دستگاه زایشی گردو

گردو-خوشه-ای-چندلر

 

گردو درختی یک پایه است و گلهای نر و ماده آن جدا از هم و در روی یک درخت تشکیل می شوند
گلهای نر بطور جانبی بر روی شاخه رشد سال قبل ظاهر شده و به صورت شاتون آویزان می شوند
گلهای ماده به صورت جفت در نوک شاخه رشد سالجاری تشکیل می شوند. جوانه های گلهای ماده در طی تابستان تمایز می یابند.

گرده افشانی

درختان گردو خود بارور و دگر بارور هستند و در اکثر ارقام رسیدن گرده ها و آمادگی کلاله همزمان است بنابراین در گرده افشانی گردو و مشکلی ایجاد نمی شود در گردو پدیده دیکوگامی وجود دارد و به عنوان مثال در بسیاری از ارقام آزاد شدن گرده ها قبل از پذیرا شدن کلاله صورت می گیرد. (پروتاندری) و در برخی از ارقام رسیدن کلاله قبل از آزاد شدن گرده ها صورت می گیرد. (پروتوجینی) علاوه بر این کوتاه بودن دوره قوه نامیه دانه های گرده و دوره پذیرش کلاله وضعیت گرده افشانی را بدتر می کند گلهای گردو و توسط بادگرده افشانی میشوند به همین دلیل دارای گرده های فراوان وسبک بوده و کلاله بزرگ و پرمانندی دارد که به مدت چند روز قابلیت پذیرش دانه گرده را حفظ می کند. گرده افشانی موثر باکشت ارقام زودرس و دیررس که دانه های گرده خود را در یک دوره زمانی بیشتر آزاد می کنند، تامین میگردد. شرایط آب و هوائی نامساعد مثل باران برف تکرگ یخبندان درطی مدت گل دهی در بهار موجب کاهش محصول گردو می شود. گرده افشانی مصنوعی در گردو آسان بوده و موجب افزایش عملکرد می شود می توان شاتونهای نر را جمع آوری کرد و به مدت دو یا سه هفته در دسکاتور در صفر درجه سانتیگراد و یا داخل یخچال و در رطوبت پایین نگهداری کرد. این گرده ها را می توان برای گرده افشانی همان رقم یا ارقام دیگر در همان محل یا محلهای دیگر بکار برد. هنگامی که کلاله پذیرا شد هر ۱۰ عدد شاتون را در یک پارچه کوچک قرار داده و در قسمت بالای درختها آویزان می کنند و آنرا ۲ تا ۳ بار در روز با یک چوب تکان می دهند . همچنین می توان برای بهبود گرده افشانی چندشاخه را با رقم گرده افشان پیوند کرد اولین دانه های گرده آزاد شده گردو ظرفیت جوانه زنی بیشتری دارند دانه های گرده ذخیر شده در شرایط طبیعی ، قوه نامیه خود را در مدت ۲ تا ۳ روز از دست میدهند در برخی موارد دانه های گرده جمع آوری شده در معرض تابش خورشید و در دمای ۲۵ تا ۳۰ درجه سانتی گراد قوه نامیه خود را در مدت ۱ تا ۳ ساعت از دست می دهند. معمولاً دانه های گرده در مدت ۱ تا ۳ روز بعد از گرده افشانی روی کلاله جوانه می زنند.

رشد و نمو میوه

رشد و نمو با گرده افشانی و تلقیح آغاز میشود. گلهای ماده گرده افشانی نشده بعد از رشد اولیه حدود سه هفته بعد از گرده افشانی می‌ریزند در ارقام زودرس و در شرایط دمای بالا، میوه ها در مدتی زودتر از ۲۰ هفته رسیده و برداشت میشوند.

لطفا مزارع را پس از برداشت به آتش نکشید

ده آسیب جدی که سوزاندن مزرعه ایجاد میکنه

یک)مرگ تدریجی خاک‌
این کار برای خاک ضررهای فراوانی دارد با توجه به این‌که موجودات زنده ذره‌بینی مانند قارچ‌ها و کرم‌ها که موجب تولید مواد مغذی برای خاک کشاورزی می‌شوند،آتش زدن بقایای محصولات، موجب نابودی آنها و در نتیجه کاهش مواد مغذی خاک می‌شود.

