فواید پیوند

در گیاهانی که نمی توان آنها را با قلمه و یا پا جوش ازدیاد نمود برای حفظ مشخصات خارجی و داخلی یعنی ژنتیکی پایه مادری از پیوند استفاده می نماید به عبارت دیگر پیوند کردن تغییری در خواص ظاهری و یا باطنی پیوندک نمی دهد.

۲- درختان کهن که به علتی قسمت هوایی ان از بین رفته و یا فرسوده شده باشد ولی ریشه آن قوی و فعال است می توان ان درخت را به وسیله پیوند جوان کرد و این عمل را نسبت به نوع درخت تا حداکثر ۵ مرتبه تکرار نمود.

۳- در درختان ضعیف که مقدار ریشه در آنها کم بوده و یا طبیعاتاً قادر به جذب شیره خام به اندازه کافی نمی باشند با پیوند کردن شاخه ریشه داری به تنه ان جبران کمبود شیره خام را نموده قسمت هوایی چنین درختی قوی می گردد.این کاملاً کاملا شبیه به تزریق خون در بدن بیماری است که مقدار زیادی از خون خود را از دست داده باشد با این تفاوت که نزد انسان پس از یک یا چند مرتبه تزریق کمبود خون تامین شده و تکرار عمل لازم نیست ولی در درختان این تزریق شیره خام اضافی باید همیشگی باشد و به این جهت است که با پیوند کردن پایه ریشه داری که در نزدیکی درخت مورد عمل کاشته شده برای همیشه منبع شیره خامی در دسترس آن قرار می دهند.

۴- اغلب اتفاق می افتد که در زمستان جانوران جونده مانند خرگوش به باغ آمده پوست درختان را می جوند و از این را ه اغلب باعث خشک شدن درخت می گردند.برای نجات درخت از مرگ حتمی کافی است دو سر شاخه جوان را در بالا و زیر خم حاصله از دندان جانور به طوری که بعداً شرح خواهیم داد پیوند کنند.

پس از دو یا سه سال شاخه های جوان پیوند شده قوی گردیده و علاوه بر رساندن مقدار کافی شیره خام به درخت وزن قسمت هوایی آن را نیز تحمل نموده تاج درختبر جا می ماند و در این موقع اگر شدت آسیب زیاد باشد به حدی که نتوان باقی مانده تنه زخمی درخت را یعنی قسمتس که بین دو محل پیوند قرار گرفته نگاه داشت آن را قطع می کنند و درخت به جای یک تنه دارای چهار پایه خواهد شد.

۵- هر گاه درختی در محل معینی نتواند به وسیله ریشه خود تهیه مواد غذایی کند از پیوند استفاده نموده درخت مطلوب را روی پایه دیگری که قرابت و تجانس با درخت مورد بحث داشته باشد پیوند می نمایند مانند بادام که در اراضی مرطوب نمی توانند زندگانی کنند و یا رازقی در خاکهای آهکی در این صورت بادام را روی گوجه و رازقی را روی یاس معمولی که قادربه زندگانی در خاک آهکی می باشد پیوند می کنند.

۶- در درختانی که روی ریشه خود ضعیف و یا زیادتر از حد معمول و لازم قوی می شوندباغبان با پیوند نمودن این نوع درختان روی پایه مناسب دیگر قدرت و یا ضعف قسمت هوایی درخت مورد عمل را بنابر میل خود تغییر می دهد.مانند پیوند درخت گلابی روی پایه به.درخت به طبیعتاً کوتاه و تقریباً درختچه است و ریشه آن نیز کم و سطحی می باشد.پیوند درخت گلابی روی درخت به از این ضعف و کمی ریشه استفاده نموده کوتاه و کم رشد می شود ولی در عوض دارای میوه شیرین تر و کمی مرغوب تر می گردد.

۷- در پاره ای از درختان مانندپسته گل نر و ماده از یکدیگر مجزا و روی دو درخت جدا قرار دارد به نحوی که اگر تمام درختان پسته در باغی به تنهایی از درخت نر یا ماده تشکیل شده باشند آن باغ هیچگاه بهره نخواهد داد.و لازم است حتماً هر دو نوع درخت را نزدیک یکدیگر کاشت.معمولاً در بدر تاسیس باغ پسته برای هر ۹ عدد درخت پسته ماده یک درخت نر به منظور تامین مقدار لازم پلن یا گرده برای تلقیح می کارند ولی در اغلب باغات کهنه مانند باغات پسته دامغان مشاهده می شود که تمام درختان باغ از نوع ماده می باشندو مقدار حصول باغ پسته بسته به وزش باد یا وجود یک درخت یا چند درخت نر در باغات مجاور می باشد و بنابراین اولاً درختان هر سال میوه نمی دهندو یا اگر میوه دار شوند، مقدار آن سیار کم می باشد.برای رفع این عیب و اصلاح باغ کهنه باید از پیوند استفاده نمود.به این طریق که روی پاره ای از درختان ماده که به فاسله منظمی از یکدیگر قرار دارند یک شاخه را باجوانه درخت نر پیوند می نمایند تا هر سال مقدار کافی گرده برای بارور کردن گلهای ماده موجود باشد و بهره برداری از باغ هر سال منظم و مرتب گردد.

