علل ریزش برگ و میوه های نارس از درختان

 

همیشه اختلاف فاحشی بین تعداد گل تشکیل شده روی درختان میوه در بهار و تعداد میوه رسیده به مرحله بلوغ وجود دارد. برای باغدار در سال کم بار وقتی میوه های کوچک یا نزدیک به رسیدن از درخت می اُفتد موجب ناراحتی می شود. حتی در سال های پُربار فقط حدود یک تا دو درصد گل ها تبدیل به میوه شده و برای تولید محصول رضایت بخش جهت برداشت می رسند. برای ریزش بیش از حد میوه درختان دلایلی
وجود دارد و این ریزش عامل مهم در تعیین مقدار محصول قابل برداشت می باشد. همه میوه ها در بیشتر شرایط دچار ریزش مستمر بعد از گلدهی نمی شوند.
میوه درختان دستخوش دو یا سه موج ریزش می شوند. وقتی یک میوه کوچک می خواهد از درخت بیاُفتد در دیواره های اتصالی بین لایه های سلول های دمگل ساقه میوه تغییراتی ایجاد می شود و لایه ریزش بوجود می آید. این تغییرات تحت کنترل هورمون ها هستند و آنها نیز به نوبه خود تحت تاثیر عوامل دیگر می باشند..
لقاح : اولین موج ریزش بطور کلی بلافاصله بعد از گلدهی بخاطر عدم لقاح میوه ها صورت می گیرد. این ریزش معمولا” چند هفته ادامه پیدا می کند و بسته به نوع رقم قبل از تمام شدن این موج ممکن است دچار چند موج ریزش جزئی نیز شود.
باغدار در این مرحله می تواند با فراهم کردن ارقام دگر افشان مناسب و افزایش تعداد کندو زنبور عسل در باغ شدت این موج ریزش را کاهش دهد.
دومین موج اصلی ریزش میوه ها هنگامی اتفاق می اُفتد که میوه ها کوچک و به اندازه یک فندق هستند و حدود یک سانتی متری قطر دارند. معمولا” هر چه تعداد گل نسبت به اندازه درخت بیشتر باشد در مرحله اول درصد کمی از میوه های کوچک می ریزند و سپس در موج دوم درصد ریزش میوه ها بیشتر می باشد. باغدار ریزش میوه ها در موج دوم را می تواند از طریق ذیل کاهش دهد.
۱- تامین رطوبت همیشه به اندازه کافی مخصوصا” در ایام آب و هوای گرم و وزش بادهای خشک که موجب تخلیه سریع رطوبت خاک می شود مهم است.
۲- جلوگیری از ایجاد خسارت به ریشه ها بوسیله ادوات کشاورزی یا آب ماندگی یا پوسیدگی ریشه .
۳- اطمینان از تامین عناصر غذایی ، مخصوصا” ازت مهم می باشد و در این مورد سلامت شاخه و برگها و بُنیه رضایت بخش درخت معمولا” راهنمایی خوبی است.
۴- از دادن بیش از اندازه کود شیمیایی خود داری نمائید.

آفات ثانویه تهدیدی جدی برای درختان پسته

آفات ثانویه دسته ای از آفات هستند که در اثر ضعیف شدن درختان به درختان حمله ور می شوند.

آفات ثانویه در همه درختان و در جاهای مختلف وجود دارند از درختان بلوط در زاگرس ایران بگیر تا باغات پسته کرمان.

آفات ثانویه دارای انواع و اقسام مختلفی هستند و معمولا بعنوان عوامل فرصت طلب برشمرده می شوند .

بدین صورت که در اثر هر عاملی که موجب ضعف درختان شود به درختان حمله ور می شوند و سرعت نابودی درختان را چندین برابر سرعت می بخشند!!

تغییر شرایط اقلیمی، کاهش میزان بارندگی، کمبودهای غذایی و درگیر شدن درختان در آن واحد به چندین مشکل مختلف زمینه را برای فعالیت مخرب آفات ثانویه همراه می کند!

درختان پسته ای را در نظر بگیرید که در آن واحد درگیر پروانه چوبخوار، پسیلومایسز، شوری خاک و آب، مسمومیت بور … است و مسلم آن است که بمرور درخت ضعیف و ضعیف می شود تا حدی که چوبخوارها و پوستخوارها—آفات ثانویه—به درختان حمله ور می شوند.

آفات ثانویه معمولا جزو خانواده سخت بالپوشان یا سوسک ها هستند.

سوسک های پوستخوار پسته از جمله آقات ثانویه ای هستند که بسیاری از مناطق پسته کاری با سابقه بالا آلوده به این مشکل هستند.

معمولا خشکیدن درختان و سرشاخه ها با افزایش دمای هوا در اواسط فصل تابستان شدت پیدا می کند.

هر جا که اثری از سرخشکیدگی پسیلومایسیزی ، نکروزیس و سیاه شدگی پوست تنه درخت است در بسیاری از موارد زیر ناحیه سیاه شده سوراخ های ریزی وجود دارد و در صورت کنار زدن پوست کانال های سوسک پوستخوار و خود سوسک ها بخوبی قابل مشاهده هستند.

فضولات آفت کاملا در زیر پوست قابل مشاهده هستند و همچنین از محل خروج و یا ورود آفت به پوست آلوده یک قطره صمغ کوچک و شفافی دیده می شود.

بنظر می رسد ارتباط تنگاتنگی میان بیماری پسیلومایسزی در پسته و ظهور و بروز سوسک پوسخوار پسته وجود داشته باشد.

در مورد آفات سوسکی درختان پسته آفتی بنام سوسکو یا سوسک جوانه خوار پسته در پسته وجود دارد با نام علمی  Hylesinus vestitus جزو آفات ثانویه نیست و درختان ضعیف و قوی را آلوده می کند .

اما سوسک پوستخوار پسته با نام علمی Estenoborus perrisi جزو آفات ثانویه است و زمان ضعف درختان به درختان حمله می کند.

سوسک پوستخوار پسته آفتی بسیار رایج شده و حتی در درختان که هنوز برگ سبز دارند اما بهر علتی ضعیف شده اند مشاهده می شود و سرعت نابودی درختان را بیشتر می کنند.

آهن چه نقشی در گیاه ایفا می کند؟

 

آهن یک ماده مغذی است که همه گیاهان برای بقا و عملکرد درست به آن نیاز دارند.
بسیاری از عملکردهای حیاتی گیاه مانند تولید کلروفیل و انزیم، تثبیت نیتروژن و رشد و متابولیسم، به آهن وابسته هستند. بدون وجود آهن، عملکردهای گیاه نمیتواند به درستی انجام شود.

علائم کمبود آهن در گیاهان:

واضح ترین علامت کمبود آهن در گیاهان معمولا کلروز برگ است.
کلروز وضعیتی است که در آن برگهای گیاه شروع به زرد شدن میکنند اما رگه های برگ، سبز باقی می مانند.

