیت دارد.این شته از برگ تغذیه نمیکند.کولنی شته به صورت توده سفید رنگ روی تنه و پوست وشاخه های سیب میتوانند باعث تغییر شکل ،جوش یا تاول و غده های سرطانی مانند شوند.ترکیبات بزاق شته برای درختان سمی است و تا حد زیادی مسئول خسارات ناشی از شته به شمار میروند.گالهی قسمتهای هوایی گاهی تا به اندازه یک گردو هم میرسد.وجود کولنی روی ریشه هم باعث تولید گال روی ریشه و به وجود آمدن آلودگی های ثانویه میشود.شته مومی با اختلال در آوندهای چوب و ریشه و عدم انتقال آب باعث کاهش رشد درختان سیب میشود.رسوب عسلک کولنی شته ها روی میوه و شاخه های مجاور از علایم خسارات است.و در ضمن آسیب به درختان جوان بسیار شدید تر است.

پیشگیری و مدیریت

کنترل زراعی:

شته مومی سیب چون مکان‌های سایه‌دار را ترجیح می‌دهد لذا در باغات سیب از کاشت پر پشت درختان بایستی اجتناب کرده و به هرس آنها دقت لازم مبذول داشت همواره جریان هوا و نفوذ اشعه‌های خورشیدی را به داخل درختان امکان‌پذیر ساخت. چون شته‌ها اکثراً در داخل زخم‌های درختان و یا در محل‌های بریده و هرس شده آنها مستقر می‌شوند لذا این قسمت‌ها نباید به حال خود رها شوند. همچنین شاخه‌های گال‌دار و یا سرشاخه‌های مورد هجوم بایستی به طور مرتب قطع شده و نابود گردند. کاشت واریته های مقاوم از جمله Northern spy و Winter majetin که تقریبا مورد هجوم شته مومی واقع نمیشوند،راه حل بسیار مناسب است.

کنترل بیولوژیک:

جمعیت شته مومی توسط شته Aphelinus moli متناوبا کنترل میشودکه از پارازیت های اختصاصی شته مومی سیب است..این شته ها معمولا سیاه و دارای سوراخ پارازیته هستند.از شکارگر ها نیز میتوان به کفشدوزک و لارو مگس های سیرفیده و مورچه های سبز اشاره کرد.این شکار گر ها میتوانند موجب نابودی کامل کولنی شوند ،اما توده پشمی باقی میماند. سن‌های شکاری از خانواده Anthoeoridae ,Nabidae نیز از شکارگرهای شته مومی سیب به شمار میروند.

کنترل شیمیایی:

نکته ای که در استفاده از سموم وجود دارد این است که شما برای استفاده از سموم باید حتما با یک متخصص گیاه پزشک مشورت کنید تا میزان دوز مصرفی و نحوه استفاده از سم برایتان توضیح داده شود. استفاده از سم بیش از حد مجاز علاوه بر گیاهسوزی و رعایت نکردن دوره کارنس سموم میتواند باعث ایجاد سرطان و آلرژی های تنفسی و پوستی و مسمومیت با مصرف میوه ها شوند.

سموم تیودان ,۵۰WPدیازینون۵۰WP ، یریمیکارب(پریمور) Df50 ، اکسی دیمتون متیل EC25 میتوانند برای کنترل شته مومی موثر واقع شوند.در مناطق گرمتر که ته ها بیتر در قسمتهای هوایی گیاه مستقر هستند میتوان از روغنهای زمستانی یا اسپری حشره کش فسفات استفاده کرد.این اسپری در تابستان باید حتما استفاده شود.

منبع : طراحان منظر

شته و طرز مبارزه با آن

● شته Phylloxera

حشرات اين خانواده که با خرطوم خود از شيره گياهي تغذيه مي کنند ، داراي تعداد زيادي از گونه ها و از آفات مهم و درجه اول گياهان صنعتي ، زينتي ، باغباني ، سبزيکاري ، جنگلي و غيره بوده و از اهميت اقتصادي زيادي برخوردار ميباشند .

شته ها علاوه بر تغذيه از شيره گياهي در انتقال بيماريهاي ويروسي نقش مهمي ايفا مي کنند .

عده اي از شته ها باعث پيچيدگي برگ و يا تغيير شکل شاخه ها گرديده و برخي بر روي قسمتهاي گياهان ميزبان تشکيل گالهاي گوناگوني را مي دهند .

شته ها حشرات کوچک کروي ، پهن و يا بيضي شکل هستند ، طول بدن آنها از نيم ميليمتر تا هشت ميليمتر متغير و اغلب اوقات بين ۲ تا ۴ ميليمتر مي باشد .

رنگ آنها بسيار متنوع و اغلب داراي رنگهاي زرد ، سبز ، قرمز ، سياه و يا خاکستري هستند .

بدن آنها نرم و پوشيده از موهاي ريز با اندازه هاي متفاوت ميباشد .

در شته ها سر داراي يک جفت شاخک که طول آن متغير است وجود دارد .

شته ها داراي سه جفت پا هستند و پاهاي عقبي معمولا بلند تر از ساير پاها مي باشد .

شته ها به دو شکل بدون بال و يا بالدار ميباشند .

در نزد اغلب گونه ها شکم حشره به دم کوتاهي ختم مي شود .

ضمنا در طرفين و پشت حلقه ششم شکم زائده اي با شکل و اندازه متفاوت وجود دارد .

شکل و اندازه اين زائده ، شاخکها ، دم و تزئينات آنها از نظر تشخيص گونه ها اهميت زيادي دارند .

شته ها معمولا داراي ترشحات شيرين و چسبناکي بنام ( عَسَلَک ) ميباشند که باعث جلب مورچه ها گَ شته و حتي مورچه ها با شاخکهاي خود آنها را تحريک به ترشح شيره نموده و از آن تغذيه مي کنند .