۸- معمولاً گیاهانی که از بذر یا هر وسیله غیر تناسلی به غیر از پیوند به وجود می آیند پس از مدتی زندگانی و رسیدن به حد بلوغ که بطور متوسط ۶تا ۷ سال به طول می انجامد شروع به میوه دادن و یا گل کردن می نماید.در صورتی که اگر همین درختان بوسیله پیوند زیاد شوند پس از مدت کوتاهی که حداکثر از ۲تا۳ و یا ۴ سال تجاوز نمی کند شروع به گل کردن و میوه دادن می نماید. بنابراین یکی دیگر از فواید پیوند تسریع در بهره برداری می باشد.
۹- در پاره ای درختان پیوند قدرت بار دادن درخت پیوندی را زیاد می کند.

مزايا ومعايب مصرف كودهای شيميايی در كشاورزی

از مزاياي كودهاي شيميايي، بهاي ارزان، كاربرد سهل و آسان، درآمد كاذب كوتاه مدت (بدون توجه به استهلاك سرمايه اصلي يعني خاك و مواد آلي آن) است.
شيوع بيماري ها و آفات متعدد مثلاشيوع آتشك گلابي در باغ هاي گلابي كرج و قزوين، نماتد در مزارع چاي و حتي شانكر مركبات در جنوب كشور عمدتا زاييده مصرف نامتعادل كودها مي باشد.
نظرات بانك جهاني درباره مصرف كودهاي شيميايي در ايران مي تواند مؤيد مصرف نامتعادل كود در كشور باشد كه به شرح زير مي باشد: توزيع نابرابر كودهاي شيميايي، بخش خصوصي جايگاهي ندارد (تقويت بخش خصوصي و فراهم آوردن امكان رقابت فعالانه، ايجاد يك محيط تجاري و حقوقي صحيح و اتخاذ يك خط مشي پايدار و فعال از جانب دولت براي تقويت مشاركت بخش خصوصي)، نظام قيمت گذاري سبب اسراف در مصرف كود شيميايي مي شود، عدم توازن بين كود شيميايي در دسترس و كودشيميايي مورد نياز، ضعف تحقيق در كاربرد كود.

تجارب ساير كشورها در كنترل مصرف كود شيميايي مي تواند به مصرف متعادل كود در كشور كمك كند كه در زير به دو مورد اشاره مي شود: در انگلستان توليد گندم در هر هكتار در حدود ۷.۵تن تثبيت شده و توليد بيشتر از آن را وزارت كشاورزي صرفا به خاطر مسايل زيست محيطي ممنوع شده است.

انواع كودها و مزايا و معايب سولفات آمونيم:
معايب: پائين بودن درصد مواد غذايي آن (كه حمل و نقل آن را دچار مشكل مي كند)، عدم امكان استفاده در سيستم آبياري تحت فشار به علت گرفتگي نازل ها (تركيب سولفات با يون كلسيم و تشكيل گچ) (ملكوتي، م.ج. ۱۳۷۸).
مزايا: كمتر از ساير كودهاي ازته (نظير نيترات آمونيم) از خاك شسته مي شود، سولفات علاوه بر خاصيت اصلاح كنندگي خاك جذب گياه هم مي شود. سولفت آمونيم بهترين كود ازتي براي خاك هاي قليايي و آهكي ايران شناخته شده است (چون هم اسيدزا است و هم داراي مقداري گوگرد به عنوان ماده غذايي است)

نيترات آمونيم:
معايب: جاذب الرطوبه اي بودن، كلوخه اي شدن، خطر انفجار، (به هنگام انبار، نيترات آمونيم نبايد در مجاورت مواد روغني نگهداري شود. همچنين به دليل جذب رطوبت، درب نايلوني كيسه ها باز نشود) (ملكوتي، م.ج.۱۳۷۸).
مزايا: درصد تلفات تصعيد (به صورت آمونيم) كمتر از اوره است (چون آنيون نگهدارنده آن (نيترات) قوي تر از كربنات (آنيون) موجود در اوره است. ارجحيت مصرف براي درختان ميوه: به دليل دارا بودن دو يون قابل جذب (نيترات و آمونيم بر مصرف اوره ترجيح داده مي شود. در مراتع و ديمزارها مخصوصا در مناطق سردسيري، مصرف نيترات آمونيم بر اوره (در صورت تقسيط) ارحج است. نيترات آمونيم را نمي توان در شاليزارها استفاده نمود (به دليل آبشويي سريع نيترات و عدم نياز برنج به نيترات) تحت چنين شرايطي مصرف آمونيم ترجيح داده مي شود.

