مراحل هرس سبز

 هرس سبز حداقل سه مرحله انجام میگیرد:
مرحله اول اوایل بهار بعدازآن که رشدجوانه هاشروع شده و درروی شاخه های رشدیافته خوشه ها نمایان شدند اولین هرس سبز را شروع میکنیم دراین مرحله :
روی شاخه هایی دو ساله ای که برای تولیدمحصول ، هرس “بلند یا طویل” شده اند فقط شاخه های میوه ده که میوه آنها نمایان است نگهداشته بقیه شاخه های غیربارور را کلاحذف مکنیم

 بعد هرشاخه که درمحل غیرضرور رشد کرده مثل روی تنه وشاخه های دو و چندساله وطوقه و یقه رشدکرده اند ولو دارای محصول باشندحذف میکنیم

فقط شاخه های سال بعد که روی شاخه هائی با دو یا سه جوانه بعنوان “جایگزین” گذاشته ایم آنها راتمام کمال حفظ خواهیم کرد ودرآنها هم اگر تعدادجوانه های رشدیافته دریک بند یا جوانه بیش از یک شاخه رشدکرده باشد قوی ترین ومناسب ترین را انتخاب کرده وبقیه را کلاً حذف میکنیم دراین شاخه های نگهداری شده برای سال بعد، اگر خوشه ای داشته باشند حتما باید آن خوشه راحذف کنیم.

مرحله دوم هرس سبز بعداز رشدکامل شاخه های جوان و رشد کامل خوشه وشاخه انجام می گیرد (تابستان)انتهای شاخه بارور را از بالای(۲بند به انتهایی ترین خوشه) حذف میکنیم ضمنا هر شاخه جدید تولید شده بعداز هرس اول را نیز تماماً حذف مکنیم .

هرس سبزمرحله سوم ؛دراین مرحله خوشه ها رشد مطلوب پیداکرده و رسیدن میوه آغازشده دراین مرحله بیشتر روی تنظیم نور متمرکز خواهیم شد و نورگیری بهتر خوشه ها مدنظر خواهد بود .درعین حال شاخه های رشد یافته مجدد، شاخکهای رشدیافته درروی شاخه های باروری که سربرداری شده اند ‌و سایراجزای تشکیل شده و رشد یافته را تمام کمال حذف می کنیم .

ترک خوردگی گوجه فرنگی

علل:
✔️ وقتی که گوجه فرنگی ها بیش از حد تحمل خودشان آب جذب کنند.
✔️ پوست گوجه فرنگی کشسانی کافی را نداشته باشد.
✔️ وجود آب های اضافی مثل آب باران.
✔️ نوسانات شدید آبیاری(مثلاً زمانی که در یک مقطع زمانی آبیاری ها با فاصله کم مثلاً سه روز سه روز انجام می گیرد و گاهی هم آبیاری ها در یک مقطع زمانی دیگر به صورت ۱۳ روز ۱۳ روز انجام بگیرد سبب بروز عارضه ترک خوردگی گوجه فرنگی به صورت حتمی خواهد شد).
✔️ اختلافات شدید دمای شب و روز.
✔️ کود دهی شدید ازت (که سبب رشد و بزرگ شدن بیش از حد هم بوته و هم خود میوه خواهد شد).

راهکارها:

استفاده از واریته های مقاوم به ترک خوردگی
گوجه فرنگی که بسیار بزرگ هستند خیلی سریع دچار ترک خوردگی می شوند و بعد از دو روز از ترک خوردن کاملا خراب میشود همچنین این دو نوع گوجه فرنگی تعداد میوه آنها روی بوته نیز در حد ۵ الی ۶ گوجه فرنگی می باشد اما گوجه فرنگی دیگری که اندازه کوچکی دارد هم تعداد محصول بیشتری میدهند و هم مقاومت بیشتری به ترک خوردگی خواهند داشت.همانگونه که میدانید پیشگیری همیشه بهتر از درمان است پس به جای آن که هزینه‌های زیادی را صرف برطرف نمودن عارضه ی ترک خوردگی کنیم همان ابتدا بهتر است که ارقام مقاوم ای را کشت کنیم.

کوددهی های صحیح و اصولی
با شناخت دقیق نیاز گیاه در مقطع های زمانی مختلف می توان به صورت چشمگیری از بروز این عارضه جلوگیری کرد مثلاً برای گوجه فرنگی زمانی که گیاه در دوران گلدهی هست به جای استفاده از کود ازته گیاه شدیدا نیازمند کودهای فسفر و پتاسیم می‌باشد و استفاده از کود ازته به صورت زیاد در این مقطع از زندگی گیاه هم می‌تواند سبب بروز اختلالاتی در رشد و عملکرد گیاه شود و هم در نهایت سبب ترک خوردگی محصول خواهد شد.

ایجاد یک نوع تعادل و نظم خاص در آبیاری
محلول پاشی های کلسیم کلرید ۱ الی ۲ درصد از زمانی که گوجه فرنگی ها در حد یک گردو هستند تا قبل از برداشت انجام شود کار هم سبب محکم شدن پوسته گوجه‌فرنگی خواهد شد و هم می‌توان عمر انبارداری گوجه‌فرنگی‌ها را چندین برابر افزایش داد.

چگونه میتوان یک درخت را وارد فاز زایشی و باردهی کرد

 

هرس :
هرس به عنوان یک راهکار است برای تقویت قسمتهای زایشی درخت و حذف شاخه‌های ضعیف و اضافی .