دو)سخت‌تر شدن خاک بر اثر گرما و ایجاد «سله» که مانع جوانه زدن بذرها و استقرار بوته‌ها و گسترش ریشه می‌شود، در نتیجه خاک در معرض فرسایش آب و هوا قرار می‌گیرد و با از بین رفتن لایه‌های خاک زنده‌، زمین قدرت حاصلخیزی و تولید محصول را از دست می‌دهد.

سه)با کاهش مواد آلی‌، گیاهان زراعی تحمل خود را در برابر آفات‌ ،بیماری‌ها‌، خشکی‌، گرما و سرما از دست می‌دهد.

چهار)موجب گرمایش و تغییر وضع آب و هوایی منطقه می باشد

پنج)از بین رفتن گونه‌های گیاهی ارزشمند و کهنسال و تنوع زیستی از دیگر آسیب‌های این کار است

شش)آلودگی هوا و افزایش دی اکسید کربن

هفت)افزایش گرد وغبار

هشت)افزایش بیماری‌های تنفسی اطراف کشتزارهای سوزانده شده

نه)تصادفات از دیگر پیامدهای این کاره،دود ناشی از سوزاندن مزارع حاشیه‌ جاده‌ها موجب کاهش شدید دید رانندگان شده و موجب تصادفات مرگباری می‌شود.

ده)احتمال گسترش آتش به دیگر نقاط از جمله مراتع و جنگل‌ها را افزایش می‌دهد.

نکات مهم در بالا بردن راندمان محلولپاشی

درخت د چار کمبود عناصر ماکرو نباشد: محلولپاشی و استفاده از عناصر کم نیاز وقتی می تواند مفید باشد که نیاز غذایی درختان از نظر عناصر اصلی برطرف شده باشد.
درخت تشنه نباشد: کمبود آب منجر به ضخیم تر شدن سطح برگ و در نتیجه عدم جذب مناسب می شود. محلولپاشی باید قبل یا چند روز بعد از آبیاری انجام گیرد.
زمان محلولپاشی: ﺑﻬﺘﺮ ﺍﺳﺖ ﻣﺤﻠﻮﻟﭙﺎشی ﺩﺭ ﻫﻮﺍی ﺧﻨﻚ ﺩﺭ صبح زود و یا عصر انجام گیرد تا کارایی جذب عناصر بیشتر گردد و همچنین سوختگی ایجاد نشود.
ﺯﻣﺎﻥ ﻣﺤﻠﻮﻟﭙﺎﺷﻲ ﺩﺭ ﻃﻮﻝ ﺩﻭﺭﻩ ﺭﺷﺪ ﻧﻴﺰ ﺣﺎﺋﺰ ﺍﻫﻤﻴﺖ ﺍﺳﺖ. ﻫﺮ ﭼﻪ ﺑﺮﮒ ﺩﺭﺧﺘﺎﻥ ﺟﻮﺍﻧﺘﺮ ﺑﺎﺷﺪ ﻛﺎﺭﺍﻳﻲ ﺟﺬﺏ ﻋﻨﺎﺻـﺮ ﻏـﺬﺍﻳﻲ ﺑﻮﺳﻴﻠﻪ ﺑﺮﮒ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺑﻮﺩ.
ﺗﻌـﺪﺍﺩ ﻣﺤﻠﻮﻟﭙﺎﺷﻲﻫﺎ ﺩﺭ ﻫﺮ ﺩﻭﺭﻩ ﺭﺷﺪ ﺑﺴﺘﮕﻲ ﺑﻪ ﺷﺪﺕ ﻛﻤﺒﻮﺩ ﻋﻨﺎﺻﺮ ﻏﺬﺍیی ﻛﻢﻧﻴﺎﺯ(کم مصرف) ﺩﺍﺭﺩ ﻭ ﺍﺯ ۱-۳ ﺑﺎﺭ ﻣﺘﻐﻴﺮ می ﺑﺎﺷﺪ.
ﻏﻠﻈﺖ ﻣﺤﻠﻮﻝ ﻣورد استفاده : غلظت بالا موجب گرفتگی نازل و سوختگی برگ شده و غلظت پایین موجب هدر دادن سرمایه
نوع سمپاش مورد استفاده: هرچه سمپاش قدرت بیشتری در پورد کردن محلول داشته باشد بهتر است.
ﻧﻮﻉ ﺳﻤﭙﺎﺷﻲ ﻧﻴﺰ ﺩﺭ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﻳﻚ ﻣﺤﻠﻮﻟﭙﺎشی ﻣﻮﻓﻖ ﺍﻫﻤﻴﺖ ﺩﺍﺭﺩ. ﺑﻄﻮﺭﻳﻜﻪ ﺳﻤﭙﺎﺷﻲ ﺑﺎﻳﺴـتی ﻗـﺪﺭﺕ ﭘـﻮﺩﺭ ﻛـﺮﺩﻥ ﻣﺤﻠـﻮﻝ ﺭﺍ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ ﺗﺎ ﺑﺘﻮﺍﻧﺪ ﻛﻮﺩﻫﺎ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺻﻮﺭﺕ ﻗﻄﺮﺍﺕ ﺑﺴﻴﺎﺭ ﺭﻳﺰ ﺭﻭی ﺑﺮﮔﻬﺎ ﺑﭙﺎﺷﺪ.
مهمترین نکته: محلولپاشی عنصر مناسب با آنالیز برگ و خاک به منظور نگه داشتن تعادل عناصر غذایی گیاه