مصرف نيتروژن در سبزيجات
تغذيه: گياهان همانطور كه قادرند از راه ريشه نيتروژن موردنياز خود را جذب كنند از راه برگ نيز مي توانند نيتروژن را به صورت آمونيم، نيترات و اوره جذب كنند.
در سبزي هايي كه عمر كوتاه و رشد سريع دارند مانند تربچه كه سي روز از كاشت تا برداشت طول مي كشد يك بار مصرف نيتروژن تكافوي نياز گياه را مي نمايد. در صورتي كه در مورد فلفل كه هشت ماه در زمين است و مرتب محصول مي دهد چند بار مصرف كود ضرورت دارد.
در نواحي مرطوب بهتر است ثلث يا ربع كود نيتروژنه را قبل از كاشت و مابقي را به صورت تقسيط مصرف شود. در سبزي هايي مثل فلفل، بادمجان، گوجه فرنگي و نظاير آن كه در طول فصل رشد محصول مي دهند، بهتر است كود سرك در دو يا سه نوبت مصرف شود.
گياهان كليسم گريز يا گياهاني كه به خاك هاي اسيدي سازش يافته اند و گياهاني كه به پايين بودن پتانسيل اكسيداسيون و احياء خاك سازش يافته اند آمونيم را ترجيح مي دهند. گياهان كلسيم دوست يا گياهاني كه در خاك هاي قليايي با پ هاش بهتر مي رويند نيترات را بهتر مصرف مي كنند. آمونيم بر خلاف نيترات، تنفس ريشه را افزايش مي دهد. در مواقع گرم معمولازيرخاك كردن كودهاي نيتروژنه ضروري است چون حرارت هوا ممكن است باعث تلفات كود شود.
شيره گياهي اخذ شده از دمبرگ گياه بهترين نمايه جهت تعيين وضعيت تغذيه اي نيتروژن گياه است، چرا كه نسبت به نوسانات تامين نيتروژن براي گياه بسيار حساس تر از پهنك است. مقدار عناصر غذايي در گياه حتي الامكان مي بايست درحد متوسط و يا حتي در نيمه بالاتر محدوده كفايت باشد. تحت اين شرايط است كه مي توان اطمينان حاصل كرد كه حتي در حضور تمام عواملي كه منجر به ايجاد اختلال در گياه مي شود احتمال وجود دارد گياهان با تمام عناصر غذايي موردنياز به حد كفايت تغذيه گرديده اند.
براي توصيه كودي نيتروژن، دو روش تجزيه گياه و آزمايش خاك مكمل يكديگرند و بايستي با همديگر استفاده شوند.
كمبود: در خيار و طالبي اولين علايم كمبود نيتروژن روشني رنگ و توقف رشد برگهاست. رنگ سبز طبيعي برگ ها، روشن يا زرد مي شود و در موارد كمبود شديد، تمام كلروفيل از بين مي رود.شاخه ها باريك شده و سخت و فيبري مي شوند.
ميوه هاي خيار مبتلابه كمبود رنگ روشن داشته و در محل گل، نوك آنها باريك مي شود. ميوه هاي طالبي در صورت كمبود نيتروژن كوچك مي شود. عموما بيشتر مواقع در سبزيجات اول بهار كه بارندگي سنگين است كمبود نيتروژن ظاهر مي شود.
چنين كمبودي ممكن است در مرحله رسيدن محصولات نيز ديده شود. زماني كه درجه حرارت سرد شب ها تجمع كربوهيدرات ها را تسهيل كند اگر نيتروژن كافي فراهم باشد توليد محصول زياد خواهد شد. بارندگي هاي شديد، نيترات خاك را از عمق ريشه شستشو مي دهد و در اعماق پايين پروفيل خاك تجمع مي دهد. پس از پايان فصل بارندگي، نيترات خاك به صورت گاز درآمده و از خاك خارج مي شود.
پس از پايان فصل بارندگي، خاك هايي كه دچار شستشو شده اند ميزان نيترات كمي در اختيار خواهند داشت.
مواد آلي: زماني كه مواد آلي در خاك تجزيه مي شوند اولين فرم معدني نيتروژن كه آزاد مي شود آمونيم است. مواد آلي مثل كاه و كلش باعث كاهش فرم نيتراته در خاك مي شوند (نسبت C.N بالادارند- براي تجزيه شدن نيتروژن خاك را مصرف مي كنند.)
مواد گياهي مثل گراس ها باعث افزايش فرم معدني نيتروژن به ويژه نيترات خاك مي شوند (نسبت C.N پايين دارند). يكي از بزرگترين منافع استفاده از كمپوست، كاهش مصرف آب مورد نياز گياه مي باشد.
حداكثر استفاده از ماده آلي زماني حاصل مي گردد كه دو تا سه هفته قبل از كاشت دانه به خاك داده شود. در شرايط كشت و كار آبي كه زمين پيوسته زير كشت محصول مي باشد، مقدار كمپوست مورد نياز محصولاتي نظير سبزيجات، ۲۵ تن در هكتار برآورد شده است.در مناطقي كه ميزان بارندگي ۱۲۵۰ميليمتر مي باشد مقدار كمپوست مصرفي ۱۲.۵ تن در هكتار توصيه مي شود و نواحي خشك (متوسط بارندگي حدود ۵۰۰ ميليمتر) پنج تن در هكتار و در ديمزارها با مصرف ۲.۵ تن كمپوست در هكتار در سال مي توان افزايش محصول معني داري به دست آورد.

نيمي از نيتروژن و پتاسيم و تمام فسفر كود اصطبلي در قسمت جامد آن متمركز است. در صورت كمبود كود دامي يكي از بهترين راه هاي جبران تلفات مواد آلي خاك، دادن كود سبز است. در بيشتر مواقع از گياهان خانواده بقولات به عنوان كود سبز استفاده مي شود. غده هاي ريشه هاي يونجه حدود ۲۰۰كيلوگرم در هكتار نيتروژن هوا را تثبيت مي كنند و شبدر معمولا۱۰۰ تا ۱۵۰ كيلوگرم و سويا نصف اين مقدار را تثبيت مي كند. كودهاي سبز به دليل دارابودن رويش فوق العاده و ريشه هاي قوي مي توانند مقدار زيادي از عناصر محلولي را كه در شرايط عادي بر اثر شستشو به اعماق پايين خاك حركت كرده اند جذب كنند.