حلقه برداری :
بوسیله یک چاقوی تیز، یک حلقه کامل در پوست درخت ایجاد می کنیم درحقیقت این روش را تیغ زنی نیز میگویند با این روش شیره پرورده که در آوندهای آبکش در جریان است(پوست درخت) مسیر شیره پرورده به ریشه ها قطع شده و در نتیجه رشد درخت متوقف خواهد شد. (این روش یک کار تخصصی است که باید توسط یک استاد مجرب و متخصص انجام گیرد و انجام حلقه برداری توسط افراد مبتدی و ناشی میتواند به خشک شدن کامل درخت منتهی شود) .

حلقه برداری و جدا کردن پوست درخت :
همان روش حلقه برداری است بدین صورت که ۲ حلقه به فاصله ۱-۲ سانتی متری از هم می زنیم بعد پوست را از تنه جدا می کنیم و وارون می کنیم و دوباره در جای خودش قرار می دهیم این عمل جریان شیره پرورده به ریشه درخت را میگیرد.

هرس ریشه :
در این روش بوسیله خیش تراکتور در محل سایه اندازی درختان اقدام به شخم عمیق و هرس ریشه می کنند تا ریشه‌زایی درختان کم شده و نتیجتا اندامهای هوایی درخت رشد کمتری داشته باشند.

کاهش دور آبیاری :
این امر سبب تشنگی نسبی درخت شده و رشد رویشی درخت را کاهش میدهد.

استفاده کمتر از کود‌های ازته :
ازین نظر که مصرف کودهای ازته (سولفات آمونیوم، اوره، آمونیاک ) سبب رشد رویشی درخت میشوند که این خود علتی ست برای کاهش باروری محصول .

استفاده از کودهای فسفاته و پتاسه :
جهت کاهش رشد رویشی و وادار کردن درخت جهت ورود به مرحله زایشی (به عبارتی افزاینده گلدهی) .

سربرداری شاخه‌ها :
یعنی حذف جوانه انتهایی شاخه در حال رشد (شاخه سبز) که البته بعد از دو یا سه جوانه رویشی باشد تا بتواند سال بعد رشد رویشی خود را به علاوه باردهی داشته باشد.

هورمون تراپی :
هورمون اکسین و جیبرلین باعث افزایش رشد رویشی شده ولی هورمون سایتوکنین در سلول های مریستمی انتهایی باعث رشد زایشی خواهد بود، پس استفاده از هورمون سایتوکنین توصیه می‌شود، البته تحت نظارت یک گیاهپزشک متخصص .

استفاده از کودهای فروت ست :
روی (Zn)، بور (B) .

بالا بردن نسبت کربن آلی خاک به ازت :
با استفاده از کودهای حیوانی و نتیجتاً باعث افزایش باردهی درخت میشود.

نکته های مفید برای آبیاری صحیح گیاهان

 

از آبیاری گیاهان و گل‌ها با آب سرد خودداری کنید.
بهترین زمان در زمستان و فصل سرد برای آبیاری صبح می‌باشد.
از آب کلردار برای آبیاری استفاده نکنید و اجازه بدهید آب لوله کشی چند ساعتی راکد بماند و سپس آبیاری کنید. همچنین می‌توانید از آب جوشیده سرد شده برای آبیاری استفاده کنید.
در زیر نور آفتاب آبیاری نکنید. این کار باعث ایجاد لک و سوختگی در گیاهان می‌شود.
هیچ‌گاه شلنگ را با فشار آب زیاد در پای گیاهی قرار ندهید. زیرا با این کار خاک در اطراف پایه گیاه کنار رفته و ممکن است ریشه نیز آسیب ببیند.
آبیاری گیاهان باغچه و حتی گل‌ها و گیاهان داخل آپارتمان نیز با شرایط آب‌وهوای فصل رابطه مستقیمی دارد. به عنوان مثال همان طور که پیش از اینن نیز اشاره شده است، آبیاری در فصل تابستان در طول ساعات گرم روز و در زیر تابش شدید آفتاب کاری ناصحیح است.
هر گیاهی نیاز آبی متفاوتی دارد پس مقدار نیاز آب گیاه خودتان را بدانید و بر طبق آن آبیاری کنید.
آب باران و یا ریختن یک قاشق سرکه سفید در بیست لیتر آب برای آبیاری کاکتوس‌ها بسیار مفید می‌باشد.
حتماً باید کف گلدان دارای منافذی برای خروج آب باشد زیرا جمع شدن آب در کف گلدان باعث پوسیدگی ریشه و از بین رفتن گیاه می‌شود. بخصوص در گیاهان گوشتی مانند ساکولنت ها و کاکتوس‌ها.
منابع آب در دنیا بسیار کم و محدود می‌باشد موقع آبیاری گیاهان از هدر رفتن آن جلوگیری کنیم.