بعضي از مورچه ها براي يک کلني از شته ها لانه ساخته و آنها را محبوس مي کنند و يا آنها را به مکانهاي ديگر مخصوصا روي ريشه گياهان منتقل مي کنند .

در حقيقت مورچه ها استثمارکننده شته ها هستند .

بدين جهت شته ها را گاو شيري مورچه ها ناميده اند .

در عوض مورچه ها اغلب اوقات شته ها را از حمله و گزند دشمنانشان مصون مي دارند .

زندگي شته ها بسيار پيچيده است در قسمتي از زندگي خود بطريق بِکرزائي تکثير پيدا کرده و سپس بعد از پيدايش افراد نر و ماده و آميزش بين آنها نسل هاي متعددو متوالي ايجاد کرده و در پائيز ماده هاي ج__ن__س__ی تخمهاي زمستانه مي گذارند .

زادآوري در شته ها بسيار زياد ميباشد ، بطوريکه تعداد نسل آنها گاهي در سال در مناطق مناسب به ۲۰ نسل مي رسد .

چند تائي شته کافي است تا در اندک زمان باغ يا گلزاري را آلوده نمايد .

عده اي از شته ها زندگي خود را بر روي يک گياه بپايان مي رسانند ( يک ميزبانه ) در حاليکه عده اي ديگر قسمتي از زندگي خود را روي يک گياه و قسمت ديگر را روي گياه ديگري مي ذرانند ( دوميزبانه ).

شرايط آبر و هوائي فصل بهار ، زادآوري اين حشرات را بسيار تسريع مي کند .

در مورد شته هاي دو ميزبانه اگر بتارانهاي بهاري موقعي ببارد که حد اکثر افراد بالدار باشند ، تعداد زيادي از آنها را نابود مي کند .

در حاليکه بر روي افراد بي بال و لاروها تاثيري ندارد .

جمعيت شته هاي يک ميزبانه در اوائل بهار بسيار زياد مي باشند ولي بتدريج در هنگام تابستان تعداد آنها در نتيجه عوامل کنترل کننده مانند کفشدوزکها ، مگسها ، رنبورهاي شته خوار ، قارچهاي شته کش ، و همچنين بعلت کمي رطوبت از بين رفته و سپس در اوائل پائيز شروع بازدياد مي کنند .

کثرت جمعيت و در نتيجه زيان شته ها به عوامل بسيار زياد از قبيل شرايط آب و هوائي ، رطوبت ، حرارت ، مقدار و شدت نور ، عمل پارازيت ها و شکاري ها، بستگي دارد .

بعنوان مثال زندگي دو نوع شته در زير شرح داده مي شود :

شته ۱ سبز هلو :

طول حشره بالغ بي بال ۵/۱ تا ۲ ميليمتر و رنگ آن سبز ِ زَرد و يا زرد مي باشد .

بدن بيضي شکل و زائده آن نسبتا طويل است .

▪بيولوژي تخمها در قاعده جوانه هاي هلو ، شليل ، بندرت در زرد آلو گذا شته مي شود .

در اواسط فروردين بسته به شرايط آب و هوائي ، تخمها باز شده و حشرات بطرف برگها مي روند و سپس اواسط ارديبهشت حشرات هر کدام بطور متوسط ۴۰ تا ۵۰ نوزاد بدون بال توليد مي کنند که بنوبه خود حشرات بي بال و يا بالدار مي زايند .

در نسل سوم ، تقريبا تمام حشرات بالدار مي باشند و بتدريج در اواسط خرداد تقريبا حشره اي بر روي درخت هلو باقي نمانده و تمام آنها بر روي ميزبان دوم که بسيار گوناگون و از خانواده هاي مختلف گياهي ميباشند مانند: چغندر ، اسفناج ، تنباکو ، سيب زميني ، کوکب ، کلم و غيره مهاجرت مي کنند و نوزادان خود را در روي آنها مي گذارند و اين نوزادان درطول فصل تابستان نسلهاي متوالي را تشکيل ميدهند .

گزش شته ها برروي برگهاي هلو وسپس برروي برگهاي ميزبان ثانوي باعث پيچيدگي برگها ميشود.

شته ها در روي سطح زيرين برگها قرار گرفته و بدين طريق مبارزه با آنها بسيار مشکل مي شود .

در تابستان و در ماههاي تير، مرداد و شهريور شته ها در روي ميزبانهاي ثانوي زادآوري کرده و فعاليت آنها باعث ايجاد زردي ، پژمردگي ، تغيير شکل برگها مي گردند .

و در بعضي از موارد باعث انتقال بيماريهاي ويروسي مي گردند .

درشهريورماه تا اواخرماه حشرات ج__ن__س__ی بالدار بسوي ميزبان اوليه ( درخت هلو ) مهاجرت مينمايند.

هر شته به تعداد پنج تا ده تخم منفردا بر روي شاخه هاي جوان و جوانه ها مي گذارند و تخمها تا بهار سال آينده باقي خواهند ماند .

شته ۲ گل سرخ :

طول حشره بالغ بي بال اين شته در حدود ۸/۲ تا ۴/۳ ميليمتر و رنگ آن سبز مايل به قهوه اي با زائده و پاهاي سياه رنگ مي باشد .

در ابتداي بهار تخم اين شته ها که از سال قبل بر روي درخت گذا شته شده بتدريج شروع به باز شدن کرده و در نتيجه زادآوري شته ها سطح زيرين برگها و ساقه هاي گل دهنده ( گل سُرخ و نسترن ) مملو از اين شته شته مقارن با سفيدک گل سُرخ باشد مي توان با مخلوط کردن دو سم قارچ کُش و حشره کُش فقط يکبار مبارزه نمود . ها ميشود .در مکانهائي که حمله اين
بايد توجه داشت که دو سم مصرفي قابليت اختلاط با يکديگر را دا شته باشند .