همچنين اين گياهان قادرند از فسفات هاي غيرمحلول، پتاسيم تثبيت شده و عناصر كم مصرف تا حد زيادي استفاده كنند.
برگرداندن اين گياهان به خاك علاوه بر بهبود خواص فيزيكي و شيميايي و زيستي، سبب تسهيل آزادشدن عناصر غذايي پرمصرف و كم مصرف مي شود. در فصل بهار از آنجايي كه درجه حرارت هنوز زياد نشده است. نيتروژن به آرامي از مواد آلي آزاد شده و به تدريج كه هوا گرم مي شود اين فرايند شدت مي يابد.

كودهاي فسفره:
فسفر مهم ترين عنصر براي رشد اوليه گياه مي باشد و اگر به صورت نواري استفاده شود كارايي بيشتري دارد چرا كه فسفر در خاك متحرك نيست.
مصرف فسفر در خاك هايي كه بيش از ۱۵ ميلي گرم در كيلوگرم فسفر قابل جذب دارند نتيجه اي را باعث نمي شود.
براي آنكه فسفر قابل جذب خاك، يك كيلوگرم در هكتار افزايش يابد مي بايست پنج تا ده كيلوگرم فسفر (P2O5) به خاك شني لومي يا لومي شني اضافه شود. در حالي كه در خاك هاي لوم و لومي رسي دوازده كيلوگرم فسفر (P2O5) در هكتار مي بايست به خاك اضافه شود تا ميزان فسفر قابل جذب خاك يك كيلوگرم در هكتار افزايش يابد.

زماني كه كودهاي فسفره محلول در آب به خاك اضافه مي شوند بلافاصله با خاك واكنش مي دهند و به فرم هاي نامحلول تبديل مي شوند. تنها جزء كوچكي از فسفر كودي به صورت محلول باقي مي ماند.

در خاك هايي كه مقدار فسفر قابل استفاده آنها بيش از ۲۰ميلي گرم در كيلوگرم است از مصرف كودهاي فسفري پرهيز گردد (سيلسپور و ملاحسيني. ۱۳۸۴). تا حد ممكن از مصرف كودهاي فسفاتي كادميم دار به خصوص در مناطق شمال كشور پرهيز گردد.
سوپر فسفات: هزينه ساخت سوپر فسفات تريپل (غليظ) بيش از نوع معمولي است، اما بالابودن عيار فسفر باعث كاهش ميزان مصرف، كاهش هزينه حمل و نقل شده كه هزينه بيشتر آن را توجيه مي كند. استفاده از انواع سوپر فسفات بستگي به ملاحظات اقتصادي (مثل قيمت مواد اوليه، هزينه حمل و نقل و مقدار مصرف) دارد.

سوپر فسفات تريپل (غليظ)، در شرايط كشور بهتر از فسفات آمونيم است. به اين سوپر فسفات از آن جهت تريپل (غليظ) مي گويند كه فسفر محلول آن تقريبا سه برابر سوپرفسفات ساده است.
كودهاي پتاسيمي: براي افزايش يك كيلوگرم در هكتار پتاسيم (K) خاك، دو تا شش كيلوگرم در هكتار پتاسيم (K2O) مورد نياز است.
مصرف پتاسيم در پاييز در خاك هاي رسي براي آنكه ظرفيت تثبيت چنين خاك هايي را پر كند توصيه مي شود.
مصرف پاييزه پتاسيم در خاك هاي لومي شني، شني يا خاك هاي آلي توصيه نمي شود چرا كه بارندگي هاي زمستانه به راحتي باعث شستشوي كود مي شود. در سبزي هايي كه قسمت اعظم اندام هاي آن برداشت مي شود (كرفس، كلم، كاهو) برداشت پتاسيم شديدتر است.

در خاك هايي كه مقدار پتاسيم قابل استفاده آنها كمتر از ۲۵۰ ميلي گرم در كيلوگرم خاك باشد از كود پتاسيم استفاده شود.
كودهاي ميكرو: عناصر كم مصرف نبايد با حشره كش ها، قارچ كش ها و علف كش ها تركيب شود، مگر اينكه كارخانه هاي سازنده، تركيب آنها را با عناصر كم مصرف توصيه نمايد.

كمبود عناصر ريز مغذي به ويژه روي به دلايل متعدد از جمله آهكي بودن خاك هاي كشاورزي (پ هاش بالاي خاك)، وجود يون بيكربنات در آب هاي آبياري، افت كيفيت آب آبياري به علت افزايش شوري ناشي از تشديد خشكسالي هاي پي درپي، كمي مواد آلي خاك هاي زراعي، مصرف نامتعادل كود به ويژه مصرف بي رويه كودهاي فسفاته و ازته و عدم مصرف كودهاي محتوي عناصر ريز مغذي به ويژه سولفات روي عموميت دارد.

انواع بادام های بومی

مامائی، ربیع(علی اکبر ربیع)، سفید(محبعلی)، منقا، کف مال، نجف آبادی، کاغذی، جد مامائی، تاجری، انجیری، دوبهر، شمشیری، پسته ای، سنگ دیزج، شاهپوری کرمانی و مقصودلو

مامائی
بادام رقم مامائی منشاءآن ایران می باشدکه زمان گل دهی آن متوسط دیر گل است. زمان رسیدن میوه آن زودمیباشد و نوع پوست چوبی میوه خیلی سخت با طعم مغز شیرین و درصد مغز۲۶%است.از نظرعادت باردهی نیز بر روی شاخه یکساله و نوع باروری آن خودناسازگار است. ارقام گرده دهنده ربیع و سفید و دارای عملکرد زیادمی باشد.