سؤال: بهترین زمان آبیاری گیاهان آپارتمانی چه زمانی است؟
پاسخ: بهترین زمان در زمستان صبح و در فصل گرما عصر می‌باشد. البته این فرمول ثابتی نیست و به نوع گیاه دما و رطوبت محیط بستگی دارد

کیفیت آب آبیاری وتاثیر آن برتغذیه گیاه

در مناطق خشک مانند کشور ما، آب‌های آبیاری معمولاً کیفیت نامطلوبی دارند. منظور از کیفیت آب، مطلوب بودن آن برای مصرف است. آب در مواردی از جمله کشاورزی ، باغبانی، آشامیدن و صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرد. لذا چنانچه آب برای باغبانی و پرورش گیاهان زینتی مناسب و مطلوب باشد دارای کیفیت مناسب است.
معیارهای ارزیابی کیفیت آب
– غلظت کربنات و بی‌کربنات؛
-شوری یا مقدار املاح؛
– میزان نسبی سدیم؛
– عناصر سمی؛
آب‌های آبیاری از چهار نقطه نظر مورد ارزیابی و بررسی قرار می‌گیرند.
– شوری یا مقدار املاح
مقدار شوری و املاحی که در آب آبیاری وجود دارد اگر از یک حد مشخصی تجاوز بکند اصطلاحاً آب را شور می‌گویند. آب شور، باعث شورشدن خاک می‌شود.
– میزان نسبی سدیم
سدیمی بودن آب یا میزان نسبی سدیم آب یا نسبت سدیم (Na) به کلسیم(Ca) و منیزیم(Mg) آب می‌باشد. چنانچه این نسبت بالا باشد آب را سدیمی می‌گویند آب سدیمی موجب سدیمی شدن خاک می‌شود.
– مشکلات ناشی از خاکهای سدیمی
خاکهای سدیمی، معمولاً ساختمان نامناسب و تخریب شونده‌ای دارند. بنابراین مشکل تهویه ضعیف و تجمع آب در اثر آبیاری در این خاک‌ها وجود دارد و در نهایت محیط نامناسبی برای رشد گیاه ایجاد می‌کنند.
آب‌ها از نظر شوری به چهار گروه:
۱- C1
۲- C2
۳- C3
۴- C4
طبقه بندی می‌شوند. کلاس C1 ، آب‌هایی هستند که کمتر از ۲۵۰ میکرو موس بر سانتیمتر شور هستند، یا هدایت الکتریکی کمتر از ۲۵۰ میکروموس بر سانتیمتر دارند. کلاس C4 شامل آن دسته از آب‌هایی است که بیش از ۲۲۵۰ میکروموس بر سانتیمتر شور هستند.
از نظر سدیمی بودن آب‌ها به چهار گروه:
۱- S1
۲- S2
۳- S3
۴- S4
طبقه بندی می‌شوند. گروه S1 آب‌هایی هستند که نسبت جذب سدیم آن‌ها کمتر از ۱۰ است. هر گروه از این آب‌ها، محدودیت های خاص دارد و نیازمند به مدیریت خاصی برای آبیاری می‌باشند. پس شوری و سدیمی بودن دو معیار برای ارزیابی کیفیت آب‌هاست.
غلظت کربنات و بی‌کربنات
معیار سوم، غلظت کربنات و بی کربنات آبهای آبیاری است. غلظت زیاد کربنات و بی‌کربنات باعث می‌شود که این دسته از آب‌ها برای آبیاری نامناسب شوند و مشکلاتی را ایجاد کنند.
مشکلات ناشی از بی‌کربنات فراوان آب در تغذیه گیاه
بی کربنات زیاد در آب به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم در تغذیه گیاه اثر دارد. تاثیر غیرمستقیم بی کربنات زیاد در آب باعث تسریع در سدیمی شدن خاک می‌شود و در نتیجه
مشکلات خاک‌های سدیم در تغذیه گیاه را نیز به همراه دارد. در تغذیه گیاه، اثر مستقیم بی‌کربنات زیاد در آب مهم‌تر است. بی‌کربنات زیاد در آب باعث ایجاد اشکال در جذب آهن و روی توسط گیاه می‌شود. یعنی آبهای دارای بی‌کربنات زیاد موجب تشدید کمبود عناصری مثل آهن (Fe) و روی(Zn) ، بر روی گیاه می‌شود.گیاهان زینتی به کمبود آهن حساس هستند و شرایط خاک‌های کشور ما بطوری است که کمبود آهن دیده می‌شود لذا چنانچه بی‌کربنات آب زیاد باشد کمبود آهن تشدید می‌شود.
بعنوان مثال کمبود آهن باعث می‌شود رنگ برگ‌ها از حالت سبز متمایل به زرد بشود و در بعضی از گیاهان ممکن است رنگ برگ کاملاً سفید بوده یا اینکه رگ‌برگ‌ها سبز و بقیه برگ حالت زردی داشته باشد.
باید در مصرف آبهایی که بیش از ۲۰۰ میلی‌گرم در لیتر بی‌کربنات دارند احتیاط بعمل آورد.
عناصر سمی
عامل مهم دیگر در ارزیابی کیفیت آب، عناصر سمی است. در آب‌های مناطق خشک، ممکن است عناصری مثل کلر و سدیم و بُر به مقدار زیاد وجود داشته و باعث مسمومیت گیاه بشوند. علاوه بر آن، آب‌هایی که بنحوی آلوده‌اند مثلاً بوسیله‌ی پس‌آبهای صنعتی آلوده شده‌اند، دارای عناصر سمی مانند کادمیوم (Cd)، سرب (Pb) و نیکل (Ni) می‌باشند. بنحوی که غلظت این عناصر در آب فراوان است و برای گیاه ایجاد مسمومیت می‌کند.
حد مجاز عناصری مانند آلومینیوم (Al)، بریلیوم (Be)، سلنیوم (Sc) و نیکل(Ni) در آب بسیار کم است و چنانچه از این حد مجاز مقدارشان زیاد بشود باعث مسمومیت گیاه می‌شود .

برای ارزیابی کیفیت آب اولین مرحله این است که از آب نمونه برداری صورت گیرد و نمونه‌ها معمولاً بصورت بطریهای یک لیتری انجام می‌شود که از آب رودخانه ، چاه و آب قنات است. سپس نمونه‌ها در آزمایشگاه تجزیه می‌شوند.