● مبارزه :

مبارزه با شته ها زماني موفقيت آميز خواهد بود که بمحض ظهور اولين کلني هاي شته آغاز گردد .

بعلاوه در اين زمان هنوز تعداد پارازيتها و شکاري ها زياد نبوده و سمپاشي زيان زيادي به آنها وارد نمي کند . مبارزه با شته در محيط هاي بسته آپارتمان نسبتا ساده بوده و با چند بار استفاده از حشره کش هاي معمولي که براي مبارزه با مگس از آنها استفاده ميشود از بين ميرود .

اما در محيط باز دفع شته بسيار مشکل است .

سمومي که در مبارزه عليه شته ها بکار برده مي شود ، اغلب سموم فسفره ميباشند که خاصيت تماسي دارند مانند : مالاتيون ، گوزاتيون ، ديازينون و س_و_پ_ر اسيد ، که بر حسب ماده موثر آنها از يک تا يک و نيم گرم در يک ليتر آب مصرف ميشوند .

▪سموم نفوذي موسوم به سيستميک مانند : فساميدون ، متاسيتوکس و سموم مشابه که داراي خاصيت نفوذي ميباشند برتري چشم گيري به سموم تماسي شته کش دارند .

زيرا علاوه بر اينکه شته ها در سطح زيرين برگها و مکانهاي ديگري از گياه که سم مستقيما به آنها نمي رسد را از بين ميبرد ، بلکه به پارازيت ها و شکاري هاي مفيد آنها نيز صدمه زيادي وارد نمي آورد .

و نيز عليه کنِه هاي گياهي موثر مي باشد و دوام آنها برحسب رشد گياه و نوع سم بين ۱۰ تا ۲۰ روز طول مي کشد . براي اينکه مقدار ماده موثر بيشتري داخل گياه شود ، لازم است که سمپاشي زماني که برگها باندازه کافي رشد کرده باشند انجام گيرد .بنابراين بايد اين سموم را دير تر از سموم شته کش تماسي مصرف نمود .

منابع :
———————-

برگرفته از کتاب : پرورش گلها و گیاهان زینتی aftab.ir

۱۰ بیماری گیاهی که باید مراقب آنها باشیم

بیماری گیاهان

بیماریهای گیاهی ممکن است غیر زیستی آبیوتیک ( abiotic ) باشد مانند تنش دمایی، تنش آبی، آسیب‌های ناشی از وزش باد و یا کمبود مواد مغذی و یا این که زیستی (بیوتیک) باشد مانند بیماری‌های ناشی از ارگانیسم‌های زنده مانند قارچ ها، باکتری‌ها، ویروس‌ها و یا نماتودها.

اگر چه گیاهان ممکن است تحت تأثیر انواع گوناگون بیماری‌ها قرار بگیرند، اما به ویژه اگر به کار کشاورزی مشغول هستید باید توجه ویژه ‌ای به ده بیماری گیاهی زیر داشته باشید و مراقب علائم آنها باشید،:

۱- لکه برگی زاویه ای : بیماریهای قارچی مسلماً یکی از مخرب ترین و فاجعه بارترین بیماری‌های گیاهی هستند. از جمله این بیماری‌های قارچی، لکه برگی زاویه ای ( Angular Leaf Spot ) است که منجر به ایجاد لکه ‌های زاویه‌ دار بر روی برگ میشود که معمولا ابتدا زرد رنگ بوده و سپس قهوه ‌ای می‌شود.

۲- آنتراکنوز ( Anthracnose ): آنتراکنوز یکی دیگر از بیماری‌های قارچی است که به ‌صورت ضایعاتی مشابه با لکه برگی زاویه ای خود را نشان می‌دهد اما در این بیماری رگبرگهای گیاه سیاه می‌شود. برگها قهوه ‌ای و پژمرده شده و در شرایط آب و هوای مرطوب قارچ‌ها دسته‌ هاگهای چسبناک صورتی ایجاد میکنند.

 

۳- سفیدک پودری( powdery mildew ): یکی دیگر از بیماری‌های قارچی متداول‌ در بین گیاهان، سفیدک پودری است. این بیماری تقریباً در همه انواع گیاهان ممکن است ایجاد شود و علائم آن بر روی برگ‌ها، گل‌ها، میوه‌ها و سبزیجات به صورت پودر در خاکستری یا سفید رنگ دیده می‌شود. اگر این بیماری درمان نشود وضعیت وخیم شده و برگ‌های گیاه زرد یا قهوه‌ ای می‌شوند.

 

۴- لکه باکتریایی ( Bacterial Spot ): گوجه ‌فرنگی و فلفل گیاهان مستعد بیماری لکه باکتریایی هستند. این بیماری به صورت ضایعات نامنظم آبکی بر روی برگ خود را نشان می‌دهد. برگهای آلوده زرد شده و می افتند. میوه گیاه نیز ممکن است دچار زخمهای پوسته ای برجسته شود.

 

۵- لکه موجی( Early Blight ): این بیماری قارچی در گیاه گوجه‌ فرنگی شایع است. بیماری لکه موجی به صورت حلقه‌ های قهوه ‌ای رنگ تیره با هاله زرد رنگ بر روی برگ‌ها ظاهر می‌شود. سپس برگ پژمرده شده و خشک می‌شود.

۶- پژمردگی فوزاریوم ( Fusarium ): پژمردگی فوزاریوم یک بیماری متداول دیگر است که باعث زرد شدن رگبرگها و پژمرده شدن برگ پیش از میوه دهی می‌شود. این بیماری در گیاهان خانواده طالبی شایع است اما ممکن است در محصولات خیار و کدو سبز و گوجه ‌فرنگی نیز دیده شود .