معمولا کلروز برگ از نوک برگهای تازه و جدید گیاه شروع میشود و در نهایت با تداوم یا تشدید کمبود آهن، به برگهای قدیمیتر گیاه نیز گسترش پیدا میکند.
علائم دیگر کمبود آهن عبارت است از رشد ضعیف گیاه و ریزش برگ اما این علائم همیشه با کلروز برگ همراه هستند.

اصلاح کلروز آهن در گیاه:

کمبود آهن در گیاهان به ندرت به واسطه کمبود آهن در خاک ایجاد میشود. معمولا آهن به وفور در خاک وجود دارد اما برخی وضعیتهای خاک ممکن است بر توانایی گیاه در دریافت آهن از خاک تاثیر بگذارند.

کلروز آهن در گیاهان معمولا به واسطه یکی از دلایل زیر اتفاق می افتد:

پی اچ خاک خیلی بالاست
خاک بیش از حد رسی است (clay soil)

خاک خیلی فشرده یا بیش از حد مرطوب است
فسفر خاک بیش از حد زیاد است

اصلاح pH بالای خاک:

خاک خود را از نظر pH آزمایش کنید. در صورتی که pHآن بالای ۷ باشد، توانایی گیاه در دریافت آهن از خاک را محدود میکند.

اصلاح خاک بیش از حد رسی (گلی):

خاک رسی فاقد مواد آلی است. فقدان مواد آلی باعث میشود گیاه نتواند آهن را از خاک رسی دریافت کند.
مواد مغذی کم مقداری در مواد آلی وجود دارند که گیاه برای جذب آهن گیاه از طریق ریشه، به آنها نیاز دارد. در صورتی که خاک رسی باعث کمبود آهن در گیاهتان شده است، اصلاح کمبود آهن گیاه به معنی استفاده از مواد آلی مانند کمپوست و پیت ماس ( peat moss ) در خاک است.

اصلاح خاک متراکم یا بیش از حد مرطوب:

در صورتی که خاک بیش از حد مرطوب یا متراکم و فشرده باشد، ریشه ها هوای کافی ندارند که آهن کافی را برای گیاه دریافت کنند.

اگر خاک بیش از حد مرطوب باشد باید زهکشی خاک را بهبود ببخشید.

در صورتی که خاک متراکم است، اغلب به سختی میتوان آن را حل کرد بنابراین روشهای دیگر جذب آهن توسط گیاه را باید به کار گرفت.

در صورتی که نمیتوانید زهکشی گیاه را بهبود ببخشید یا تراکم آن را کاهش دهید، از کلات آهن ( chelated iron ) یا محلول پاشی یا مکمل خاک استفاده کنید.
این کار محتوای آهن در دسترس گیاه را افزایش داده و ضعف توانایی گیاه در جذب آهن از طریق ریشه را جبران میکند.

کاهش فسفر خاک:

فسفر بیش از حد در خاک مانع جذب آهن توسط گیاه شده و کلروز آهن ایجاد میکند. معمولا این وضعیت به واسطه مصرف کودی که فسفر بالایی دارد اتفاق می افتد. از کودی استفاده کنید که فسفر آن کم است (عدد میانی در سه رقم مربوط به کود) تا به ایجاد تعادل در خاک کمک شود.

آنالیز خاک و برگ بهترین و مطمئن ترین راه تعیین کمبود عناصر غذایی در گیاهان می باشد.

داربست تی شکل انگور

 

طراحی داربست در یک منطقه خاص در ارتباط با رقم ، فاصله بین بوته هاو قدرت رشدی بوته می باشد.عدم تناسب بین اندازه داربست و قدرت رشدی بوته مضر است.در روی داربست خیلی بزرگ،خوشه ها بیشتر در معرض آفتاب سوختگی هستند و نیاز به آب هم بالاست.در روی داربست خیلی کوچک، باروری جوانه ها، رسیدن میوه و تکامل رنگ کاهش می یابد.قانون کلی آن است که ارقام قوی نیازمند داربست بزرگ و ارقام کم رشد نیازمند داربست های کوچک می باشند.در مناطقی که سابقه طولانی در کشت انگورهای تازه خوری دارند،سیستم های خاص و گسترده مانند سیستم های آلاچیق و T شیبدار دوبله استفاده می شوند.در سیستم T شیبدار ،طول قسمت شیبدار بین ۲/۵-۱/۵ متر و زاویه آن با افق ۵۵-۴۵ درجه است و سیم های آن با فاصله ۳۰ سانتی متر از یکدیگر قرار دارند.در آفریقای جنوبی این سیستم بیشتر از بقیه برای انگورهای تازه خوری استفاده می شود. در حالی که در ایتالیا سیستم پرگولا (آلاچیق ) بیشتر کاربرد دارد. در گذشته در استرالیا سیستم داربستی ، بسیار ساده و شامل یک سیم بود ولی بعدها سیستم T-باریک و پرگولا رایج شدند.در حال حاضر سیستم T شیبدار در مناطق گرم استرالیا استفاده زیادی دارد و در کنار آن، انواع سیستم Y  شکل در حال توسعه می باشد.سیستم Y یا سقف کارخانه ای به دلیل آسانی مدیریت بوته مو و کیفیت بالای محصول تولیدی،بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

در ایران نیز به منظور بررسی تاثیر سه نوع سیستم تربیت بر عملکرد و کیفیت محصول پنج رقم، آزمایشی در مرکز تحقیقات گروه  علوم باغبانی  دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران واقع در کرج پی ریزی شد.

نشریه علمی و ترویجی سیستم های هدایت و تربیت انگور

در ایران باغاتی که به موجب اقتضای زمان و روی تجربه پدران ما در ازمنه قدیم احداث گردیده، با تاکداری
دنیای پیشرفته که حاصل تحقیقات دانشمندان و کارشناسان رشته موکاری است در بسیاری از مسائل از قیبل کاشت،
داشت و برداشت تفاوت کلی دارد تا آنجا که در حال حاضر با توجه به روشهای متداول در کشور ما محصول بدست
آمده جوابگوی هزینه های داشت و برداشت نمی باشد. لذا با تغییرات اساسی در اصول فنی از قبیل هرس و سیستم
های هدایت تاک، همچنین مکانیزه کردن تاکستانها، انتخاب ارقام و احداث تاکستانهای جدید باید مانند تمام
کشورهای پیشرفته در امورتاکداری نسبت به اصلاح تاکستانها از یک طرف و احداث تاکستانهای جدید و حمایت
مادی و بازار فروش از طرف دیگر اقدام لازم و سریع معمول داشت یکی از مشکلات اساسی و فنی تاکداران ما عدم
آشنائی با سیستم های تریت بر حسب شرایط اقلیمی است.
به عنوان یکی از قدیمی ترین محصولات تحت کشت، از چندین هزار سال قبل (Vitis vinifera L.) انگور
مورد تربیت قرار می گرفته است. شواهد تاریخی از دوران مصریان باستان و فنیقی ها نشان داده است که از تکنیک
های مختلف تربیت جهت باروری بیشتر استفاده می شده است. هنگامی که یونانی ها در قرن هشتم قبل از میلاد شروع
که به عنوان سرزمین انگورهای با تیرک Oenotria به مهاجرت به جنوب ایتالیا نمودند، آنها در سرزمینی به نام به نام
به تاکداران Pliny و Columella چوبی تعبیر شده است، ساکن شدند. در قرن یک میلادی، نویسندگان رومی مانند
در مورد نوع تربیت تاکستان ها مشورت می دادند.