گلدهی درخت پسته

 

افزایش رطوبت نسبی محیط از طریق بارندگی، هوای منطقه و سمپاشی های نامناسب و بی رویه بر روی کارآیی گرده افشانی موثر است.

گرده سایر گونه های پسته از جمله بنه و کسور بر روی ارقام پسته موثر ولی باعث کاهش خواص کمی و کیفی میوه می گردد.

دوره پذیرش کلاله گل های ماده ۳-۲ روز و برای هر درخت ۱۰-۵ روز می باشد.

در این مرحله کلاله به رنگ سبز روشن می باشد و سطح آن دارای برجستگی و ماده چسبناکی می باشد که در جذب دانه گرده نقش مثبتی دارد.

این مرحله مناسب ترین زمان برای انجام گرده افشانی طبیعی یا مصنوعی می باشد.

تشکیل میوه درخت پسته:

درصد گل هایی که به میوه تبدیل می شوند از سالی به سال دیگر فرق می کند و حدود ۱۰٪ می باشد.

گل های گرده افشانی نشده ظرف مدت ۴-۳ هفته پس از مرحله تمام گل ریزش می نمایند.

با انتقال گرده توسط باد، دانه گرده در سطح کلاله جذب، سپس لوله گرده رشد کرده و پس از عبور از خامه به درون کیسه جنینی (تخمدان) نفوذ کرده، با تخمک ترکیب و جنین را بوجود می آورد.
پس از تشکیل جنین، جداره تخمدان رشد کرده و میوه های پسته ظاهر می شوند.

درصدی از گل های گرده افشانی نشده روی خوشه باقی و رشد می نمایند که منجر به تولید میوه های پارتنوکارپ (بدون مغز می گردند.

گل های گرده افشانی نشده ظرف مدت ۴-۳ هفته پس از مرحله شکوفایی کامل (تمام گل) ریزش می کنند.

پس از تشکیل میوه، از اواخر فروردین تا خردادماه پوست میوه (جداره تخمدان) رشد طولی و قطری زیادی کرده، در حالی که جنین بدون رشد باقی می ماند و جداره داخلی میوه خالی می باشد.
در طی این مدت پوست میوه بسیار نرم و آبدار می باشد و نسبت به حمله آفات بسیار حساس می باشد.

از اواخر اردیبهشت ماه پوست میوه به دو لایه سخت درونی و لایه نرم بیرونی تبدیل می شود و سفتی پوست درونی در اواخر خرداد ماه به حداکثر خود می رسد.

از اواخر خرداد ماه تا مرداد ماه مغز میوه در درون محفظه داخلی رشد می نماید و محفظه داخل میوه را پر می نماید.

این مدت در ارقام مختلف متفاوت و حدود ۶۰-۳۰ روز می باشد

حشرات سودمند برای باغ

حشرات سودمند، حشراتی هستند که می توانند به باغتان جذب شوند، که حشرات آسیب رسان یا لارو آنها را شکار می کنند. گونه های مختلف بسیاری برای مشکلات خاص وجود دارند:

• زنبورهای پارازيتوييد و چالکیدها Brachonids,Chalcids and Ichneumon Wasps
این حشرات سودمند کوچک، کرم های برگ خور را از بین می برند. شما می توانید با کاشتن هویج، کرفس، جعفری، زیره سیاه و گل هویج وحشی، همگی از خانواده تیره چتریان، آنها را به باغتان جذب کنید. این گیاهان به سادگی رشد می کنند و برخی از آنها را باید اجازه بدهید تا گل بدهند. زیرا این گل آنهاست که حشرات را جذب می کند.

• کفشدوزک
این حشرات، شته ها، کنه، مگس سفید و حشرات پولک دار را مصرف می کنند. با کاشتن اعضای خانواده گل آفتابگردان، کاسنی بری یا بومادران می توانید آنها را به باغتان جذب نمائید.

• حشرات شکاری مانند شیر مورچه و شته خوار
اینگونه حشرات مصرف کنندگان مشتاق شته ها هستند و لارو آنها (نوزاد حشرات) شته ها و دیگر انواع حشرات آفت را می خورند. آنها به گل های تیره کاسنی، از قبیل بومادران، گل مینا، گل ژاپنی جذب می شوند.

• زنبور (Hover fly)
این نوع زنبورها مصرف کنندگان مشتاق شته ها هستند و لارو این حشرات شته ها و دیگر حشرات آفت را می خورند. آنها نیز جذب گل های تیره کاسنی می شوند، مانند بومادران، گل مینا، گل ژاپنی.

• آخوندک
این حشرات بزرگ اشتهای زیادی برای اکثر آفات باغ دارند. تخم های آخوندک در باغ قرار داده می شود که آنها بعد از از تخم بیرون آمدن، سریع رشد می کنند و بزرگ می شوند.

• نماتدها
در برابر لارو بیدها (cutworms) موثر است. cutworm نوعی آفت متداول است که جوانه های گیاه را قبل از اینکه بتوانند رشد کنند و از زمین بیرون بیایند، از بین می برد. نماتدها همچنین در برابر سوسک ها و لارو شپشه موثر هستند. تخمهای نماتد میکروسکوپ
ی هستند و بصورت اسفنج کوچی از میلیون ها نماتد کوچک در هربار می باشند. این ها با آب مخلوط می شوند و بر روی خاک ریخته می شوند، که بعدا از تخم بیرون می آیند و سراغ کارشان می روند. اگر آنها بر روی شاخ و برگ هستند، آنها را بشوئید تا بر روی زمین قرار گیرند. نماتدها برای انسان ها و حیوانات خانگی بی زیان هستند.