 

زمان و ترکیب محلولپاشی در انگور

محلول پاشي در ۲ مرحله يك بار قبل از گلدهي و بار دوم بعد از گلدهی با فرمول پیشنهادی ذیل برای باغاتی که آزمایش نشده باشند، انجام می شود:
براي ١٠٠٠ ليتر آب

٣ كيلوگرم اوره
٣ كيلو گرم سولوپتاس
٣ كيلوگرم سولفات روي
حدود ١٥٠ سي سي سم توپاس
حدود يك سوم ليوان مايع ظرفشويي
در ١٠٠٠ ليتر آب مخلوط كرده بر روي تاك ها محلول پاشي انجام شود
دوستاني كه قبلا كود ازته به صورت خاكي استفاده كرده باشند مي توانند غلظت اوره ٢ در هزار استفاده كنند يعني ٢ كيلوگرم در ١٠٠٠ ليتر

عوامل موثر در بروز خشکیدگی چوب خوشه

اثر عناصر غذایی :

اثر کلسیم و منیزیم
اثر نیتروژن
اثر فیتوهورمونها

عوامل محیطی:

رطوبت
حرارتهای پایین
سرما

جهت ادامه بحث و پیگیری موضوع به کتاب انگور(مدیریت جامع کشت،پرورش ، تولید و فرآوری ) تالیف دکتر دولتی بانه و همکاران مراجعه شود.

این عارضه دلایل زیادی میتونه داشته باشه از جمله:
احتمال وجود بیماری سفیدک و پوسیدگی خاکستری که برای مقابله با آن بهتره در شروع رویش فصل زمانی که خوشه ها مشخص هستند با بنومیل یا تیوفانات سالی یک بار سمپاشی کنید .

به علت افزایش بار محصول باغ دچار کمبود منیزیم گردد.خصوصا بعلت استفاده ازکود پتاسیم در باغات، موجب به هم زدن تعادل عناصر و ایجاد کمبود منیزیم و کمبود کلسیم بهترین راهکار سمپاشی با تیوفانات است اگر در مرحله رنگ گیری باشد از پودر استفاده نکنید اگر تونستید یک قارچ کش مایع بدست آورید میتونید سمپاشی کنید چون حالت پودر بر روی خوشه ها لکه باقی می گذارد و بعداز آن یک بار سعی کنید با کلسیم محلولپاشی نمایید تا حدودی، جواب میده و پیشگیری می کنه از پیشرفت خسارت و از ابتلای ما بقی خوشه ها.

هرس برگ یا برگ چینی

برگ چینی یکی از مهم ترین عملیات هرس سبز در تاکستان ها می باشد.