ربیع
منشاء بادام رقم ربیع ایران است. زمان گل دهی متوسط دیر گل و زمان رسیدن میوه زوداست. نوع پوست چوبی میوه خیلی سخت با طعم مغز شیرین و رنگ مغز روشن بادرصد مغز ۳۳% می باشد.
عادت باردهی آن به صورت شاخه یکساله واسپور و از نظر نوع باروری خودناسازگار است. رقم گرده دهنده آن مامائی و عملکردآن زیاد می باشد.

آذر (A.H.50)
بادام رقم آذر که منشاء آن ایران است.از لحاظ زمان گل دهی دیر گل می باشد. زمان رسیدن میوه متوسط می باشد و نوع پوست چوبی میوه نیمه سنگی است. طعم مغز خوب و رنگ مغز قهوه ای روشن، درصد مغز ۳۸-۴۰% است.از لحاظ نوع باروری خودناسازگار می باشد.
ارقام گرده دهنده آن سهند,شکوفه ویلدامی باشدواز لحاظ عملکرد خیلی بالا می باشد.

سهند (L-62)
بادام رقم سهند منشاء آن ایران می باشد. از نظر زمان گل دهی دیر گل می باشد و از لحاظ زمان رسیدن میوه متوسط رس است. نوع پوست چوبی میوه سنگی است .طعم مغزخوب و درصد مغز ۲۷-۳۳% با رنگ قهوه ای روشن است.از نظر نوع باروری این رقم خود ناسازگار و ارقام گرده دهنده آن شکوفه,آذر ویلدامی باشند. از لحاظ عملکرد خیلی بالا می باشد.

شکوفه (A.H.3)
منشاء بادام رقم شکوفه ایران است.از لحاظ زمان گل دهی دیر گل و زمان رسیدن میوه متوسط رس است. نوع پوست چوبی میوه کاغذی است و طعم مغز خوب با رنگ قهوه ای روشن و درصد مغز ۵۵-۶۰% است.
از لحاظ نوع باروری خود ناسازگاراست. ارقام گرده دهنده این رقم سهند,آذر وفرانیس ودارای عملکردخیلی بالا می باشد.

فرانیس(Ferragnes)
منشاء بادام رقم فرانیس( Fragness) فرانسه است. زمان گل دهی آن دیر گل و زمان رسیدن میوه دیر رس است. نوع پوست چوبی میوه نیمه سنگی و طعم مغزخوب با رنگ قهوه ای روشن و درصد مغز ۳۸-۴۰% می باشد.از لحاظ نوع باروری خودناسازگار است. ارقام گرده دهنده سهند وشکوفه و عملکردآن خیلی بالا می باشد.

شاهرود ۱۲ (خوش)
بادام رقم شاهرود۱۲ منشاء آن ناشناخته است.
زمان گل دهی دیر گل و زمان رسیدن میوه دیر رس است. نوع پوست چوبی میوه نیمه سنگی و طعم مغز خوب با رنگ روشن و درصد مغز ۳۸-۴۰% می باشد. از لحاظ نوع باروری خودناسازگار و ارقام گرده دهنده این رقم سهند, شکوفه ویلدا است.
عادت باردهی آن بر خلاف ارقام مذکور که اسپور می باشد، مخلوط(شا خه یکساله+اسپور)است. از نظر نوع باروری خودناسازگارو ارقام گرده دهنده شامل شاهرود۲۱, شاهرود۱۵ و شاهرود۱۸ می باشد. عملکرد خیلی بالا می باشد.

تونو ( Tuono)
بادام رقم تونو( Tuono) منشاء این بادام ایتالیااست. زمان گل دهی آن دیر گل و زمان رسیدن میوه زود تا متوسط است. نوع پوست چوبی میوه سنگی با طعم مغز خوب و رنگ قهوه ای روشن و درصد مغز۳۸-۴۰% است. عادت باردهی آن اسپوراست و نوع باروری آن خودسازگاراست. رقم گرده دهنده تونو و دارای عملکردخیلی بالا می باشد.

فالسابارس( Falsa Barese)
منشاء بادام رقم فالسابارس( Falsa Barese) ایتالیااست.که از نظر زمان گل دهی دیر گل و زمان رسیدن میوه متوسط است. نوع پوست چوبی میوه سنگی می باشد. طعم مغزآن نسبتا“خوب بارنگ قهوه ای روشن و درصد مغز ۲۸-۳۰% است.
از نظر نوع باروری خودسازگار است و رقم گرده دهنده آن فالسابارس می باشد. عملکردآن نیز بالا می باشد.

سوپرنووا( Supernova)
منشاء بادام رقم سوپرنووا( Supernova) ایتالیا است.از نظر زمان گل دهی دیر گل و زمان رسیدن میوه متوسط است. نوع پوست چوبی میوه سنگی و طعم مغزآن خوب می باشد. رنگ مغز قهوه ای روشن و درصد مغز ۳۵-۳۸% است. از لحاظ نوع باروری خودسازگار و رقم گرده دهنده آن سوپرنووا است.