۷- سفیدک کرکی ( Downy Mildew ) : بیماری سفیدک کرکی باعث ایجاد لکه‌ های زرد رنگ بر روی سطح بالایی برگها می‌شود و زایده های کرکی سفید / بنفش در سطح زیرین برگ بر جای می‌گذارد. برگها لوله شده و پیچ میخورند و سپس به رنگ قهوه‌ ای درآمده و می‌میرند. همچنین ممکن است رشد گیاه متوقف شده و تمامی گیاه زرد شود. گیاهان خانواده کدو بیشتر تحت تأثیر این بیماری قرار می‌گیرند و پس از آن این بیماری در خانواده پیاز از جمله سیر و تره فرنگی شایع است.

 

۸- پژمردگی باکتریایی ( Bacterial Wilt ): این بیماری ممکن است از طریق حشراتی مانند سوسک خیار ( cucumber beetle ) انتقال پیدا کند. این حشره معمولاً مسئول گسترش بیماری پژمردگی باکتریایی به گیاهان خانواده خیار می‌باشد.

 

 

۹– پوسیدگی گلگاه ( Blossom End Rot ): برخی از بیماریها نیز ممکن است فیزیولوژیک باشند مانند پوسیدگی گلگاه. این بیماری زمانی اتفاق می‌افتد که میوه در انتهای گلگاه غرق در آب شده و در نتیجه بافت آن خراب شود. سپس میوه خشک شده و ناحیه کاغذی سفید رنگی بر جای می‌ماند که اغلب مورد هجوم قارچ‌ها قرار گرفته و سیاه می‌شود. اگر چه این بیماری در بسیاری از محصولات کشاورزی دیده می‌شود اما در گوجه ‌فرنگی بیشتر شیوع را دارد.

 

 

۱۰- ویروس موزائیک ( Mosaic ): ویروس‌هایی مانند ویروس بیماری موزائیک تنباکو و موزائیک خیار بیماریهای شایعی در محصولات کشاورزی هستند. این بیماری منجر به ایجاد نوارها یا لکه‌ های زرد رنگ بر روی برگ‌ها شده و باعث بد شکلی و توقف رشد گیاه می‌شود.

 

بهترین زمان هرس درختان گردو و گیلاس

بهترین زمان هرس درختان گردو

با توجه به اينكه درخت گردو درختي حجيم و گسترده است، اگر به حال خود رها شود پس از چند سال تبديل به درختي با شاخ و برگ متراكم و درهم مي شود هرس درختان گردو از اهميت بسزايي برخوردار مي باشد.

چگونگی هرس درخت گردو

بطور كلي هرس گردو شامل حذف شـاخه هـاي خـشك شـده و خسارت ديده و بيمار و همچنين شاخه هاي با زاويه حاده كه مانع رسيدن نور و هوا مي شوند، مي گـردد. هرس درختان گردو در مناطق سرد معمولا از اسفند تا فروردين انجام مي گيرد. بطور كلي در هرس گردو ۵ – ۳ شاخه اصلي بعنوان بازو و با زواياي باز انتخاب مي شوند كه ايـن شـاخه ها بايستي حداقل ۳۰ سانتي متر از همديگر فاصله داشته و در جهات مختلف قرار داشته باشـند براي هـرس درختـان جـوان گـردو نياز به شناخت نوع عادت باردهي ارقام و نحوه رشد مي باشد. ارقام با باردهي انتهايي به شكل جامي كلاسيك و ارقام با باردهي جانبي به شكل محور تغيير شكل يافته هرس مي شوند

انواع هرس گردو

هرس فرم

در سالهای اولیه ی رشد نهال صورت می گیرد بدین صورت است که از فاصله ۵/ ۱متری نهال سر برداری می شود و محل بریدگی با چسب باغبانی پوشانده می شود. که این امر باعث رشد شاخه های جانبی درخت گردو می شود. در سالهای بعد نیز تعداد شاخه ها کمتر شده و بقیه شاخه ها از روی تنه حذف می شوند. با این روش هرس کردن که تدریجی ودر سالهای اولیه رشد درخت صورت می گیرد فرم اصلی درخت شکل می گیرد.

هرس باردهی

این نوع هرس معمولاً در اواخر زمستان و گاهی در تابستان هم انجام می شود.

مراحل هرس باردهی درخت گردو

هرس درخت گردو شامل :

حذف شاخه های مزاحم خشک وناجور میباشد وباید سعی نمود که حتما محل بریدگی با چسب باغبانی پوشانده شودمنظور از هرس حذف کامل شاخه ها ی زیادی ونرکها یا آن قسمتهایی است که مانع تابش نور خورشید به داخل تاج درخت میشود.با دقت در انجام هرس میتوان سلامت درختان را به نحو مطلوب تامین کرد واز نامرغوب شدن گردوها جلوگیری کرد.این هرس را میتوان هر سال یکبار انجام داد.

هرس درخت گردو کهن سال بیشتر از ۳۰ سال

نمونه دیگر از هرس، هرس کردن درختان کهن سال گردو که بیشتر از ۳۰ سال سن دارند می باشد. که به منظور جوان کردن درخت شاخه های پیر و درهم را هرس کرده و با این کار شاخه های جوان میوه دهی زیادتری خواهند داشت.