 

 

دانلود نسخه کامل مقاله در لینک زیر. . .

http://nahaliranzamin.ir/wp-content/uploads/2019/03/4_595932287187550556.pdf

فواید مواد آلی در خاک

در اهميت ماده آلی همين بس كه آن را به عنوان “قلب كشاورزی پايدار” نام نهاده اند و همچنين نقش آن را در خاك همانند نقش خون در بدن دانسته اند.

فوايد مواد آلی در خاك به اندازه ای متنوع و زياد است كه انسان را به ياد فوايد نوشته شده بر روی برچسب داروهای قديمی می اندازد. ولی خوشبختانه اين فوايد در مورد مواد آلی كاملا واقعيت دارد:
مواد آلی منبع تامين ۹۵-۹۰ درصد ازت مورد نياز گياه در خاكهای كود نخورده است.

مواد آلی می تواند منبع مهم تامين فسفر و گوگرد قابل استفاده گياه باشد مشروط به اينكه مقدار هوموس خاك به دو درصد يا بيشتر برسد.

مواد آلی بطو مستقيم يا غير مستقيم با افزايش فعاليت ميكروبی باعث توليد مقدار زيادی مواد تشكيل دهنده خاكدانه ها از جمله پلی ساكاريدها می شود.

مواد آلی غالبا ۷۰-۳۰ درصد از كل ظرفيت تبادل كاتيونی(CEC) خاك را تشكيل می دهند. سطوح زياد قابل دسترس در هوموس، محل های تبادل كاتيونی زيادی دارد كه عناصر غذايی را برای استفاده بعدی گياه نگه می دارد. علاوه براين، فلزات سنگين آلوده كننده مانند سرب، كادميم و فلزات مشابه كه معمولا به علت استفاده از فاضلابها وارد خاك می شوند را جذب سطحی می كند و از اين طريق به پاكسازی محيط كمك ميكند.

مواد آلی عموما مقدار آب موجود در خاك در حالت ظرفيت مزرعه و همچنين مقدار آب قابل استفاده در خاكهای شنی را افزايش داده و تهويه خاكهای رسی را با افزايش خاكدانه سازی و در نتيجه ايجاد خلل و فرج بزرگتر، زيادتر می كند.

مواد آلی به عنوان يك كلات عمل می كند و در نتيجه قابليت استفاده و تحرك عناصر كم مصرف را افزايش مي دهد.

مواد آلی كربن مورد نياز بسياری از ميكروارگانيسم های مفيد خاك از جمله بعضی از باكتريهای تثبيت كننده ازت (مانند ازتوباكترها) را فراهم می كند.

وقتی كه ماده آلی به عنوان پوشش دهنده ( مالچ) به سطح خاك اضافه می شود، فرسايش خاك را كاهش می دهد.

مواد آلی با جلوگيری از تابش مستقيم آفتاب مانع از دست رفتن رطوبت خاك می شود و در زمستان و تابستان دمای خاك را متعادل نگه می دارد.

هوموس ناشی از ماده آلی، مقاومت خاك را در برابر تغييرات سريع اسيديته، قلياييت و شوری و همچنين صدمه آفت كشها و فلزات سمی سنگين افزايش می دهد.

 

راه‌های افزایش مواد آلی خاک

از جمله راه‌های افزایش مواد آلی خاک می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد :

افزودن کود حیوانی؛ یکی از راه‌های بسیار مهم افزایش ماده آلی در خاک است.

افزودن بقایای گیاهی؛ شاخ و برگ گیاهی را کشاورز می‌تواند بعد از هرس کردن، مستقیماً مورد استفاده قرار دهد. یا اینکه در جایی، آن‌ها را انبار کرده و اصطلاحاً به کود کمپوست تبدیل کند.

افزودن کود کمپوست زباله شهری؛ یکی از راه‌های بسیار مهم است که می‌توان از طریق آن، ماده آلی خاک را افزایش داد.

افزودن کود سبز؛ به عبارت دیگر کاشت گیاهانی در روی زمین. قبل از اینکه گیاه به مرحله رشد نهایی برسد آن‌ها را شخم زده و به خاک اضافه کرد.

افزودن بقایای حیوانی؛ که از جمله می‌توان به پودر ماهی، پودر خون، پودر استخوان، شاخ، مو و استخوان اشاره کرد.

فرق بین سیستم کوردون و نیفن

 

از جناب آقای دکتر محمد جواد کرمی؛ عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی استان فارس
اختلاف سیستم کوردون و نایفین در سازگاری ارقام به هرس کوتاه یا بلند است.
سیستم نایفین برای ارقام سازگار با هرس بلند است و در این ارقام اگر از کوردون استفاده شود عملا جوانه های بالایی که بارده هستند حذف و جوانه های عقیم یا کم بار نگهداری می شوند.
در سیستم کوردون بر عکس نایفین است و این سیستم مختص ارقام سازگار با هرس کوتاه است که جوانه های پایین شاخه بارده تر از بالایی ها هستند.

بنابراین مزیت سیستم تعیین کننده انتخاب سیستم نیست بلکه این رقم است که انتخاب نوع سیستم تربیت را تحمیل می کند.
از طرف دیگر برخلاف این گفته که در کوردون شاخه ها نزدیک به هم و متراکم هستند اما در نایفین از هم فاصله دارند؛ دقیقا برعکس است چون در سیستم کوردون دو جوانه روی یک اسپور به اندازه یک بین بند از هم فاصله دارند و بعد یک اسپور با اسپور بعدی حداقل ۱۰ سانتی متر فاصله پیدا می کند. اما در نایفین همه جوانه ها یا شاخه های بارده به اندازه یک بین بند از هم فاصله دارند.
بنابراین تراکم شاخه ها در نایفین بیشتر و فاصله شاخه ها در کوردون خیلی بهتر از نایفین است.