کاشت زعفران در منزل

پیاز زعفران در برابر سرما مقاومت دارد و در مناطق معتدل مثل تهران نیز می‌شود پیاز آن را کاشت. پنج تا شش سال احتیاج به جابه جایی ندارد. پیاز زعفران گل‌هایش در اوایل آبانماه قبل از محصول دهی و اوایل آذرماه پایان محصول دهی می‌روید.
این محصول زیبا مقوی و نشاط آور می‌باشد خاک رس و ماسه به اندازه مساوی و کودحیوانی همراه نیاز دارد.
زمان کاشت اوایل خرداد تا اواسط مهرماه است مقداری پیاز زعفران راشرکت پدیده کشاورزتهیه کنید.
این مقدار را در تعدادی گلدان سفالی بزرگ و داخل هر گلدان پنج قسمت و هر قسمت پنج پیاز در چاله‌هایی به عمق ده سانتی متری می‌توان کاشت وتنها بایک آبیاری آنهم درهفته دوم مهرماه کافیست معمولاتا بهار آب باران و برف برای آن کفایت میکند.
اوایل بهار روبه زردی و خواب آن شروع می‌شود.
زمان رشد آن پاییز و زمستان و اوایل بهار است. خانواده‌ها در مناطق معتدله و نیمه گرمسیر نیزمی‌توانند در شهر‌ها و روستا در باغچه یا درگلدان‌های سفالی در اطراف حیاط و یا در گلدان‌های سفالی در سطح پشت بام و تراس یا بالکن روباز به طریقه ذکر شده نسبت به کاشت اقدام نمایند. این ایده یا بهتر بگویم تجربه، می‌توان گفت از نظر کارآفرینی می‌تواند مفید واقع شود و درآمدزا باشد و مورد مصرف خانواده نیز قرار بگیرد.

روش علمی:

گلدانی را انتخاب کنید که منفذی برای خروج آبهای اضافه داشته باشد، کف گلدان سنگریزه بریزید و بقیه حجم گلدان را خاک سبک اضافه کنید، چند پیاز زعفران را در کنار یکدیگر بکارید و گلدان را به  محل کم نور و خنک منتقل کنید. وقتی جوانه‌ها رشد کردند، گلدان را به قسمت دیگری از خانه که نور کافی داشته و گرم باشد منتقل کنید. از آن به بعد بتدریج گیاهانی که کاشته‌اید رشد می‌کنند، هر قدر نور و گرما بیشتر باشد سرعت رشد جوانه‌ها بیشتر خواهد بود.

آبیاری:

به آب زیاد احتیاج نداردونهایتا بادودفعه آب درتاریخ های دهم مهرماه و اوایل فروردین کافیست.

خاک:

کودپوسیده گاوی ویاحتی ورمی کمپوست، ماسه و خاک باغچه را با هم مخلوط کنید، دراین ترکیب بهتر است از ماسه بیشتری
استفاده شود.

کود:

موقعی که عمر گل‌هایش به پایان رسید هر هفته با کودهای تقویتی آن را تقویت کنید، کودهای تخصصی به صورت محلول پاشی و از طریق آبیاری. زمانی که برگ‌هایش خشک شد دیگر به آن کود ندهید.

تکثیر:

هرچند سال یک بار پیاز‌ها را از خاک خارج نموده و با جدا نمودن و کاشت مجدد پیازچه‌ها تکثیرش کنید. هرپیازچه معمولا ۲۵-۳۰برابر پیازچه تولیدمیکندکه میتواندمنبع درآمد خوبی باشد!

مراقبتهای لازم:

نور: آفتابدوست است و دوستدار نور کامل می‌باشد.
گرما: دوستدارگرمای متوسط است، گرما به باز شدن
شکوفه‌هایش دراواخرمهرواوایل آبان کمک شایانی می‌کند…

علل سیاه شدن مغز گردو و روش‌های کنترل آن

معضل بزرگی که کیفیت گردو را تهدید می‌کند و باعث صدمه و خسارت به آن می‌گردد، مسئله سوختگی یا سیاه شدن مغز گردو می‌باشد. عوامل سوختگی یا سیه شدن به شرح زیر است:

۱- بیماری بلایت گردو
۲- کرم مغز خوار گردو
۳- عوامل ژنتیکی و نوع رقم انتخابی
۴- عوامل محیطی (تاثیر دما، آب و هوا، رطوبت و نور)
۵- تغذیه و کود‌دهی
۶- زمان برداشت و روش برداشت
۷- نحوه خشک کردن
۸- آبیاری

۱-بیماری بلایت گردو: عامل بیماری بلایت گردو باکتری، زانتوموناس می‌باشد. علائم بیماری روی برگ، شاخه و جوانه‌ها ظاهر می گردند. بیماری با ظهور لکه‌های کوچک روی برگ آشکار می‌شود که این لکه ها بتدریج توسعه می‌یابند و پس از منتهی شدن به رگبرگ ها زاویه‌دار و رنگ آنها سیاه می گردد. موقعی که میوه به اندازه نخود است علائم آلودگی روی آن به صورت لکه سیاهی در گلگاه دیده می شود که بتدریج توسعه می‌یابد و فرورفتگی پیدا کرده، شکاف بر می دارد. درصورت مساعد بودن شرایط جوی، لکه روی میوه توسعه یافته تمام پوست میوه را فرا می گیرد و سپس به مغز گردو نفوذ می کند. عمده‌ترین روش های کنترل بیماری، شامل روش‌های زراعیف استفاده از ارقام مقاوم، کنترل شیمیایی و مدیریت تلفیقی است.