مقدار نیاز آب در درختان

 

 

نیاز های درخت به آبیاری در طول زمان تغییر می کنند. مقدار آب آبیاری مورد نیاز درخت میتواند تحت تأثیر چندین عامل میباشد. برای موفقیت در استقرار و مدیریت درخت ، دسترسی درخت به مقدار آب مورد نیاز مهم میباشد.

سن درخت:
درخت تازه کاشته شده چون سیستم ریشه محدودتری دارد نسبت به درخت استقرار یافته به دفعات آبیاری بیشتری نیاز دارد.

زمان سال:
درخت در نیمه تا اواخر تابستان به آب خیلی زیادی نیاز دارد بخصوص که دماها خیلی بالا باشند. در شرایط بهار گرم ، رطوبت ذخیره شده در ایام زمستان در خاک تخلیه میگردد.

شرایط آب و هوا:
در سال های خشک ، رطوبت خاک در اوایل فصل مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین اوج دوره نیاز به آب درخت طولانی تر میشود. در سال های بسیار مرطوب ، ممکن است درخت تا اوایل تابستان یا به بعد به آبیاری نیاز نداشته باشد.

شرایط خاک:
آب مورد استفاده درختان در خاک ذخیره می شود. نوع خاک ، عمق و وضعیت آن بر مقدار آبی که خاک میتواند ذخیره نماید تاثیر میگذارد. خاکهای رسی به مقدار بیشتر آب نگه میدارند و میتوانند به تعداد آبیاری کمتری نیاز داشته باشند. در حالی در خاک های شنی و سبک برعکس میباشد.

نوع درخت :
برخی از درختان به محض استقرار یافتن به آبیاری اضافی نیاز ندارند درحالیکه گونه های دیگر بدون آبیاری در طول تابستان نمیتوانند رشد و نمو نمایند.
سرعت استفاده از آب توسط درختان به خواص آنها در استفاده از آب ، مرحله نمو و شرایط محیط بستگی دارد. شرایط اقلیم در حال تغییر ، بالا رفتن دمای محیط ، رطوبت نسبی پائین ، سرعت زیاد باد ، میزان زیاد تشعشع خورشیدی همه بر میزان مصرف آب توسط درخت تاثیر میگذارند.

هرچه درخت سیستم ریشه گسترده ای در خاک داشته باشد راندمان و قدرت بهره برداری از حجم خاک به حداکثر میرسد و دسترسی درخت به آب خاک بیشتر میگردد.

یک روش کلی برای تعیین نیاز آبی روزانه درختان استفاده از قطر تنه درختان است : بعنوان مثال اگر قطر تنه درختان سیب ، گیلاس و گردو ۳۰ سانتی متر باشد نیاز آبی روزانه ها آنها حدود ۴/۰ لیتر می باشد و با همین قطر در مورد درختان میوه گلابی ، هلو و آلو حدود ۲۸/۰ لیتر است.

بسته به بافت خاک ، وزن مخصوص خاک ، دمای روزانه ، و مقادیر بارندگی به میزان ۷۵-۲۵ لیتر آب در هر هفته برای سالم نگهداشت درخت لازم می باشد

کمبودهای موادغذایی گیاهان

کمبودهای موادغذایی در گیاهان دو نوع است

کمبود آشکار:کمبود عناصرغذایی درخاک و یا وجود فرم های غیرقابل جذب آن برای گیاه.

کمبود نهان:کمبود مواد غذایی به علت ایجاد شرایط خاص در خاک. دراین حالت ریشه ها قادر به جذب عناصر موجود در خاک نمی باشند.

این عوامل شامل:

سردبودن خاک:درخاک های سرد پتاسیم جذب ریشه نمی شود
غرقابی بودن خاک:عناصر آهن، مس و کلسیم درخاک غرقابی جذب نمی شوند زیرا آبیاری پشت سر هم شرایط اکسیداسیون و احیا را درخاک فعال نموده وآهن و منگنز اکسید شده وغیرقابل جذب می شوند
اسیدیته (Ph) نامناسب: درخاک های خیلی اسیدی منگنز و روی و در خاک های قلیایی آهن و منیزیم و بور جذب نمیشوند

 

خلاصه ای از زمان و شرایط مبارزه با بیماریها و آفات انگور

باغداران محترم توجه نمایند :

برای هر مورد کوچک نباید همیشه نگران باشیم ونباید در صورت مشاهده یک حشره ،تصمیم به سمپاسی باغ بگیریم .لازم به ذکراست درطبیعت موجودات زنده و حشراتی وجود دارند که همیشه برای باغات ما مفید هستند و دشمنان طبیعی آفات و بیماری ها هستندحفظ و حراست این موجودات مفید باید در اولویت عملیات ما باشد. و خسارت یک آفت تا به آستانه خسارت نرسیده به سمپاشی باغ مجاز نیستیم.

مبارزه به صورت بهزراعی خیلی تاثیر دارد . مثالاً در باغات انگور میتوانیم با هرس،برگ چینی،هرس خوشه، حذف شاخه های آفت زده , حذف علفهای هرز، رعایت آبیاری و……. کمک بزرگی به سالم ماندن باغ بنماییم.