 

 

بهترین زمان هرس درخت گیلاس

زمان هرس درخت گيلاس مهم و قابل توجه و از اواسط بهار تا اوايل تابستان مي باشد. شاخه هاي روييده شده در همان سال هرس مي شوند و شاخه هاي سالهاي قبل قابليت توليد شاخه جانبي را از دست مي دهند. قطع شاخه هاي جديد از بالاي برگ پنجم يا چهارم زير شاخه اجرا مي گردد طول شاخه اي كه هرس مي شود حتما بايستي از ۲۰ سانتي متر بيشتر باشد. اين شاخه ها ممكن است جانبي يا از راس شاخه هاي اصلي روئيده شده باشند.

هرس باردهی

گاهي بعلت نمو فوق العاده درخت ممكن است در سال ۲ مرتبه شاخه ای يا درختی هرس شود واين نوع هرس، هرس باردهي مي باشد. شرط هرس اين است كه طول شاخه بيشتر از ۲۰ سانتي متر باشد .

درسال اول كاشت و سربرداري (طول ساقه حدود يك و نيم متر) چهار تا شش شاخه بفواصل معين نگهداري مي شود و شاخه هاي اصلي مي باشند، ابتداي سال بعد يك سوم طول شاخه ها از بالاي جوانه اي كه در زير شاخه و سمت بيرون درخت قرار گرفته سر برداري مي گردد. جوانه اي كه از بالاي آن سر برداري شده به شاخه مبدل و نمو مي نمايد. وقتي طول شاخه جديد به بيش از ۲۰ سانتي متر رسيد از بالاي برگ پنجم يا چهارم كه در زير شاخه و سمت بيرون درخت قرار دارد قطع مي گردد، چهار يا پنج شاخه جديد بوجود مي آيد كه ۲ يا ۳ عدد آنها كه مناسبتر باشند نگهداري مي شوند هيچ شاخه از درخت گيلاس از بيخ و بن حذف نمي گردد. در چنين وضعي از بالاي محل چين خوردگي (استيپولر) حدود ۲ سانتي متر بالاتر از بيخ و بن قطع مي گردد.

 

هرس کردن درختچه ها و محافظت آنها در برابر سرما

 

مرحله۱ : شناسایی بوته‌ها و هرس آنها

در بهار درخچه‌ها بلافاصه بعد از گل دادن به شکل بوته در می‌آیند و باید در تابستان برای فصول سرد زمستان هرس بشوند. هرس نباید دیر هنگام صورت گیرد این کار به رشد کمک می‌کند.

مرحله ۲: قطع شاخه‌های ضعیف و آسیب دیده ومرده

همیشه شاخه‌های را از یک زاویه‌ای که در گلوگاه شاخه است هرس کنید.

مرحله ۳ : حذف شاخه‌های کهن

باید شاخه‌های پربرگ و کهن را هرس کرد تا زائدات آن حذف شود و باعث رشد جدید آن گردد.

مرحله ۴: شاخه‌های پایین را ببرید

در قطع شاخه‌ها دقت لازم را بکنید که به ساقه اصلی آسیب نرسد.

مرحله ۵ : بوته‌های گل رز را با دقت هرس کنید.

ابتدا چوب مرده را قطع کنید سپس شاخه‌های باریک را که با شاخه‌های سالم رقابت می‌کنند را حذف کنید. ۴ یا ۶ شاخه سالم را انتخاب و آنها را حدود تا وزن و ارتفاع کلی کوتاه سازید. برای حفاطت بعدی از بوته زائدات را از زیر بوته بردارید و از کود گیاهی استفاده کنید. تا قبل از نوامبر این کار را انجام دهید ، زیرا بوته‌ها در مجاورت دمای سرد قرار می‌گیرند.

مرحله۶ : انتخاب پوشش زمینی مناسب برای گیاهان

این پوشش به منطقه شرایط آب و هوایی و گیاهی که نیاز به حمایت دارد بستگی دارد. کودهی ارگامیک مناسب شامل پوست درخت، خاک تورب دارد دار و غیره است. کود از ریشه حمایت می‌کند و مانع نوسانات سریع در دمای خاک می‌شود.

مرحله ۷: پیچاندن بوته ها در کرباس برای جلوگیری از آسیب

اگر گیاه در گذشته دچار مشکل بود این کار توصیه می‌شود.

مرحله ۸: حفاظت در مقابل برف و باد یک چادر

یک ساختار چوبی به شکل v درست کنید که با کرباس پوشیده شود تا از آنها حمایت نماید.

علائم کمبود عناصر غذایی درختان میوه

نشانه های کمبود نیتروژن

در صورت کمبود ازت از برگ های پیر به برگ های جوان منتقل شده و علایم کمبود اکثر در برگ های پیر مشاهد می شود توقف رشد و زردی برگ های پایین درخت از علایم کمبود ازت است.

نشانه های کمبود فسفر

توقف رشد برگ ها، کوچک شدن برگ ها و ارغوانی شدن برگ های پایینی

نشانه های کمبود پتاسیم

رنگ پریدگی سوختگی حاشیه برگ ها و زرد شدن حاشیه برگ های پایینی در درخت انگور سبب خشک شدن نوک خوشه های انگور می گردد.

نشانه های کمبود گوگرد

توقف رشد و زرد شدن برگ های پایینی

نشانه های کمبود نیتروژن

زرد شدن پهنک برگ های جوان و سبز باقی ماندن رگ برگ های آن، برگ های تازه روئیده زردی بیشتری نشان می دهند و در نهایت لکه های نارنجی بر روی برگ های انتهای توسعه می یابند.

نشانه های کمبود روی

بارز ترین مشخصه کمبودروی ریز شدن برگ ها و جارویی شدن برگ های جوان در سرشاخه ­های درخت می­باشد وجود نقاط زرد کرمی در زمینه سبز تیره برگ های میانی کمبود روی سبب غیر همزمان رسیدن میوهای انگور می شود.