چیدن برگها در تاکها موجب کاهش سطح برگ تاکها می شود.

در صورتیکه برگ چینی تاکها قبل از مرحله گلدهی انجام شود ممکن است موجب ریزش حبه ها، کاهش تشکیل میوه، یا کاهش باردهی جوانه ها برای سال بعد گردد.
شدت برگ چینی می بایست بر اساس تراکم کانوپی یا تاج تاکها و برای نفوذ نور به محل قرار گرفتن میوه انجام شود

حذف برگ های پایینی شاخه، اطراف خوشه ها به مقدار زیاد و برای بهبود کیفیت و کاهش احتمال آلودگی به بیماری ها قارچی انجام می شود

برگ چینی می بایست نزدیک به مراحل تشکیل میوه یا در زمان نرم شدن حبه ها انجام شود.

برگ های قرار گرفته بلافاصله بالای خوشه ها منبع اصلی مواد فتوسنتزی انتقالی به خوشه ها هستند.به ویژه در طول مراحل اولیه تکامل خوشه ها.

هم چنین در مرحله ای که اندازه حبه ها به اندازه یک نخود هستند که به مرحله نخودی شدن معروف هستند حذف برگ های پائینی شاخه موجب افزایش ریزش حبه ها، کاهش اندازه حبه و کاهش باردهی جوانه ها برای سال بعد خواهد شد.
اما اگر این عملیات در زمان تغییر رنگ حبه ها انجام شود هیچ کدام از این اثرات منفی مشاهده نخواهد شد.

در بعضی منابع علمی توصیه شده است که معمولاً بعد از تشکیل حبه ها، تمامی برگ های پایینی شاخه، و شاخه های فرعی ، شاخه تا بالاترین خوشه هر شاخه بایستی حذف شوند.
حذف شاخه های فرعی موجب که منابع مصرف مواد فتوسنتزی انگورها هستند باعث کاهش تراکم تاج و تنک شدن قسمت هوایی تاکها می شوند هم چنین موجب کاهش درصد قند میوه می شود اما بر مقدار اسید میوه اثر کمی دارد.
در بعضی منابع دیگر ذکر شده است که برگهای پایینی شاخه تا قبل از مرحله تغییر رنگ حبه نباید حذف شود بخصوص این موضوع در مورد ارقامی مانند بیدانه سفید و ردگلاب که میوه آنها به آفتاب سوختگی حساس هستند بایستی به دقت رعایت شود.

آفت کرم خوشه خوار انگور

(Lobesia botrana)

در ایران فقط روی انگور گزارش شده است .
در بهار لاروهای جوان نسل اول از جوانه های گل دهنده و غنچه تغذیه کرده و روی آنها را با تارهایی می پوشانند . در برخی موارد نیز از جوانه های شاخه زا تغذیه کرده و در نتیجه سبب خشکیدن گل ها و جوانه ها و ریزش آنها می گردند .

لاروهای نسل دوم از گوشت غوره تغذیه می نمایند . بر اثر تغذیه پوست غوره منظره خاکی رنگ پیدا نموده و چروک برداشته و در نهایت باعث ریزش حبه ها می گردد .

لاروهای نسل سوم از انگور های رسیده تغذیه می کنند ، ابتدا از گوشت و سپس از پوست های رسیده می خورند . محل فعالیت آفت توسط تارهایی روی خوشه مشخص می باشد .
خوشه های آلوده مورد حمله انواع قارچ ها قرار گرفته خسارت های ثانویه را به وجود می آورند . لاروهای نسل بعدی آفت حتی روی انگور هایی که برای تهیه کشمش اختصاص داده می شوند به انبار منتقل و در آن جا تا بهار سال آینده به سر می برند . خسارت این آفت در کشت دیم روی انگور به مراتب کمتر از انگور کشت آبی می باشد و به همین جهت در اکثر مناطق دیم مبارزه با آفت معمول نمی باشد .