ویا در مبارزه با کرم ریشه خوار{ کرم سفید ریشه یا تنبل )هیچ لزومی ندارد کل باغ را با سموم مختلف وبه صورت غرقابی ابیاری نماییم .چون در زیر خاک کرمهای بسیارمفید و ارزشمندی وجود دارند که ما با دست خودمان انها را نابودمیکنیم.

باغداران محترم هر منطقه،مراحل سمپاشی را طبق برنامه و پیش آگهی سازمان جهاد کشاورزی شهرستان خودشان رعایت نموده وعمل کنند چون زمان حمله آفت وبیماریها درمناطق مختلف بدلایل متفاوت بودن دمای هوا،نوع خاک،نوع رقم و….با هم فرق میکنند.

در غیر این صورت , به هردلیلی که به اطلاعیه های جهاد کشاورزی دسترسی نداشته باشند میتوانند با توضیحات زیر نسبت به سمپاشی اقدام نمایند.(البته این توصیه ها خیلی تقریبی میتواند باشد)

روغن پاشی زمستانه :

در خیلی از مناطق کشور ، آخر اسفند ماه ( زمانی که درختان جوانه نزده اند) با روغن ولک ، روغن پاشی می کنند و دستور لازم از طریق کارشناس فنی سم فروشی یا کلینیک های گیاهپزشکی ارائه میگردد.

مبارزه با سفیدک مو و تریپس {موقعی که برگها به اندازه یک پنج ریالی هستند} نوع سم از خانواده قارچ کش ها مانند: توپاس- بنومیل وغیره ….برای سفیدک
وسم دیازینون وغیره….برای تریپس

مبارزه باکرم خوشه خوار وسفیدک ( نسل اول) { حدود دو هفته قبل از گلدهی} نوع سم از خانواده کرم کش ها مانند : دیازینون – زولون وغیره…وقارچ کش از قبیل توپاس وبنومیل.

مبارزه با کرم خوشه خوار و سفیدک ( نسل دوم ) حدود ۲ هفته بعد از گلدهی ؛ سم های ، ردیف سوم ، یاد شده بالا .نسل سوم درصورت نیاز،موقع ترش وشیرین شدن حبه ها،با سمومی که دوره کارنس کمی داشته باشند.
توضیح اینکه : آفت و بیماریهای مختلفی در مناطق مختلف وجود دارد که درصورت مشاهده هرگونه آفات وبیماریهای دیگرجهت تشخیص و مبارزه با کارشناس مربوطه مشاوره نمایید۰

توصیه های مهم در باغبانی

برای داشتن گیاهانی شاداب و سر حال رعایت موارد زیر ضروری می باشد :

۱ – نسبت به حذف علفهای هرز همواره اقدام نمایید زیرا این علف های هرز رقیب گیاه اصلی در استفاده از امکاناتی همچون نور ، غذا ، آب بوده و باعث نابودی گیاه اصلی می شوند.

۲ – یکی از روشهای از بین بردن پوسته سخت بعضی از بذرها ، استفاده از اسید می باشد. دقت نمایید که از غلظت های بسیار کم استفاده شود و همچنین بذرها را پس از قرار گرفتن در اسید و قبل از کاشت حتما به خوبی با آب بشویید.

۳ – بر اثر تغذیه گیاهان ، به مرور عناصر نامطلوبی که کتر مورد استفاده گیاه می باشد در خاک انباشته می شود که بهتر است هر از چند گاهی با غرقاب نمودن خاک ، این مواد زاید را از محدوده ی ریشه ی گیاه دور نمایید.

۴ – مواد براق کننده باعث مسدود شدن منافذ حیاتی گیاه شده و در نتیجه رشد آن را با اشکال روبرو می سازند ، لذا بهتر است تا حد امکان کمتر از آنها استفاده نمایید.

۵ – بهتر است برای جریان یافتن هوا در محدوده ی داخلی گیاه، بخش درونی گیاهان پر پشت را هرس نمایید.

۶ – هنگام هرس، ابتدا باید شاخه های بیمار و خشک را از بین ببرید و سپس باقی گیاه راهمان طور که در نظر دارید ، هرس نمایید.

۷ – یکی از حساس ترین مواقع ، زمان خرید گیاه از مراکز تولید است ، رنگ ، اندازه ، سالم بودن برگها و ساقه ، عدم وجود حاشیه های سوخته در برگ و نقاط قهوه ای بر روی آن ، کم رنگی و بی حالی برگ ، همه و همه از علائم خطرناکی است که هنگام خرید باید به آن توجه نمایید.

۸ – هنگام انتقال گیاه از محیطی به حیط دیگر ، چنانچه شرایط دو محیط نسبت به یکدیگر تغییر فاحشی داشته باشد گیاه را کم کم به محیط دوم سازگار نمود.

۹ – تا حد امکان گیاه را در هوای بسیار سرد و بسیار گرم جابجا نکنید و اگر مجبور به این کار شدید حتما از محفظه های خاص استفاده کنید ، البته در مورد گیاهان بزرگتر این کار را می توان با کشیدن پلاستیک بر روی آنها انجام داد.

۱۰ – در شرایط کمبود نور بسیاری از گیاهانی که دارای برگ ابلق می باشند ، برگهایشان به رنگ سبز تغییر رنگ می دهد.

۱۱ – برای غبارپاشی بهترین زمان صبح و عصر می باشد که بهتر است در سایه انجام گیرد.

۱۲ – گاهی اوقات که گیاه دچار کم آبی شدید شده و حالتی همچون پژمردگی را به شدت نشان می دهد باید گلدان یا ظرف حاوی گیاه را به مدت ۱۵ دقیقه در تشت آب قرار دهید تا کاملا سیراب شود.