نشانه های کمبود منگنز

کمبودمنگنز شبیه سایر ریز مغذی ها در خاک های آهکی اتفاق می افتد. برگ ها زرد کمرنگ می شوند و این زردی از حواشی برگ شروع شده و به سمت رگ برگ میانی توسعه می باد.

نشانه های کمبود بور

کمبود بور در درختان میوه سبب کاهش رشد و نمو پرچم ها، کاهش مدت گرده افشانی، سیاه شدن وسط میوه سیب و بد شکلی میوه می شود.

نشانه های کمبود مس

کمبودمس در درختان میوه سبب ایجاد شاخه های پر رشد با برگ های درشت به رنگ سبز تیره و با لکه های زرد رنگ می­شود. در صورت تشدید کمبودتمام شاخه­ های جوان خشکیده می شوند.

نشانه های کمبود کلر

خشکی برگ ها مخصوصا حواشی آنها از علائم عمومی کمبودکلر در درختان میوه است.

اهمیت زنبور عسل در کنترل بیماری آتشک

چکیده
آتشک یکی از مهم‌ترین بیماری‌های گیاهی در سیب، گلابی و درختان زینتی است که عامل بیماری، باکتری Erwinia amylovora است. نام بیماری، از علائم آن که عمدتاً سیاه شدگی و سوختگی بافت‌های درختان است، گرفته شده است. سلول‌های E.amylovora توسط حشرات (شته، سن و زنبورعسل و..)، باران و باد به شکوفه‌ها، شاخه‌ها، برگ و میوه انتشار می‌یابد. به دلیل وسیع بودن دامنه ناقلین، کنترل بیماری دشوار است. بنابراین جلوگیری از نقل وانتقال کلنی‌های زنبور عسل، نمی‌تواند در جلوگیری از اشاعه بیماری مفید باشد زیرا توسط حشرات دیگر انتقال صورت خواهد گرفت. تحقیقات جدید انجام شده نیز ثابت کرده است که باکتری عامل بیماری بر روی گرده، عسل، موم، بره موم در شرایط کندو به مدت طولانی زنده نمی‌ماند و به این ترتیب کندوی زنبورعسل نمی‌تواند منبع آلودگی در بهار سال بعد باشد. لذا نه تنها با جلوگیری از کوچ کندوهای زنبورهای عسل، از هدر رفتن سرمایه، صدمات ناشی از انتقال کندوها و کاهش میزان گرده افشانی در محصولات مختلف جلوگیری می‌شود بلکه از آن برای انتقال باکتری‌های مفید و آنتاگونیست به باغات آلوده به بیماری آتشک می‌توان استفاده نمود.

 

دریافت مقاله کامل اهمیت زنبور عسل در کنترل بیماری آتشک. . . در لینک زیر       👇👇

                                                  دانلود

دلیل عدم کارایی سم ها

دلیل عدم کارایی سم ها

بسیار پیش می آید که دو یا چند کشاورز از یک سم که تولید یک شرکت است استفاده می کنند، اما تعدادی نتیجه می گیرند و تعدادی نتیجه نمی گیرند.
در بسیاری از موارد دیده شده است که کشاورز کل مشکل را از سم می داند و بدون بررسی کافی بلافاصله سم را تعویض نموده و احتمالاً باز هم نتیجه نمی گیرند.

مهم ترین مشکلاتی که باعث می شوند سم اثر نکند یا کم اثر شود.

۱- استفاده در دماهای پایین یا بالا
به عنوان مثال بیشتر علف کشهای سیستمیک در دماهای بین ۱۷ تا ۳۰ درجه اثر می کنند و اگر در زمان سمپاشی دما پایین باشد به این معناست که هنوز جریان شیره آوندی به خوبی برقرار نشده و مشاهده می شود که در روزهای متوالی ابری و بارانی در بهار که دما هم پایین است رشد گیاهان و علفهای هرز کمتر است. پس بهتر است قبل از سم پاشی به گزارشهای هواشناسی در مورد هوای روزهای آینده توجه داشت. در صورتی که در آفتاب داغ سم پاشی انجام شود و دما بالاتر از ۳۲ درجه باشد، قبل از این که محلول وارد سیستم آوندی شود، آب آن تبخیر شده و ماده موثره وارد سیستم آوندی نخواهد شد.

۲. دریچه نازلهای سم پاش را باز کرده و سم با فشار زیاد به برگها برخورد کرده و به زمین می ریزد. این حالت از سمپاشی به خصوص در مورد حشره کشهای تماسی بدترین حالت ممکن است چون سم به پشت برگها نمی رسد و حشرات مستقر در آن مکان را کنترل نمی کند. پس بهتر است که درچه نازل بسته شود تا سم با قطرات ریز و به صورت مه بر روی برگها بنشیند. از این نظر سمپاش های خرطومی یا توربولاینر بهترین حالت ممکن هستند. زیرا ذرات محلول سم را بسیار ریز کرده و حتی دارای بار الکتریکی می کنند.

۳. استفاده از سم بدون مویان یا سورفکتانت. به دلیل کوتیکولی بودن سطح برگ و وجود لایه مومی قطرات سم به طور یکدست سطح برگ ها را خیس نکرده و کارایی سم بسیار کاهش می یابد. پس لازم است از روغنها و سورفکتانت استفاده شود تا سم به طور یکدست کل برگ را خیس نماید و چسبندگی و نفوذ لازم به درون کوتیکول را داشته باشد.