زیست شناسی :
این آفت در منطقه شیراز ( معتدله ) دارای چهار نسل در سال می باشد . ظهور اولین پروانه در اوایل فروردین و اوج پرواز نسل اول آفت در اواخر فروردین تا اوایل اردیبهشت می باشد . اوج پرواز نسل دوم تقریباً در دهه سوم خرداد ، اوج پرواز نسل سوم در اواخر تیر تا اوایل مرداد و اوج پرواز نسل چهارم در اوایل شهریور می باشد.کانال انگور خیری.در مناطق سردسیر آفت سه نسل در سال دارد . ظهور اولین پروانه در اوایل اردیبهشت ، اوج پرواز نسل اول در اواسط تا اواخر اردیبهشت ، اوج پرواز نسل دوم در اواسط تیر و بالاخره اوج پرواز نسل سوم در اواخر مرداد تا اوایل شهریور می باشد . بیشترین خسارت مربوط به نسل سوم آفت است . بهترین زمان مبارزه علیه آفت یک هفته تا ده روز بعد از تشکیل اوج بروز نسل دوم می باشد .

دوره جنینی ۸ تا ۱۰ روز ، دوره لاروی ۱۷ تا ۱۸ روز و چهار سن لاروی دارد ، دوره شفیرگی ۷ تا ۸ روز و دوره نشو و نما برای یک نسل ۳۲ تا ۳۶ روز طول می کشد .

کنترل :
انتخاب انواع موهایی که خوشه متراکم ندارند .

احداث باغ به صورت ردیفی و در روی داربست موازی ، چون کرم خوشه انگور اغلب به موستان هایی که فاقد داربست بوده و موها به شکل گسترده روی زمین یا پشته ها باشند حمله می نماید .

هرس هر ساله مو برای جلوگیری از تجمع شاخه های اضافی ، سوزاندن علف های هرز و برگ های خشک در پاییز ، شخم عمیق و استفاده از یخ آب زمستانه برای از بین بردن شفیره های زمستان گذران

کنترل شیمیایی :

نوبت اول سم پاشی در مرحله غنچه و قبل از باز شدن گل ها ، نوبت دوم زمان غوره و نوبت سوم در شروع آب دار شدن میوه
سمپاشی با یکی از حشره کش های مجاز