کنترل زراعی
استفاده از نهال‌های سالم برای کاشت
رعایت فاصله کاشت در نهالستان
استفاده از ارقام دیر گل مانند فرانکفورت و هارتلی برای فرار از بیماری
هرس شاخه آلوده به منظور حذف آلودگی و نیز افزایش جریان هوا در شاخه ها
مدیریت آبدهی نهالستان‌ها و باغات، اجتناب از آبیاری بارانی و بخصوص در ز مان گلدهی(اواسط فروردین تا اواخر اردیبهشت)
توجه کافی به تغذیه گردو
کنترل شیمیایی
استفاده از سموم مسی و آنتی بیوتیک ها است. در مواقعی که خطر بروز بیماری بالاست دو بار سم پاشی با سموم مسی مانند مخلوط بوردو و یا اکسی کلرور مس، یکی در اوائل دوره رویشی و دیگری در پایان این دوره توصیه شده است

۲- کرم گردو: کرم گردو پروانه‌ای است که لارو آن به اغلب میوه های دانه دار بطور اعم و مخصوصا به گردو حمله می کند و خسارت آن گاهش تا ۳۰ درصد محصول را نابود می سازد. پروانه این حشره در اواخر اردیبهشت و اواخر خرداد ظاهر می شود. ابتدا از محل گلگاه وارد میوه‌های در حال رشد شده و باعث ریزش انها می‌شود. لارو نسل دوم در حدود مرداد ماه به رغم خشبی شدن پوست گردو از ناحیه دم میوه وارد می‌شود و با تغذیه از مغز گردو در گردو تکامل می یابد و مغز گردو را از بین می برد.

روش های مبارزه شامل:

مکانیکی

– از بین بردن پناهگاه زمستانه آفت
– بستن نوار‌های مقوا چین‌دار و یا گونی به دور تنه درخت، لارو‌ها برای زمستان گذرانی به داخل سوراخ‌های مقوا می روند، در اواخر زمستان مقواهای مذکور که حاوی لارو‌های زمستان گذران هستند باز کرده و باید منهدم شود.

استفاده از تله فرمونی
کنترل شیمیایی

– باید مصادف با خروج لارو‌های سن یک از پوسته تخم و قبل از ورود آنها به داخل میوه باشد. برای مبارزه با این آفت می توان از سموم حشره کش زیر نظر کارشناسان کلینیک های گیاه پزشکی استفاده نمود.

۳- عوامل ژنتیکی و نوع رقم انتخابی: معمولا در ارقام زودرس چون فرایند رسیدن کامیوه با هوای گرم اواسط تابستان همزمان است. مغزها تیره‌تر شده و از کیفیت آنها کاسته می‌شود پس با شناسایی ارقام دیررس و مرغوب و پرورش این ارقام می‌توان از مسئله تیرگی مغز گردو تا حدودی جلوگیری نمود.

۴- عوامل محیطی: تابستان‌های گرم و درجه حرارت‌های بالا ۳۸ درجه سانتیگراد در طی دوره سفت شدن مغز باعث تیره شدن آن می گردد. برای دستیابی به گردوهای با مغز پر و میزان چربی بالا، درجه حرارت‌های ۲۷ تا ۳۳ درجه سانتیگراد در طول چنذین هفته قبل از برداشت ضروری می‌باشد.

۵- تغذیه و کوددهی: تغذیه با عناصر میکرو به ویژه سولفات روی و آهن در افزایش کیفیت مغز گرد موثر می‌باشد.

۶- برداشت گردو: برداشت مکانیزه و انتخاب روش برداشت صحیح که در حداقل زمان انجام گیرد اهمیت دارد. در برداشت مکانیزه از ماشین پوست‌گیر بسیار الزامی است. فصل برداشت گردو بستگی به شرایط محیطی دارد از اواخر تابستان یا اوایل پاییز برداشت می‌شود. هنگام برداشت گردو پوست آن باید به رنگ قهوه‌ای مایل به خاکی در آمده باشد و پوست آن به راحتی از گردو جدا شود. برداشت محصول گردو باید در اولین فرصت که گردو‌ها پوست می‌دهند انجام شود.
استفاده از اتفون مایع به میزان ۳۰۰۰-۱۰۰۰ پی‌پی‌ام برای هر درخت درجدا کردن پوست سبز گردوموثر می‌باشد. اتفون با تسریع در رسیدن پوست سبز گردوسبب سهولت جدا شدن آن ازروی پوسته سخت گردیده ودرنتیجه برداشت گردو را هنگامی که کیفیت مفز حداکثر است امکان پذیرمی‌سازد

۷- نحوه خشک کردن گردو: بعد از چیدنگردو‌ها باید آنها را پوست کنده و محصول را درسایه و در جای خشک پهن کنید.

ترکیبات کودهای مختلف

کود حیوانی:

کود حیوانی در حقیقت از فضولات حیوانات تهیه می‌شود که بیشتر از کود گوسفند و گاو و اسب و یا مرغ تشکیل می‌شود . کود حیوانی به علت دارا بودن حجم وسیعی از مود آلی و غذایی باقی مانده که برای غنای خاک بسیار مفید می‌باشد در طول تاریخ همواره مورد توجه کشاورزان بوده است .کود انسانی نیز در رده کودهای حیوانی به حساب می‌آید. در بعضی کشورها از جمله ایران از مدفوع انسانی به عنوان کود در مزارع کشاورزی استفاده می‌شود.