۱۳ – قلمه ها را از اندام هوایی بدون گل یا بدون جوانهگل انتخاب کنید ، زیرا قلمه های گلدار انرژی را به سوی اندام های زایشی هدایت کرده و در نتیجه ریشه دهی کند می گردد.

۱۴ – هنگام قلمه گیری بهتر است حداقل یک گره در نزدیکی انتهای قلمه وجود داشته باشد زیرا اغلب ریشه ها ابتدا در محل گره ها تشکیل می شوند

اشتباه آتش زدن مزارع

لطفا مزارع را پس از برداشت به آتش نکشید

ده آسیب جدی که سوزاندن مزرعه ایجاد میکنه

یک)مرگ تدریجی خاک‌
این کار برای خاک ضررهای فراوانی دارد با توجه به این‌که موجودات زنده ذره‌بینی مانند قارچ‌ها و کرم‌ها که موجب تولید مواد مغذی برای خاک کشاورزی می‌شوند،آتش زدن بقایای محصولات، موجب نابودی آنها و در نتیجه کاهش مواد مغذی خاک می‌شود.

دو)سخت‌تر شدن خاک بر اثر گرما و ایجاد «سله» که مانع جوانه زدن بذرها و استقرار بوته‌ها و گسترش ریشه می‌شود، در نتیجه خاک در معرض فرسایش آب و هوا قرار می‌گیرد و با از بین رفتن لایه‌های خاک زنده‌، زمین قدرت حاصلخیزی و تولید محصول را از دست می‌دهد.

سه)با کاهش مواد آلی‌، گیاهان زراعی تحمل خود را در برابر آفات‌ ،بیماری‌ها‌، خشکی‌، گرما و سرما از دست می‌دهد.

چهار)موجب گرمایش و تغییر وضع آب و هوایی منطقه می باشد

پنج)از بین رفتن گونه‌های گیاهی ارزشمند و کهنسال و تنوع زیستی از دیگر آسیب‌های این کار است

شش)آلودگی هوا و افزایش دی اکسید کربن

هفت)افزایش گرد وغبار

هشت)افزایش بیماری‌های تنفسی اطراف کشتزارهای سوزانده شده

نه)تصادفات از دیگر پیامدهای این کاره،دود ناشی از سوزاندن مزارع حاشیه‌ جاده‌ها موجب کاهش شدید دید رانندگان شده و موجب تصادفات مرگباری می‌شود.

ده)احتمال گسترش آتش به دیگر نقاط از جمله مراتع و جنگل‌ها را افزایش می‌دهد.

مناسب ترین خاک جهت کاشت زردآلو چه ویژگی هایی دارد؟

زردآلو در خاک های سبک تا متوسط از نظر بافت رشد، بهتری داره. خاک باید عمیق، قابل نفوذ به آب و تهویه خوب باشه.خاک های سرد و متراکم رسی برای کشت و کار این درخت مناسب نیست. همچنین در مناطقی که سطح آب تحت الارض بالاست، باید از کشت این درخت خودداری شود؛چون نسبت به آب زیاد در خاک حساسیت نشان میده.
درخت زردآلو بیشتر در خاکهای عمیق و کم رطوبت و سبک بارور میشه. در زمین های مرطوب از بدنه و شاخه درخت صمغ تراوش می کند.
درخت زردآلو در زمینی که خاکش گرم و کمی آهک دار بوده و مرطوب نباشه، میوه بهتری میده.خاک محل کاشت زردآلو باید حدود ۳۰ متر عمق داشته باشه.اگر خاک زهکشی خوبی داشته باشه،مقدار زیاد آهک در خاک تاثیری روی رشد درخت نخواهد داشت.

معمولا دلیل زردی گیاهان بعد از مصرف کود های حیوانی چیست؟
گاهی پس از مصرف کود دامی، برگ های گیاه شروع به زرد شدن می کنند.

برخی کشاورزان معتقدند علت زرد شدن برگ ها،قوی بودن کود دامی بوده است.

اما واقعیت اینه وقتی کود دامی نپوسیده به خاک اضافه میشه چون بخشی از باکتری های تجزیه کننده کود، برای فعالیت خود به نیتروژن نیاز دارن؛ با ریشه گیاه در رقابت برای جذب نیتروژن خاک رقابت کرده وبرنده می شن

در نتیجه گیاه با کمبود ازت (نیتروژن) روبرو می شود و برگ هایش به زرد متمایل شوند.
پس کشاورزان لطفا در زمان استفاده از کود حیوانی حتما مدت زمانی را برای فرایند پوسیدگی کود حیوانی در نظر بگیرن.