مبارزه با شته

شته
phylloxera
filoksera
حشرات این خانواده که با خرطوم خود از شیره گیاهی تغذیه می کنند ، دارای تعداد زیادی از گونه ها و از آفات مهم و درجه اول گیاهان صنعتی ، زینتی ، باغبانی ، سبزیکاری ، جنگلی و غیره بوده و از اهمیت اقتصادی زیادی برخوردار میباشند .
شته ها علاوه بر تغذیه از شیره گیاهی در انتقال بیماریهای ویروسی نقش مهمی ایفا می کنند .
عده ای از شته ها باعث پیچیدگی برگ و یا تغییر شکل شاخه ها گردیده و برخی بر روی قسمتهای گیاهان میزبان تشکیل گالهای گوناگونی را می دهند .
شته ها حشرات کوچک کُرَوی ، پهن و یا بیضی شکل هستند ، طول بدن آنها از نیم میلیمتر تا هشت میلیمتر متغیر و اغلب اوقات بین ۲ تا ۴ میلیمتر می باشد .
رنگ آنها بسیار متنوع و اغلب دارای رنگهای زرد ، سبز ، قرمز ، سیاه و یا خاکستری هستند .
بدن آنها نرم و پوشیده از موهای ریز با اندازه های متفاوت میباشد .
در شته ها سر دارای یک جفت شاخک که طول آن متغیر است وجود دارد .
شته ها دارای سه جفت پا هستند و پاهای عقبی معمولا بلند تر از سایر پاها می باشد .
شته ها به دو شکل بدون بال و یا بالدار میباشند .
در نزد اغلب گونه ها شکم حشره به دم کوتاهی ختم می شود .
ضمنا در طرفین و پشت حلقه ششم شکم زائده ای با شکل و اندازه متفاوت وجود دارد .
شکل و اندازه این زائده ، شاخکها ، دُم و تزئینات آنها از نظر تشخیص گونه ها اهمیت زیادی دارند .
شته ها معمولا دارای ترشحات شیرین و چسبناکی بنام ( عَسَلَک ) میباشند که باعث جلب مورچه ها گَشته و حتی مورچه ها با شاخکهای خود آنها را تحریک به ترشح شیره نموده و از آن تغذیه می کنند .
بعضی از مورچه ها برای یک کُلُنی از شته ها لانه ساخته و آنها را محبوس می کنند و یا آنها را به مکانهای دیگر مخصوصا روی ریشه گیاهان منتقل می کنند .
در حقیقت مورچه ها استثمارکننده شته ها هستند .
بدین جهت شته ها را گاو شیری مورچه ها نامیده اند .
در عوض مورچه ها اغلب اوقات شته ها را از حمله و گزند دشمنانشان مصون می دارند .
زندگی شته ها بسیار پیچیده است در قسمتی از زندگی خود بطریق بِکرزائی تکثیر پیدا کرده و سپس بعد از پیدایش افراد نر و ماده و آمیزش بین آنها نسل های متعددو متوالی ایجاد کرده و در پائیز ماده های جنسی تخمهای زمستانه می گذارند .
زادآوری در شته ها بسیار زیاد میباشد ، بطوریکه تعداد نسل آنها گاهی در سال در مناطق مناسب به ۲۰ نسل می رسد .
چند تائی شته کافی است تا در اندک زمان باغ یا گلزاری را آلوده نماید .
عده ای از شته ها زندگی خود را بر روی یک گیاه بپایان می رسانند ( یک میزبانه ) در حالیکه عده ای دیگر قسمتی از زندگی خود را روی یک گیاه و قسمت دیگر را روی گیاه دیگری می ذرانند ( دومیزبانه ).
شرایط آبر و هوائی فصل بهار ، زادآوری این حشرات را بسیار تسریع می کند .
در مورد شته های دو میزبانه اگر بتارانهای بهاری موقعی ببارد که حد اکثر افراد بالدار باشند ، تعداد زیادی از آنها را نابود می کند .
در حالیکه بر روی افراد بی بال و لاروها تاثیری ندارد .
جمعیت شته های یک میزبانه در اوائل بهار بسیار زیاد می باشند ولی بتدریج در هنگام تابستان تعداد آنها در نتیجه عوامل کنترل کننده مانند کفشدوزکها ، مگسها ، رنبورهای شته خوار ، قارچهای شته کُش ، و همچنین بعلت کمی رطوبت از بین رفته و سپس در اوائل پائیز شروع بازدیاد می کنند .
کثرت جمعیت و در نتیجه زیان شته ها به عوامل بسیار زیاد از قبیل شرایط آب و هوائی ، رطوبت ، حرارت ، مقدار و شدت نور ، عمل پارازیت ها و شکاری ها، بستگی دارد .
بعنوان مثال زندگی دو نوع شته در زیر شرح داده می شود :
۱ – شته سبز هلو – Myzus persicae :
طول حشره بالغ بی بال ۵/۱ تا ۲ میلیمتر و رنگ آن سبز ِزَرد و یا زرد می باشد .
بدن بیضی شکل و زائده آن نسبتا طویل است .
بیولوژی – تخمها در قاعده جوانه های هلو ، شلیل ، بندرت در زرد آلو گذاشته می شود .
در اواسط فروردین بسته به شرایط آب و هوائی ، تخمها باز شده و حشرات بطرف برگها می روند و سپس اواسط اردیبهشت حشرات هر کدام بطور متوسط ۴۰ تا ۵۰ نوزاد بدون بال تولید می کنند که بنوبه خود حشرات بی بال و یا بالدار می زایند .
در نسل سوم ، تقریبا تمام حشرات بالدار می باشند و بتدریج در اواسط خرداد تقریبا حشره ای بر روی درخت هلو باقی نمانده و تمام آنها بر روی میزبان دوم که بسیار گوناگون و از خانواده های مختلف گیاهی میباشند مانند: چغندر ، اسفناج ، تنباکو ، سیب زمینی ، کوکب ، کلم و غیره مهاجرت می کنند و نوزادان خود را در روی آنها می گذارند و این نوزادان درطول فصل تابستان نسلهای متوالی را تشکیل میدهند .
گزش شته ها برروی برگهای هلو وسپس برروی برگهای میزبان ثانوی باعث پیچیدگی برگها میشود.
شته ها در روی سطح زیرین برگها قرار گرفته و بدین طریق مبارزه با آنها بسیار مشکل می شود .
در تابستان و در ماههای تیر، مرداد و شه