جلوگیری از سرما زدگی بهاره

انتخاب ارقام دیر گل
در مناطقی که احتمال خطر سرمای دیر رس بهاره است با توجه به تاریخ گلدهی ارقام مختلف یک گونه درختی می‌توان از ارقام دیر گل استفاده کرد این ارقام با توجه به دیر بازکردن گل کمتر با سرما‌های دیر رس بهاره مواجه می‌شوند.

استفاده از ترکیبات شیمیایی
استفاده از اِتِفُن درختان میوه هسته دار در پاییز موجب دیر باز شدن جوانه‌ها به مدت ۱۲-۴ روز در بهار می‌شود. استفاده از هورمون نفتالین استیک اسید در بهار موجب تا خیر ۲-۱ هفته در زمان گلدهی درختان می‌گردد.

پاشیدن آب بر روی درختان
پاشیدن آب بر روی شاخه‌های درختان میوه در دمای صفر درجه سانتیگراد موجب تشکیل یخ می‌شود. به ازای هر لیتر آب که یخ می‌شود ۸۰ کیلو کالری گرما آزاد می‌شود. گرمای آزاد شده موجب گرم شدن اجسامی که در تماس با آب هستند می‌شود در ضمن تشکیل یک لایه نسبتا عایق یخ در اطراف جوانه موجب می‌شود تا دمای جوانه از صفر درجه سانتیگراد پایین نیاید برای این منظور می‌توان از سیستم آبیاری بارانی استفاده کرد و یا توسط محلول پاش‌ها روی درختان میوه آب پاشید. پاشیدن آب باید در دمای صفر درجه سانتیگراد انجام گیرد.

گرم کردن باغ توسط بخاری‌های باغی
کار گذاشتن بخاری یا پلار‌های باغی در قسمت‌های مختلف باغ و سوزاندن موادی همچون چوب نفت یا گازوییل موجب گرم شدن باغ می‌گردد. این روش در مناطق سردسیری ممکن است تاثیر زیادی نداشته باشد، اما در مناطق نیمه گرمسیری مثلا در باغات مرکبات، انار، انجیر زیتون و … می‌تواند موثر واقع شود.

ایجاد دود برای کاهش تشعشع
در شب‌های که احتمال بروز سرما می‌باشد با سوزاندن کاه وکلش و مواد دیگر موجب ایجاد دود در هوای باز گردید ذرات معلق در هوا هر چقدر بیشتر باشد انعکاس حرارت به سقف آسمان تقلیل می‌یابد، زیرا تشعشع حرارت که با طول موج‌های بلند به طرف آسمان منعکس می‌شود توسط ذرات هوا جذب شده و دمای باغ را حفظ می‌کنند

ایجاد بادشکن در اطراف باغ
کشت درختان باد شکن همچون چنار زبان گنجشک، افرا و … در جهت شمالی که باد‌های سرد می‌وزد موجب محافظت درختان میوه از سرما می‌شود.

 

توصیه های مهم در باغبانی

برای داشتن گیاهانی شاداب و سر حال رعایت موارد زیر ضروری می باشد :

۱ – نسبت به حذف علفهای هرز همواره اقدام نمایید زیرا این علف های هرز رقیب گیاه اصلی در استفاده از امکاناتی همچون نور ، غذا ، آب بوده و باعث نابودی گیاه اصلی می شوند.

۲ – یکی از روشهای از بین بردن پوسته سخت بعضی از بذرها ، استفاده از اسید می باشد. دقت نمایید که از غلظت های بسیار کم استفاده شود و همچنین بذرها را پس از قرار گرفتن در اسید و قبل از کاشت حتما به خوبی با آب بشویید.

۳ – بر اثر تغذیه گیاهان ، به مرور عناصر نامطلوبی که کتر مورد استفاده گیاه می باشد در خاک انباشته می شود که بهتر است هر از چند گاهی با غرقاب نمودن خاک ، این مواد زاید را از محدوده ی ریشه ی گیاه دور نمایید.

۴ – مواد براق کننده باعث مسدود شدن منافذ حیاتی گیاه شده و در نتیجه رشد آن را با اشکال روبرو می سازند ، لذا بهتر است تا حد امکان کمتر از آنها استفاده نمایید.

۵ – بهتر است برای جریان یافتن هوا در محدوده ی داخلی گیاه، بخش درونی گیاهان پر پشت را هرس نمایید.

۶ – هنگام هرس، ابتدا باید شاخه های بیمار و خشک را از بین ببرید و سپس باقی گیاه راهمان طور که در نظر دارید ، هرس نمایید.

۷ – یکی از حساس ترین مواقع ، زمان خرید گیاه از مراکز تولید است ، رنگ ، اندازه ، سالم بودن برگها و ساقه ، عدم وجود حاشیه های سوخته در برگ و نقاط قهوه ای بر روی آن ، کم رنگی و بی حالی برگ ، همه و همه از علائم خطرناکی است که هنگام خرید باید به آن توجه نمایید.

۸ – هنگام انتقال گیاه از محیطی به حیط دیگر ، چنانچه شرایط دو محیط نسبت به یکدیگر تغییر فاحشی داشته باشد گیاه را کم کم به محیط دوم سازگار نمود.

۹ – تا حد امکان گیاه را در هوای بسیار سرد و بسیار گرم جابجا نکنید و اگر مجبور به این کار شدید حتما از محفظه های خاص استفاده کنید ، البته در مورد گیاهان بزرگتر این کار را می توان با کشیدن پلاستیک بر روی آنها انجام داد.

۱۰ – در شرایط کمبود نور بسیاری از گیاهانی که دارای برگ ابلق می باشند ، برگهایشان به رنگ سبز تغییر رنگ می دهد.

۱۱ – برای غبارپاشی بهترین زمان صبح و عصر می باشد که بهتر است در سایه انجام گیرد.

۱۲ – گاهی اوقات که گیاه دچار کم آبی شدید شده و حالتی همچون پژمردگی را به شدت نشان می دهد باید گلدان یا ظرف حاوی گیاه را به مدت ۱۵ دقیقه در تشت آب قرار دهید تا کاملا سیراب شود.

۱۳ – قلمه ها را از اندام هوایی بدون گل یا بدون جوانهگل انتخاب کنید ، زیرا قلمه های گلدار انرژی را به سوی اندام های زایشی هدایت کرده و در نتیجه ریشه دهی کند می گردد.

۱۴ – هنگام قلمه گیری بهتر است حداقل یک گره در نزدیکی انتهای قلمه وجود داشته باشد زیرا اغلب ریشه ها ابتدا در محل گره ها تشکیل می شوند

نهالستان-ایران-زمین

اثر اسیدیته

اسیدیته (PH ) خاک و نقش آن در تغذیه گیاهان

خاک بايد داراي PH مناسب باشد. هر گياهي يک محدوده PH خاص و مناسبي را تحمل مي‌کند اگر PH خاک کم يا زياد باشد رشد و توليد گياه دچار مشکل مي‌شود. گل‌ها و گياهان زينتي نسبت به PH خاک حساس‌تر هستند.