مطالبی در رابطه با روغن ولک

نکته اول ؛
این مواد که به روغن های امولسیون شونده، ولک ۹۲، سوپر اویل و.. نیز مشهورند در حقیقت موادی از گروه هیدروکربن های آلیفاتیک هستند که از روغن پارافین با مشتقات نفتی ساخته می شوند.
توجه: روغن ولک در سمپاشی زمستانه
بمنظور کنترل انواع کنه ها، شپشک ها، شته ها، پسیل، کرم های جوانه خوار و… روی درختان میوه و آجیلی، انگور، مرکبات، سبزیجات و گیاهان گلخانه ای،محصولات زراعی و گیاهان زینتی استفاده می شود.
نکته دوم؛
روغن ولک با ایجاد لایه نازک، تمام بدن حشره را احاطه نموده و با بستن منافذ تنفسی باعث مرگ حشرات می شود. بنابراین جهت حصول نتیجه مطلوب تمامی قسمت های گیاه بایستی پوشش داده شود.
نکته سوم؛
زمان مناسب استفاده از روغن ولک زمستانه یک هفته مانده به تورم جوانه می باشد و نیز باید در دمای معمولی( یخبندان و یا زیاد گرم نباشد) سمپاشی انجام شود.
نکته چهارم؛
روغن ولک بصورت استاندارد حاوی ۸۰ درصد پارافین و ۱۸ درصد آب و ۲ درصد امولسیفایر می باشد
نکته پنجم؛
بوی پارافین تقریبا شبیه پارافین جامد ( شمع) است برخی سازندگان متاسفانه برای سودجویی بیشتر از گازوئیل جوشانده با اسیدسولفوریک اشباع شده بعنوان پارافین استفاده می کنند که بوی گازوئیل روغن ولک ناشی از این است.
برخی سازندگان از موادی بوگیر ( اسانس های خاص) استفاده می کنند که این بو از روغن ولک متصاعد نشود!
نکته ششم
بعد از رقیق نمودن و پاشش روغن ولک به درختان به سبب پارافین استاندارد بایستی روی تنه درختان مثل روغن جلا درخشنده شده و این حالت چندین روز پایداری داشته باشد. این باغات از چندین کیلومتر بخوبی قابل تشخیص هستند!
اگر بعد از پاشش نتوانید بین درختان سمپاشی شده با سمپاشی نشده فرقی قایل شوید روغن ولک بی کیفیت می باشد.
✔️توجه: روغن ولک های پایه گازوئیلی با اینکه بر عامل هدف بی تاثیرند در چندین سال موجب پیری سریع و خشک شدن درختان می شوند!
نکته هفتم
روغن ولک بصورت مایع غلیظ و به رنگ کرم کم رنگ تا پر رنگ ( بسته به نوع پارافین) می باشد. روغن ولک های بی کیفیتی که حاوی امولسیفایر مناسب نباشند در گالن ته نشین می شوند. ( مایع و جامد از هم جدا میشوند) بایستی حالتی یکدست و همزده داشته باشد.
نکته هشتم
روغن ولک قابلیت اختلاط با بسیاری از آفتکش ها را دارد ولی با قارچکش کاپتان، سموم گوگردی مثل سولفور، آبامکتین، نبایستی اختلاط شود.
درصورت نیاز اختلاط سموم حشره کش نفوذی مثل دورسبان،اتیون، و تخم کنه کش آپولو توصیه می شود.
از قارچکش ها نیز میتوان بردوفیکس و یا نوردوکس را ترکیب و مصرف نمود.
نکته نهم؛
از کاربرد دیگر روغن ولک برای تامین نیاز سرمایی درختان پسته (۳۰ تا۴۰ در هزار) است و نیز برخی قارچ ها از جمله سفیدک سطحی در انگور و نیز در برخی موارد افزایش دوره خواب درخت اگر قبل از بیدار شدن باشد مصرف شود!
هر چند که بیداری درختان اگر با بادهای گرم در بهار همراه شود این مصرف بی تاثیر است!
نکته دهم
میزان مصرف روغن ولک در باغات بین ۱٫۵ تا دو درصد می باشد. بیشتر از این مقدار تا ۴ درصد در زمستان هیچ آثار سوئی نداشته ولی باید از سمپاشی خالص روغن اجتناب کرد.
جهت تهیه محلول سمپاشی نیز ابتدا روغن را در مقداری آب ( ترجیحا ولرم) حل کرده بعد به تانکر سمپاشی که تا نصف آب دارد اضافه شود.

دلیل شیره زدن درختان

هسته داران مثل هلو، زرد آلو، گوجه سبز، آلو سیاه و …. به شیره زدن حساس می باشند. دلایل مختلفی برای ایجاد شیره در تنه درختان وجود داره:

الف: تنش های دمایی، مثلا هوا به شدت سرد شود که باعث ترک خوردن پوسته درخت شود.

ب: آلودگی های قارچی که معمولا به دلیل شیوه های نادرست آبیاری و عدم استفاده دقیق از کودهای حیوانی می باشد.

نکته ای که خیلی مهمه این هست که شیره زدن درخت باعث می شه دیگر حشرات و همچنین انواع قارچ ها و باکتری ها به سمت درخت جذب شده و باعث ایجاد بیماری های ثانویه در درخت ها شوند.

پیشگیری :
الف : آبیاری را به گونه ای انجام دهید که تنه درخت خیس نشود . آب با فاصه از تنه درخت باشد
ب : کودهای حیوانی پوسیده استفاده کنید و سعی کنید در مجاورت تنه درخت نباشد و با فاصله کودهای حیوانی را استفاده کنید و حتما با بیل آنها را با خاک مخلوط کنید
ج : هر سال در اواخر دی ماه یا اواسط بهمن ماه تنه درختان را با اکسی کلرور مس یا محلول بردو آغشته کنید. با برس به تنه درخت از سطح زمین تا ارتفاع ۵۰ سانتی متری بزنید.

درمان :
د : در فصل رشد نیز می توانید از اکسی کلور مس یا بردو به صورت محلول پاشی استفاده نمایید.
ه : اگر محصولی به نام ” آلفاسیتول ” را پیدا کردید که محصولی فوق العاده هست با نسبت ۱ لیتر در هزار لیتر آب کل درختان را در فصل رشد ( اردیبهشت ) محلول پاشی کنید.