۴. استفاده از آبهای ناخالص یا بعضاً گل آلود رودخانه ها یا جویبارهای فصلی. در این شرایط ذرات یا کم یا زیاد می شود که می تواند اثر منفی روی گیاهان داشته باشد. پس بهتر است از آب خالص مانند آب چشمه استفاده کرد که املاح و ذرات کلوییدی کمتری دارند

روشهای مبارزه با آفت کرم و لارو حشرات

لاروهای حشرات ( Grub Worm ) در خاک زندگی میکنند و از ریشه سبزه و چمن تغذیه میکنند در نتیجه ناگهان متوجه میشوید چمن باغچه تان قهوه ای و بدشکل شده است. این کرمهای آفت نه تنها چمن را از بین میبرند، بلکه وجود آنها در خاک باعث میشود دشمنان طبیعی شان برای تغذیه به خاک باغچه هجوم آورده و خاک را در جستجوی آنها حفر کنند. معمولا شما از این دشمنان طبیعی نیز خوشتان نمی آید. اغلب لاروها مربوط به سوسک ژاپنی ( Japanese beetles ) هستند که در اواسط تابستان در نواحی آفتاب گیر باغچه تخم ریزی میکنند. برای توجه و رسیدگی به این مشکل باید ابتدا بدانید چگونه وجود کرم حشرات در خاک را شناسایی کرده و چه روشهایی برای مقابله با این آفت انتخاب کنید.

شناخت نشانه های حمله لارو حشرات

پی بردن به علائم وجود لارو حشرات در خاک برای پیشگیری و درمان هجوم آفت بسیار مهم است. آسیب مشهود این آفت کرمی را میتوانید اواخر تابستان تا اوایل پاییز مشاهده کنید. علائم حمله لارو حشرات به گیاهان، ایجاد نواحی قهوه ای رنگ و نامنظم در چمن است (شکل بالا) که به راحتی همانند فرش از خاک جدا میشود. برای این که بدانید شدت آفت زدگی چقدر است یا کدام نواحی آلوده شده و نیاز به درمان دارند، بخش کوچکی از چمن را بکَنید. معمولا وجود بیش از ۵ کرم در یک ناحیه ۱۵ در ۱۵ سانتیمتر، مستلزم استفاده از روشهای کنترل آفت است (شکل زیر).

روشهای مبارزه با حمله لاروها

هنگامی که آفت زدگی توسط این کرمها را شناسایی کردید، باید فورا اقدام کنید. برای این کار ابتدا باید بدانید چه زمانی بهترین موقع برای از بین بردن آفت است. بهترین زمان برای نابود کردن لاروهای حشرات اواخر تابستان یا اوایل پاییز است که هنوز کرمها کوچک بوده و نزدیک سطح خاک قرار دارند.

لاروها در بهار کمتر آسیب پذیر هستند چرا که بیش از حد بزرگ بوده و دیگر تغذیه از گیاه نمیکنند. به همین علت استفاده از حشره کش تاثیر کمی دارد. بارانهای بهاری نیز کار را مشکل میکنند چرا که ممکن است سم را شسته و پاک کنند.

هنگامی که میخواهید به چمن حشره کش بزنید، باید انواع مختلف را مد نظر قرار دهید. اگر پاییز میخواهید آفت کش بزنید، دیلاکس ( Dylox ) موثرترین روش بوده و فورا اثر میکند. اما در اوایل فصل دو محصول مریت ( merit ) و ماک تو ( Mach-2 ) برای پیشگیری مفید است. این محصولات پیش از تخم گذاری، آفتها را هدف قرار داده و نابود میکنند و هر گونه نوزاد آنها را نیز پیش از گسترش آلودگی از بین میبرند. همیشه پیش از مصرف دستور العمل روی محصول را به دقت بخوانید.

روشهای طبیعی از بین بردن لارو حشرات

برای افرادی که به دنبال روشهای طبیعی مقابله با آفتها و رهایی از لاروها هستند، چند راهکار وجود دارد که همگی موثر و بی خطر هستند. از جمله بهترین راههای از بین بردن این آفتهای کرم شکل عبارتند از روغن چریش ( neem oil )، نماتودها ( nematodes ) و بیماری شیری یا هاگ شیری ( milky spore ).

– هاگ شیری: هاگ شیری نوعی بیماری است که به شکل موثر لاروهای حشرات را از بین میبرد و برای محیط زیست نیز بی خطر و ایمن است. هاگها روی نواحی آلوده چمن ریخته میشوند و کرمهایی را که از گیاهان تغذیه میکنند، آلوده و عفونی میکنند. با نابودی و متلاشی شدن کرمها، دوباره روی خاک هاگها را بریزید تا از هجوم مجدد لاروها جلوگیری شود.

– روغن چریش: این روغن گیاهی حاوی آفت کش گیاهی است که خاصیت حشره کشی دارد. روغن چریش بیشتر به عنوان دافع سوسکهای ژاپنی و لاروهای آنها عمل میکند و مانع از تخم گذاری، رشد و تغذیه آنها از گیاه میشود. روغن چریش را طبق دستور العمل روی محصول، با آب مخلوط کنید و روی نواحی آفت زده اسپری کنید.

– نماتودهای مفید: از نماتودها به عنوان دشمن طبیعی بسیاری از آفات استفاده میشود. این کرمهای کوچک مستقر در خاک، باکتریهایی در خاک آزاد میکنند که لاروهای مضر را آلوده کرده و نابود میسازد. نماتودها را میتوانید به شکل محلول یا در ترکیب با آب خریداری کرده و روی نواحی آفت زده اسپری کنید.

اکنون که فهمیدید چگونه متوجه وجود لارو حشرات شده و چگونه از آنها خلاص شوید، میتوانید بهتر و موثرتر با این دشمن سبزه و چمن برخورد کنید.