اسیدیته (PH ) خاک بطور مستقيم يا غيرمستقيم رشد گياه را تحت تاثير قرار مي‌دهد. مهم‌ترين نقش PH خاک کنترل حلاليت عناصر غذايي در خاک مي‌باشد. به عبارت ديگر قابليت جذب عناصر غذايي وابستگي زيادي به PH خاک دارد. عناصر غذايي در PH هاي مختلف، حلاليت‌هاي متفاوتي دارند معمولاً با افزايش PH حلاليت عناصر غذايي به جزء موليبدن کاهش پيدا مي‌کند.

يکي از مشکلاتي که در خاک‌هاي ايران وجود دارد PH قليايي است، يعني PH بالاتر از ۷. کمبود بارندگي در ايران و دارا بودن اقليمي خشک باعث تجمع بازهاي تبادلي در خاك و در نتيجه پيشرفت بسوي خاك قليايي مي‌شود.

مشکل ديگر، آهکي بودن خاک است که باعث افزايش PH خاک مي‌شود.

مشکلات ناشي از PH قليايي در تغذيه گياه

قليايي بودن PH خا ک باعث مي‌شود که حلاليت عناصر غذايي ضروري براي گياه کاهش پيدا بکند و کمبود عناصر غذايي مثل فسفر (Pb)، آهن(Fe) ، روي (Zn) ، منگنز (Mn) در گياه مشاهده شود.

عامل عمده‌اي که در بروز اين کمبودها موثر هستند آهک زياد است و در بسياري از منابع کمبود آهن را نيز زردی ناشي از آهک مي‌نامند. لذا عامل بروز زردي‌، آهک زياد در خاک است.

در مقابل خاک‌هاي آهکي، خاک‌هاي اسيدي وجود دارند که PH کمتر از ۷ دارند. با توجه به مقدار PH خاك‌هاي اسيدي به دو نوع خاک‌هاي اسيدي خفيف و اسيدي خيلي شديد تقسيم‌بندي مي‌شوند.

در خاک‌هايي که خيلي اسيدي باشند يعني PH آن‌ها کمتر از ۴/۵ تا ۵ باشد، حلاليت عناصر غذايي مثل آهن (Fe) ، آلومينيوم (Al) و منگنز (Mn) بقدري افزايش پيدا مي‌کند که براي گياه ايجاد مسموميت مي‌کند. پس حلاليت عناصر غذايي وابستگي بسيار زيادي به PH خاک دارد.

آهن در تغذيه گياه، نقش بسيار مهمي دارد و وابستگي آن هم به PH خاک بسيار زياد است. اگر PH خاک يک واحد کاهش پيدا کند حلاليت آهن هزار مرتبه افزايش مي‌يابد. يا اگر PH خاک را يک مرتبه تغيير بدهيم، حلاليت منگنز (Mn)و روي (Zn) که از عناصر ضروري در تغذيه گياه هستند صد مرتبه دچار تغيير می شوند

سوسک شاخک بلند روزاسه

(Long horned beetle)

در این مقاله حشره شناسی شما با یک آفت گیاهی بنام سوسک شاخک بلند روزاسه آشنا خواهید شد . سوسک شاخک بلند روزاسه به چه گیاهانی حمله می کند ؟ زیست شناسی سوسک شاخک بلند روزا سه چیست ؟ مبارزه با سوسک شاخک بلند روزاسه چگونه است ؟
Long horned beetle
در اكثر مناطق ميوه‌خيز كشور وجود دارد. به انواع درختان ميوه خانواده رزاسه يعني سيب، گلابي، به، گيلاس، هلو، زردآلو، بادام، آلو، گوجه، آلبالو، زالزالك، به ژاپني، رز، سنجد و حتي به درختان نرك سيب، هلو و زردآلو حمله مي‌نمايد. لاروهاي اين حشره در شاخه‌هاي نازك بيد و نارون نيز مشاهده شده است.

زيست‌ شناسي سوسک شاخک بلند روزاسه

زمستان را به صورت لارو در داخل شاخه يا تنه درختان خانواده رزاسه به سر مي‌برد. در اواسط بهار لارو پس از مقداري تغذيه به پيش شفيره، سپس تبديل به شفيره مي‌گردد. دوره پيش شفيرگي ۵ تا ۹ روز و شفيرگي ۱۱ تا ۲۰ روز به طول مي‌انجامد. سپس حشرات كامل ظاهر و با كمي تغذيه از شيره گلها شروع به جفت‌گيري و پس از چند ساعت الي چند روز به طور انفرادي رو شاخه‌ها در كنار جوانه‌ها تخمريزي مي‌كنند.

رنگ تخمها نارنجي و شكل آنها مانند كاسه لاك‌پشت مي‌باشد. هر حشره ماده ممكن است ۳۰ تا ۷۵ عدد تخم بگذارد. دوره نشو و نماي جنيني ۷ تا ۸ روز پس از آن لارو مستقيماً داخل چوب شده و شروع به فعاليت مي‌نمايد. بطوريكه آغاز فعاليت آن را مي‌توان از روي پژمردگي برگهاي سرشاخه‌ها مشخص كرد. لارو اين سوسك با تغذيه از قسمتهاي داخلي سرشاخه‌ها و شاخه‌ها و گاهي تنه درختان كانالي ايجاد و داخل آنها را پوك و خالي مي‌كند به طوريكه با وزيدن باد قسمت‌هاي مورد حمله قطع گرديده مي‌افتند. دوره لاروي حدود ۸ تا ۹ ماده مي‌باشد. يك نسل در سال دارد.

مبارزه با سوسک شاخک بلند روزاسه چگونه است

عوامل بازدارنده طبيعي: تعدادي از زنبورهاي خانواده Chalcididae , Torymidae ،Ichneumonidae از پارازيت‌هاي اين حشره به شمار مي‌روند كه Xorides coroyrensis از خانواده Ichneumouidae به عنوان پارازيتوئيد لارو بيشتر از بقيه گونه‌ها فعال مي‌باشد.

آب و اثر آن درجلب آفت:
مشاهدات رجبي بيانگر اثر قاطع آب درجلب حشرات چوبخوار از جمله سوسك شاخك بلند رزاسه است. اگر به آب معني و سيعتري بدهيم يعني ميزان رطوبت نسبي هوا را نيز مشمول آن بدانيم در آن صورت آب مهمترين عامل جلب حشرات چوبخوار در كشور ما خواهد بود. آب اگر كم باشد گذشته از اين كه خود آن به عنوان يك عنصر بسيار مهم حياتي به حد كافي در اختيار گياه قرار نمي‌گيرد بلكه جذب مواد غذايي لازم در خاك نيز دچار اخلال و اشكال مي‌شود.