ریور شته ها در روی میزبانهای ثانوی زادآوری کرده و فعالیت آنها باعث ایجاد زردی ، پومردگی ، تغییر شکل برگها می گردند .
و در بعضی از موارد باعث انتقال بیماریهای ویروسی می گردند .
درشهریورماه تا اواخرماه حشرات جنسی بالدار بسوی میزبان اولیه ( درخت هلو ) مهاجرت مینمایند.
هر شته به تعداد پنج تا ده تخم منفردا بر روی شاخه های جوان و جوانه ها می گذارند و تخمها تا بهار سال آینده باقی خواهند ماند .
FREE photo hosting by Shamiz Image Hosting
۲ – شته گل سُرخ – Metopolophium dirhodum :
طول حشره بالغ بی بال این شته در حدود ۸/۲ تا ۴/۳ میلیمتر و رنگ آن سبز مایل به قهوه ای با زائده و پاهای سیاه رنگ می باشد .
در ابتدای بهار تخم این شته ها که از سال قبل بر روی درخت گذاشته شده بتدریج شروع به باز شدن کرده و در نتیجه زادآوری شته ها سطح زیرین برگها و ساقه های گل دهنده ( گل سُرخ و نسترن ) مملو از این شته ها میشود .در مکانهائی که حمله این شته مقارن با سفیدک گل سُرخ باشد می توان با مخلوط کردن دو سم قارچ کُش و حشره کُش فقط یکبار مبارزه نمود .
باید توجه داشت که دو سم مصرفی قابلیت اختلاط با یکدیگر را داشته باشند .
FREE photo hosting by Shamiz Image Hosting
مبارزه :
مبارزه با شته ها زمانی موفقیت آمیز خواهد بود که بمحض ظهور اولین کُلُنی های شته آغاز گردد .
بعلاوه در این زمان هنوز تعداد پارازیتها و شکاری ها زیاد نبوده و سمپاشی زیان زیادی به آنها وارد نمی کند .مبارزه با شته در محیط های بسته آپارتمان نسبتا ساده بوده و با چند بار استفاده از حشره کُش های معمولی که برای مبارزه با مگس از آنها استفاده میشود از بین میرود .
اما در محیط باز دفع شته بسیار مشکل است .
سمومی که در مبارزه علیه شته ها بکار برده می شود ، اغلب سموم فسفره میباشند که خاصیت تماسی دارند مانند : مالاتیون ، گوزاتیون ، دیازینون و سوپر اسید ، که بر حسب ماده موثر آنها از یک تا یک و نیم گرم در یک لیتر آب مصرف میشوند .
سموم نفوذی موسوم به سیستمیک مانند : فسامیدون ، متاسیتوکس و سموم مشابه که دارای خاصیت نفوذی میباشند برتری چشم گیری به سموم تماسی شته کُش دارند .
زیرا علاوه بر اینکه شته ها در سطح زیرین برگها و مکانهای دیگری از گیاه که سم مستقیما به آنها نمی رسد را از بین میبرد ، بلکه به پارازیت ها و شکاری های مفید آنها نیز صدمه زیادی وارد نمی آورد .
و نیز علیه کَنِه های گیاهی موثر می باشد و دوام آنها برحسب رشد گیاه و نوع سم بین ۱۰ تا ۲۰ روز طول می کشد . برای اینکه مقدار ماده موثر بیشتری داخل گیاه شود ، لازم است که سمپاشی زمانی که برگها باندازه کافی رشد کرده باشند انجام گیرد .
بنابراین باید این سموم را دیر تر از سموم شته کُش تماسی مصرف نمود .