بیماری آتشک و راه های جلوگیری از آن

بیماری آتشک یا همان فایر بلایت که توسط یک نوع باکتری ایجاد می شود یکی از شدیدترین ومخرب ترین بیماری درختان میوه دانه دار محسوب می شوند که بیشترین خسارت رابه درختان گلابی، سیب وارد می کند .انتخاب نام آتشک یاسوختگی آتشین برای این بیماری ظاهرا به جهت توصیف وضعیت درختان مبتلا بهترین انتخاب بوده است چراکه با داشتن شاخه ها وبرگهای سیاه شده، ظاهری کاملاً مشابه به یک درخت آتش گرفته به خود می گیرد .بیماری آتشک نه تنها منجر به کاهش سالیانه محصول درخت می گردد بلکه به واسطه انهدام شاخه های کوچک میوه دهنده وشاخه های اصلی وگاه تمام درخت باعث کاهش محصول در سالهای بعد نیز می شود ونهالهای مبتلا در خزانه ها به علت آلودگی به باکتری غیر قابل فروش شده و آلودگی درخت منجر به مرگ آن می گردد به همین جهت خسارت شدیدی در باغات میوه ایجاد می کند .

علائم بیماری :

علائم بیماری آتشک بجز در موارد استثنایی براحتی قابل تشخیص بوده وبه آسانی می توان از علائم سایر بیماریهای سیب وگلابی تمیز داد .بارزترین علائم این بیماری برروی درختان گلابی، به و سیب ،وجود برگها وشکوفه های به ظاهر سوخته برروی شاخه ها است هنگامیکه شاخه های تازه وجوان آلوده باشند انتهای شاخه ها خم شده وحالت عصایی به خود میگیرند که به آن سر عصایی شدن شاخه هامی گویند .اولین علائم بیماری معمولاًبرروی گلها ظاهرمی شود بطوریکه ابتدا گلها حالت آب سوخته پیدا کرده وآنگاه پژمرده وچروکیده می شوند وبه رنگ قهوه ای تیره تا سیاه در می آیند . شکوفه های آلوده ممکن است بیفتند ولی معمولا بصورت آویزان وچسبیده باقی می مانند پس از شکوفه ها شاخه های جوان وتُرد وآبدار ویا جوشهای اطراف درختان حساسیت بیشتری به این بیماری نشان داده وآلوده می شوند واغلب انتهای این شاخه ها خم شده وبه شکل عصا در می آید وآلودگی بر روی برگها نیز از محل رگبرگها ایجاد و به تدریج برگها آب سوخته وخشک شده وچسبیده به شاخه های آلوده باقی می ماند و این تغییر رنگ در درختان گلابی به رنگ سیاه،در درختان (به)به رنگ قهوه ای تیره ودردرختان سیب به رنگ قهوه ای روشن ظاهر می شود .

عوامل موثر در کسترش وتوسعه بیماری :

یکی از عوامل مهم وتاثیر گذار بر توسعه بیماری آتشک شرایط آب وهوایی حاکم بر منطقه است .درجه حرارت (۲۹-۲۴درجه) و مقدار رطوبت محیط نیز که به اشکال باران،شبنم یا رطوبت نسبی بسیار زیاد دیده می شود از عوامل باکتری این بیماری محسوب میشود. دومین عامل که مهمترین عامل انتقال و انتشار این بیماری میباشد حشرات،مخصوصا“ زنبور عسل است که این حشرات از یک طرف با حمل عامل بیماری بر روی بدن خود انتشار باکتری می گردند و از طرف دیگر به واسطه تغذیه از گیاهان ،میزبان ورود باکتری به درون گیاه میشوند.

روشهای مبارزه وکنترل :

کنترل این بیماری به روش شیمیایی وبا استفاده از سم به تنهایی مشکل ویا غیر ممکن می باشد .بنابراین استفاده از روشهای پیشگیری ورعایت نکات زیر لازم وضروری است :

۱- نظر به اینکه انتقال بیماری از منطقه ای به منطقه ای دیگر معمولا از طریق نهال، قلمه ویا پیوندک صورت می گیرد بنابراین نهال وقلمه ویا پیوندک مورد نیاز از مناطق سالم و عاری از بیماری تهیه گردیده وسعی شود از ارقا م مقاوم استفاده گردد.

۲- باغات از نظر تغذیه مورد توجه قرا گیرند واز مصرف زیاد کود ازته که سبب افزایش رشد و رویشی وابدار شدن شاخه شده وحساسیت درختان را نسبت به این بیماری افزایش میدهد خودداری شود

۳- اندام های آلوده هرس و منهدم گردند وعلفهای هرز باغ واطراف درختان حذف شوند.

۴- وسایل کار اعم از قیچی ،چاقو ،اره وغیره با الکل یا مایع ضد عفونی کننده پس از هرس هر درخت ضد عفونی گردند

۵- نظربه اینکه زنبور عسل مهمترین عامل انتقال این بیماری در زمان گلدهی است از استقرار کندوهای زنبور عسل در باغات ومناطق آلوده جدا خودداری گردد.

۶- از آنجایی که حشرات (همچون شته ها ،زنجره ها وپسیلها )به همراه کنه ها از عوامل انتقال بیماری در طول فصل رویشی محسوب میگردند مبارزه موثر با این حشرات در زمان رشد رویشی درختان ضرورت دارد

۷- باغات آلوده با محلول سمی بردو یکبار در پاییز وسه بار در بهار در زمان گل دهی درختان، یک نوبت در موقعی که ۵ درصد شکوفه باز شده است ،یک نوبت در زمانی که ۵۰ درصد شکوفه ها ویک نوبت در زمان باز شدن تمام گلها سمپاشی گردند.

انتخاب نهال سالم وعاری از بیماری، گام اساسی در احداث وتوسعه ی باغات و تولید اقتصادی محصولات باغی می باشد

برای مدیریت وجلوگیری از بیماری آتشک لازم است تلفیقی از روشهای پیشگیری وکنترل انجام گیرد.