آفتاب فراوان كشورمان يكي از عوامل مؤثر در شدت حمله حشرات چوبخوار است. آفتاب در دو جهت بسيار مشخص عمل مي‌نمايد. يكي اين كه با حرارت زيادي كه در نسوج گياهي ايجاد مي‌كند حشرات چوبخوار را كه به طور كلي حرارت دوست هستند جلب مي‌نمايد، دوم اين كه موجب تبخير سطحي شديد در گياه و خاك شده و در جريان عادي شيره يگاهي و اعمال فيزيولوژيك گياه اختلال ايجاد مي‌كند و در نتيجه موجب جلب حشرات چوبخوار مي‌گردد. بنابراين آبياري منظم به موقع تأثير به سزايي بر اين حشرات دارد.

تقويت درخت و خاك آن:

هرس و معدوم نمودن شاخه‌هاي آلوده، چون لاروهاي در حال رشد در درون شاخه‌ها از بين مي‌روند.

سمپاشی با سموم سيستميك و نفوذی:
توجه داشته باشيد زمانی سموم سيستميك اثر می كند كه لارو در مرحله سنين اوليه باشد.

در پايان لازم است به اين نكته توجه داشته باشيم كه اين حشره به شدت به گلهای سفيد جلب ميیگردد و به تعداد زياد روي گلهای سفيد رنگ به ويژه ازمك (Cardaria draba) به شكل گروهي ديده شده است. بدين معني كه از گلهای جذب كننده اين آفت براي جمع‌آوری حشرات كامل بهره برد و آنها را نابود نمود.

اشتباه رایج در بین کشاورزان و باغداران

۱⃣《 توصیه کاملاً اشتباه 》: آیا میدانید ریختن نمک پای درختان گردو و یا آویزان کردن سنگ نمک در شاخه های بالایی درخت هیچ تاثیری در سفید شدن مغز گردو و کنترل کرم ندارد و بزرگترین اشتباه در باغداری است . نمک خوراکی از عناصر کلر و سدیم تشکیل شده که هر دو ماده برای درختان گردو سمی و مضر میباشند.

شور شدن خاک باعث کاهش جذب آب و کودهای مفید مانند روی، آهن، بر ، مس و…. میشود.

نمک پس از اینکه توسط ریشه گیاه جذب شد به سلولهای گیاهی صدمه میزند، حاشیه برگها سوخته شده و برگها میریزند.

شوری خاک منجربه پیری زودرس درختان و کاهش میوه شده و درخت را درمقابل حمله آفات و بیماریها ضعیف میکند.

برای سفیدی مغز گردو ، افزایش تولید و مقاومت به بیماریها باید از کودهای سولفات پتاسیم ، سولفات مس و سولفات روی استفاده شود.

۲⃣《اشتباه گندم کاران》: انجام شخم در فصل آیش در زمینهای دیم با استفاده از گاوآهن برگردان در ماههای خرداد ، تیر و مرداد تحت عنوان آفتاب خوردن خاک اشتباه است زیرا در آن زمان علفهای هرز بذر خود را در زمین ریخته اند و کنترل آنها فایده ای ندارد . ضمن اینکه رطوبت ذخیره شده به روی خاک منتقل شده و در گرمای تابستان تبخیر میگردد بنابراین هدف اصلی آیش (نگهداری رطوبت) از بین میرود . برای مبارزه با علفهای هرز بهتر است در اوایل اردیبهشت ماه با استفاده از گاوآهن پنجه غازی بدون برگشت خاک ، نسبت به قطع ریشه علفهای هرز اقدام شود .

ازدیاد از طریق قلمه مو

انگور رویال کالیفرنیا

این روش ازدیاد عبارت است از کاشتن بخشی از ساقه و یا شاخه های یکساله مو که کاملا خشبی(چوبی) شده و برگهای خود را بطور طبیعی ریخته اند .در شرایط مناسب از نظر دما و رطوبت .معمولاً قلمه باید دستکم یک سال در خزانه اول و گاهی ۱ سال دیگر نیز در خزانه دوم نگه داشت تا نهال دارای ریشه قوی و کافی شود.( متاسفانه برخی افراد سود جو،با کاشت قلمه در پاکتهای پلاستیکی و به محض شروع ریشه دهی مبادرت به عرضه این نهالها می کنند که در واقع سیستم ریشه این نهالها شکل نگرفته است و احداث باغ با اینگونه نهالها غیر ممکن هست).
شاخه های خشبی که بعنوان قلمه مورد نظر می باشند می بایستی کاملاً رسیده بوده و از پایه های سالم ،قوی،کاملاً خشبی و بدون آلودگی گزینش شوند.همچنین بایستی دقت داشت که شاخه های انتخابی ،بیش از حد لزوم کلفت و ضخیم نباشند.چرا که بسختی ریشه میدهند.
زمان قطع شاخه برای تهیه قلمه از پایه های مادری،،پس از خزان بوته های مو در پاییز و یا قبل از شروع فعالیت حیاتی گیاه در اواخر زمستان و اوایل بهار است.در نواحی سردسیر که دارای زمستان های سخت و یخبندان شدید باشند قلمه ها را بایستی در اواخر پاییز و قبل از فرارسیدن سرماهای شدید و یخبندان زمستانه، از پایه مادری جدا کردچداکه ممکن است در اثر سرمای هوا خشک شوند .قلمه ها را پس از تهیه دسته دسته کرده و در جعبه های چوبی زیر ماسه قرار داده و در هوای آزاد نگه می دارند و یا مستقیماً در هوای آزاد تا زمان کاشت زیر شن قرار می دهند.
در مناطق نیمه گرمسیری که دارای زمستان های نسبتاً ملایم هستند قلمه گیری را می توان در بهار انجام داد بدین ترتیب شاخه ها تا اواخر زمستان و یا اوایل بهار بر روی بوته های مادری باقی می مانند.در طول فصل زمستان شاخه های ضعیف از بین رفته و فقط شاخه های قوی که قادر به ایجاد پایه جدید می باشند ،باقی خواهند ماند.