فواید و تاثیرات و نقش آمینو اسید در گیاهان

۱_ افزایش مقاومت گیاه در هنگام بروز تنش های محیطی
تنش های محیطی نظیر دمای بالا- کم آبی- شوری و سرمای شدید دارای تأثیرات مخربی بر روی متابولیسم گیاه بوده که اسید آمینه ها باعث تقویت دیواره سلولی و با ایجاد توازن آب در گیاه موجب کاهش خسارات ناشی از شرایط نامساعد گیاهی می گر
۲_ تأثیر بر روزنه های هوایی
روزنه های هوایی ساختارهای سلولی موجود در برگ است که تعادل هیدروژنی گیاه جذب عناصر و … را بر عهده دارند. باز و بسته شدن روزنه هاتوسط فاکتورهای خارجی (رطوبت ، دما، غلظت نمکها) و فاکتورهای داخلی (غلظت آمینو اسیدها و … ) کنترل می شود. بسته و باز شدن روزنه ها در شرایط نامساعد موجب کاهش شدید فتوسنتز و تعرق گیاه می شود. بدین ترتیب جذب عناصر غذایی کم و سوخت و ساز گیاه افزایش و نهایتاً رشد گیاه کاهش می یابد. به کار گیری اسیدهای آمینه مانند گلوتامیک اسید با تأثیر بر سلولهای نگهبان روزنه ازانسداد روزنه ها جلوگیری می کند.
۳_ تقویت سیستم ایمنی گیاه
اسیدهای آمینه با افزایش تولید بافت خشبی گیاهان و ترمیم بافتهای آسیب دیده و تقویت دیواره سلولی باعث افزایش مقاومت در مقابل آفات وبیماریها می گردد.
اسیدهای آمینه پرولین و هیدروکسی پرولین با تقویت دیواره سلولی، گیاه را در برابر شرایط نامناسب محیطی مقاوم نموده و همچنین باعث تعادل هیدروژنی در گیاه می شود.
۴_ القا فرآیند گرده افشانی
گرده افشانی عمل انتقال دانه گرده به مادگی ، لقاح وتشکیل میوه می باشد. اسید آمینه پرولین به باروری دانه گرده کمک می کند و از سوی دیگر متیونین ،گلوتامیک اسید و لیسین از طریق فعال سازی هورمونهای مؤثر در تشکیل گل و میوه باافزایش جوانه زنی دانه گرده و افزایش طول لوله گرده موجب بهبود گرده افشانی میشوند.
۵_ افزایش کمی و کیفی محصول
اسید های آمینه آلانین ، واکنی ، لیوسین اسید با افزایش نسخه برداری MRNA و افزایش پروتئین در گیاه باعث بهبود ویژگی های کیفی و کمی محصول می گردند.
۶_ افزایش دوره ماندگاری محصول بعد از برداشت
۷_ افزایش سرعت رسیدگی محصول
اسیدهای آمینه متیونین و تریپتوفان از طریق تحت تأثیرقرار دادن تولید هورمونی گیاهی باعث افزایش سرعت رسیدگی محصول می شود. اسید آمینه متیونین پیش ساز ساخت اتیلن و تریپتوفان پیش ساز ساخت هورمون اکسین است که اکسین باعث طویل شدن سلولها – تسریع گلدهی و اتیلن باعث رسیدن کامل و توسعه رنگ میوه روی درخت و انبارداري و افزایش بازار پسندی و افزایش مقاومت محصولات انباری می شود.
۸_ افزایش جذب عناصر ریز مغذي
اسیدهای آمینه (گلوتامیک اسید و گلیسین) دارای ویژگی کلات کنندگی عناصر ریز مغذی بوده و جذب عناصر ریز مغذی را به گیاه آسان تر میکنند.
۹_ افزایش فتوسنتز و تأثیر بر رشد گیاه
کاهش فتوسنتز در گیاه باعث کاهش ساخت و ساز کربوهیدراتها و اختلال در رشد می شود. اسیدهای آمینه مانند گلیسین با افزایش کلروفیل در گیاه و افزایش فرایند فتوسنتز و نسبت C/N در درختان میوه موجب بهبود کیفیت و کمیت محصول می گردد.

١٠_ تسریع در تشکیل اندامهای هوایی
اسیدهای آمینه گلیسین –گلوتامیک اسید – آسپارتیک اسید موجبات تسریع درتشکیل و رشد ساقه برگ – ارتقا جوانه زنی – بهبود سیستم ریشه ای