راههای کنترل و حتی پیشگیری خسارت انواع آفات و بیماریها

 

۱. هرس درختان و حذف شاخه های آلوده و خارج کردن شاخه ها از باغ و یا سوزاندن آنها(بسیاری از باغداران چوب های هرس را بدای سوزاندن در مواقع تفریح و حتی پرچین و حصار درست کردن و یا هیزم در باغ انباشته می کنند که کار بسیار غیر اصولی است)
۲. استفاده از چسب هرس بلافاصله پس از برش شاخه ها.
۳. جمع آوری برگها و میوه های پوسیده کف باغ (برگها و میوه ها بهترین محل برای زمستان گذرانی آفات زمستان گذران می باشد)
۴. اصلاح وضعیت آبیاری باغ که اکثرا بصورت سنتی و کرت های پهن و بزرگ می باشد به جوی های باریک تر و بهتر از آن تبدیل به آبیاری قطره ای.
۵. خاکدهی پای درخت بطوری که آب با تنه اصلی درخت ها تماس نداشته باشد زیرا باعث بیماری پوسیدگی طوقه و مرگ تدریجی درخت می شود.
۶. سمپاشی به موقع برای مبارزه با آفات و بیماریها
۷. تکرار سمپاشی ها در زمان مشخص اگر بصورت دوره ای سمپاشی باید تکرار شود.
۸. حذف علف های هرز کف باغ.
۹. شخم و یا پابیل کردن کف باغ و اطراف تنه اصلی و هوا دهی به ریشه.(زیر و رو کردن خاک در زمستان موجب می شود بسیاری از آفات مانند کرم سفید ریشه به سطح خاک منتقل شوند و بدون استفاده از سم بطور طبیعی از بین می روند.

 

نکته بسیار مهم

در مناطقی که خطر سرمای بهاره وجود دارد می توانید روغن ولک را دیرتر استفاده کنید. بعنوان مثال زمانی که در اواسط اسفند ماه دمای هوا بالا میرود و هوا گرم می شود گلها ناخواسته زودتر از موعد باز می شوند در این زمان می توانید قبل از باز شدن گلها(متورم شده اند) از روغن ولک استفاده کنید یعنی سم زمستانه را نگه دارید و زمانیکه گلها در زمان نامناسب در حال باز شدن هستند سمپاشی کنید این کار باعث میشود باز شدن کامل گلها به تعویق بیفتد و حداقل دو هفته دیرتر باز شوند و خطر سرمازدگی کاهش می یابد.
این کار در مناطق مختلف انجام شده است و بسیار موثر بوده است.

كاشت نهال و هرس اوليه

در هنگام كاشت، بيشتر نهال‌های ميوه بايد ابتدا ريشه را با يك قيچی تيز هرس كرد تا اولاً سر ريشه اصلی قطع و گياه تحريك به توليد ريشه فرعی بيشتری شود. ثانياً سر ريشه‌ها، كه بيشتر در اثر كنده شدن از خاك خزانه زخمی و بطور نامرتب قطع شده، دارای يك سطح صاف شود، زيرا ريشه‌های زخمی و سر ناصاف سريع مورد حمله انواع قارچ‌ها و باكتری‌ها قرار می گيرند و از بين می‌روند، در حالی كه اگر محل بريده شده صاف باشد به راحتی ترميم می‌گردد و از نفوذ عوامل بيماری‌زا پوشاننده جلوگيری می‌كند.

برای كشت نهال، اگر خاك باغ حاصلخيز و دارای بافت مناسب باشد و توسط زير كاو آماده شده باشد، كافی است مقداری از خاك محل كاشت را با بيل برداشته، پس از قراردادن ريشه‌ها درون گودال، روی آنها را با خاك زبرين (سطح‌الارض) پوشاند. در مواردی كه برای كاشت، از گودال‌های دستی و يا مته‌ای استفاده می‌گردد،‌ بايد اول مقداری از خاك زبرين را با هم حجم ‌خودش كود دامی پوسيده مخلوط ساخته به شكل مخروطی، در ته گودال ريخت، سپس ريشه‌ها را روی اين مخروط مرتب كرد و روی آنها را با خاك پوشاند و گودال را پر ساخت.

در كاشت نهال، رعايت چند نكته ضروری است:

۱- ژرفای كاشت بايد طوری باشد كه پيوند گاه (محل پيوند)، دست كم چند سانتی متر بالای سطح خاك واقع شود تا از ريشه دار شدن گياه در بالای پيوند كه ممكن است اثر پايه را خنثی كرده و نيز از گود افتادن درخت (يعنی قرار گرفتن طوقه آن در ژرفای زياد خاك) كه به اصطلاح باعث خفگی آن خواهد شد جلوگيری به عمل آيد.

۲- در نقاطی كه باد منظم می وزد، رشد پيوندك بايد رو به باد قرار داشته باشد تا از شكسته شدن گياه در اثر فشار باد جلوگيری گردد. در نقاط بادخيز استفاده از قيم برای نگهداری نهال، در سال‌های اول، توصيه می‌شود. اين امر به ويژه برای گياهانی كه روی پايه‌های پاكوتاه كننده پيوند زده شده‌اند، از اهميت زيادی برخوردار است.

۳- پس از انجام كاشت و پر كردن گودال، بايد با فشار دادن خاك اطراف نهال با پا يا با بيل، خاك اطراف ريشه‌ها را بطور كامل محكم كرد تا محفظه‌های هوا در اطراف ريشه‌ها باقی نماند و همچنين مقدار نشست خاك كه در اثر آبياری به وجود می‌آيد و باعث گود افتادن نهال می‌گردد به حداقل كاهش يابد.

۴- بايد بيدرنگ پس از كاشت، نهال‌ها را آبياری كرد. در غير اينصورت درصد نهال‌هايی كه به اصطلاح نمی‌گيرند يعني خشك میشوند بالا خواهد رفت و نياز به كاشت مجدد يا واكاری خواهد بود.

۵- بايد نهال‌های كشت شده را به روش‌هايی كه در بخش هرس گفته شدند پيرايش يا هرس و شكل‌دهی كرد.

نهالستان ایران زمین

نکات مهم برای احداث باغ

خاک :

بيشتر درختان ميوه، به بافت خاك حساسيت زيادی نشان می‌دهند و اگر خاك دارای ژرفا (عمق) و زهكشی كافی بوده و از pH مناسبی نيز برخوردار باشد به خوبی در آن رشد كرده محصول كافی می‌دهند. البته لازم به تذكر است كه خاك‌های سبكتر بطور معمول از خاكهای سنگين‌تر، كم رطوبت‌تر بوده و به همين دليل در بهار زودتر گرم و در پاييز ديرتر سرد می‌شوند و چون از تهويه بهتری نيز برخوردارند، در صورت وجود آب و مواد غذايی كافی، درختان ميوه، در آنها بيشتر رشد می‌نمايند.

در بررسی خاك، به منظور احداث باغ، نكاتی كه از اولويت برخوردار هستند: در درجه اول ژرفای خاك، در درجه دوم ژرفای سطح آب زيرزمينی و در درجه سوم ميزان نمك‌های محلول (شوری) خاك است. كمبود مواد معدنی و آلی، و تا حدودی هم نامناسبی خاك، را می‌توان با افزودن مواد مورد نياز به خاك، جبران كرد. در صورتی كه ژرفای خاك كم باشد، می توان چنانكه در جهرم مرسوم است گودالهايی با ابعاد، به نسبت بزرگ (حدود ۲ متر) حفر و آنرا با خاك مرغوب پر كرد و درخت را در آن كاشت. البته اين كار، گران تمام می شود و فقط برای فرآورده‌هايی مانند مركبات كه بازده بيشتری دارند مقرون به صرفه است. سطح آب زيرزمينی را می توان با زهكشی و ميزان نمك را با شستشوی خاك كاهش داد كه هر دو عملياتی گران هستند و تنها در صورت اجبار، به احداث باغ در زمينی با اين ويژگی‌ها اقدام می‌كنند.

آب :

بر اساس يك قاعده كلی هر گاه منطقه‌ای دارای بيش از ۷۰۰ ميلی‌متر باران ساليانه، با پراكندگی يكنواخت، باشد برای پرورش درختان ميوه به صورت ديم مناسب است. در نقاطی كه باران ساليانه ۷۰۰-۵۰۰ ميلی‌متر بارندگی داشته باشند نياز به آبياری مرتب در سراسر فصل رشد دارند. بيشتر نقاط ايران به جز كرانه‌های دريای خزر در گروه سوم قرار دارند و در آنها تنها گياهان بسيار مقاوم در برابر كم‌آبی (از قبيل انگور، بادام،‌ پسته و انجير) را می‌توان به صورت ديم پرورش داد و بقيه ميوه‌ها نياز به آبياری مرتب دارند. به دليل كمبود آب، اغلب تهيه آن احتياج به سرمايه به نسبت زيادی دارد كه بايد پيش از شروع به احداث باغ در نظر گرفته و تأمين شود. علاوه بر مقدار و قيمت آب، كيفيت آن نيز اهميت زيادی دارد زيرا آبياری مداوم يك خاك خوب با آب سنگين و يا شور، به تدريج، زمين را شور و نامناسب می‌سازد.

 

عوامل اقتصادی :

مهم‌ترين هدف از توليد هر نوع محصول، كسب درآمد است. همين هدف بايد در كليه فعاليت‌هايی كه برای بالا بردن ميزان و كيفيت فرآورده انجام می شود منظور گردد، به طوری كه فرآورده باغبانی، در ضمن برخورداری از كيفيت مطلوب، برای توليد كننده نيز كمترين هزينه‌ها را در بر داشته باشد. بطور كلی، عوامل اقتصادی مؤثر در توليد هر محصول،‌ از جمله ميوه‌ها را می‌توان به دو گروه: سرمايه‌گذاری يا هزينه‌های توليد، و عوامل مربوط به بازار‌ يا بازاريابی تقسيم كرد. گروه اول، هر زمان تابع شرايط خاص منطقه‌ای بوده و به تقريب اصولی متغير دارد كه بحث در مورد آنها از حد اين سایت خارج است، ولی در مورد بازار اصولی كلی وجود دارد كه در زير بطور مختصر تشريح خواهند شد.

به گفته اقتصاددانان، ارزش يك محصول تا زمانی كه به بازار نرسيده برابر صفر است. به عبارت ديگر، حتی بهترين محصول توليد شده اگر قابل حمل به بازار نباشد و يا خواستار نداشته باشد جز ضرر چيزی عايد توليد كننده نخواهد كرد. بنابراين بايد قبل از احداث يك باغ جديد، در مورد بازار فروش محصول آينده آن مطالعه و دقت كافی به عمل آيد.

بطور كلی فرآورده‌های باغبانی برای يكی از چهار منظور زير توليد می گردند:

الف: صدور به بازارهای محلی برای مصرف تازه

ب: صدور به بازارهای دور دست برای مصرف تازه

پ: ارسال به كارخانه‌های كنسروسازی و ميوه خشك كنی.

ت: نگهداری در انبار و ارسال به بازار در فصل كمبود و گرانی برای دستيابی به سود بيشتر. توليد كننده، پس از گزينش نوع ميوه‌ای كه مايل به پرورش آن است، بايد رقمی برگزيند كه در عين شرايط سازگاری با منطقه، فراخور هدف توليد هم باشد. برای مثال: محصولی كه برای بازار محلی توليد می‌شود بايد زودرس، پرآب و خوش عطر باشد، محصول برای بازارهای دور در درجه اول نسبت به ترابری (حمل و نقل) آسيب‌ناپذير باشد، محصولی كه قرار است تبديل به كمپوت يا ساير فرآورده‌ها گردد بايد رنگ و طعم و بافت خود را پس از آزمايش حفظ كند، و ميوه‌ای كه به انبار فرستاده می‌شود بايد از قدرت انبارداری خوبی برخوردار باشد.

 

تهيه نهال:

پس از اينكه با توجه به شرايط محيطی منطقه و عوامل اقتصادی، نوع و رقم ميوه گزينش شد، بايد به تهيه نهال اقدام كرد. بيشتر درختان ميوه از طريق پيوند و تعدادی نيز از راه قلمه، خواباندن و بذر افزوده می‌شود. روش توليد نهال هرچه كه باشد، كيفيت نهال بالاترين اهميت را در رشد آن و باروری درخت دارد. باغدار بايد كوشش كند كه بهترين نهال ممكن را هر چند با قيمتی بسيار بالاتر از معمول، تهيه كند، زيرا درختان حاصل از چنين نهال‌هايی نه تنها در چند سال اول باروری جبران مخارج اضافی را خواهند كرد، بلكه پس از آن نيز پوسته، نسبت به درختان حاصله از نهال‌های نامرغوب، منافع بيشتری خواهند داشت.

هنگامی كه به دليل كوچكی سطح زير كشت، تعداد نهال‌های مورد لزوم كم باشد، بهتر است آنها را بصورت آماده از مؤسسات مورد اطمينان، خريداری كرد. اين امر، اولاً به باغدار امكان گزينش بهترين نهال‌ها را می‌دهد، ثانياً از صرف يكسال وقت برای توليد نهال جلوگيری می‌كند. اگر سطح كشت گسترده باشد، از آنجا كه گاهی خريد نهال بسيار گران تمام می‌شود، بهتر است كه باغدار با كشت بذر و پيوند روی نهال‌های حاصله، خود نهال‌های مورد نياز خود را تهيه كند.

هنگام خريد نهال، بايد سعی شود كه كليه نهال‌ها دارای ريشه قوی و سالم باشند و چون به طور معمول بيرون آوردن گياهان از زمين و ترابری آنها از خزانه به محل كشت و در زمستان انجام می‌شود، بايد از آسيب ديدن ريشه‌ها توسط سرما جلوگيری به عمل آيد و پس از رسيدن به محل باغ نيز بايد بيدرنگ ريشه‌ها را در زير خاك قرار داد و تا زمان كاشت در همان‌جا نگاهداری كرد.