کاربرد:

کود گاوی

گاو مقدار زیادی علف می خورد و آنها را خوب جویده وخرد می کند و سیستم گوارش گاو کارایی بیشتر در هضم غذا دارد و در نتیجه کود گاوی تعداد بذر علف هرز کمتری دارد.
آزاد سازی عناصر غذایی از کود گاوی تا میزان ۵۰ درصد ممکن است بیش از ۱۸ هفته طول بکشد.

کود اسبی

اسب مقدار زیادی علف هرز می خورد و غذای خود را نرم و پودر نمی کند و در نتیجه تعداد از بذور علف هرز سالم از دستگاه گوارش آن عبور می کنند و به همین علت کود اسبی بذر علف هرز زیادی دارد. برای گیاهان اسید دوست کود اسبی مناسب می باشد. کود اسبی نسبت به کودهای گاوی و مرغی درصد ازت بیشتری دارد. سرعت قابلیت استفاده عناصر غذایی کود اسبی متوسط می باشد. کود اسبی برای گیاهان گلدار ، سبزی و صیفی و گیاهان ریشه ای و غده ای مناسب ترین کود می باشد.

شرایط مصرف کودهای حیوانی

کودهای حیوانی بلافاصله بعد از مصرف با خاک مخلوط کنید تا از هدر رفتن ازت آن جلوگیری بعمل آید.
نزدیک به زمان کاشت گیاه زراعی از کودهای حیوانی به مقدار کمتر استفاده کنید در صورت مصرف زیاد کود حیوانی نزدیک به زمان کاشت مشکلات تاخیر در کاشت بدلیل ایجاد شرایط بسیار مرطوب هم چنین پس از کاشت نیز بعلت آزاد سازی آمونیاک می تواند موجب گیاه سوزی در بذور و رشد گیاهچه شود.

کود مرغی

کود مرغ مخلوطی از کود مرغی خام و مواد بستر نظیر خاک اره ، خرده چوب و پوسته برنج می باشد.

 

کود سبز:

کود سبز شامل گیاهی است که آنرا قبل از کاشت محصول اصلی کشت کرده و بعد از مقداری رشد سبزینه ای آنرا به زمین بر می گردانند بدون اینکه از این گیاه محصولی برداشت کنند این گیاه می تواند شامل هر گیاهی باشد غیر از آنهایی که بخشهای خشوی دارند یا اثر آللوپاتی بر روی گیاه محصول دار بعدی می گذارند . در اصل کود سبز یک تناوب است که محصول ندارد و برای بهبود باروری و حاصلخیزی خاک و در صورت لگوم بودن تامین کل یا بخشی از ازت مورد استفاده محصول بعدی استفاده میشود به طوری که از نظر رطوبت با محصول اصلی در رقابت نباشد

کود سبز عملاً مواد غذایی به خاک اضافه نمی کند، بلکه آن چه را که طی رشد خود از خاک جذب کرده و در خود ذخیره نموده است به خاک بر می گرداند اما در صورتی که از گیاهان تیره بقولات بعنوان کود سبز استفاده شود تمام ازت تثبیت شده را به خاک بر می گرداند. از طرف دیگر کود سبز با جذب و ذخیره مواد غذایی در خود از شسته شدن آنها جلوگیری می نماید.
گیاه کودی انتخاب شده باید در زمان گلدهی یا خوشه بستن به زیر خاک برده شود. زیرا که قبل از این زمان، رشد و نمو قسمت های سبزینه ای گیاه کافی نبوده و از برگرداندن آن ماده آلی زیادی به خاک اضافه نخواهد شد. کود سبز به منظور تقویت زمین از لحاظ مواد آلی غذایی مورد استفاده قرار می گیرد که بدین منظور گیاهان، برای مدت زمانی معین در مزرعه کاشته شده و بعد از رشد کافی به زمین برگردانده می شوند.

 

کود بیولوژیک:

کود های بیولوژیک دارای باکتری و قارچ های مفیدی می باشند که برای اهداف خاصی استفاده می شوند.از این موارد می توان به تثبیت ازت – رها سازی یون فسفات، آهن ،پتاسیم و.. از ترکیبات نامحلول انها اشاره نمود.این با کتریها معمولا در اطراف ریشه گیاه استقرار یافته و به گیاه در جذب عناصرغذایی کمک می نماید.این گونه کودها منشاء طبیعی دارند و معمولا از خاک گرفته می شوند.کود های بیولوژیک دیگر الودگی کود های شیمیایی را ندارد و باعث کاهش الودگی کود های شیمیایی هم می شود این کودها باعث بهبود ساختمان خاک ،افزایش محصول و کاهش بیماریها می شوند.شرکت های مختلفی در این زمینه فعالیت دارند و از مشهورترین این شرکتها در ایران می توان به زیست فناور سبز اشاره نمود و از محصولات انها می توان به کود زیستی فسفاته بارور ۲ اشاره نمود. موسسه فن اوری زیستی اسیا هم در این زمینه فعالیت گسترده ای دارداین موسسه همچنین در تولید حشره کش های بیولوژیک فعالیت دارد از کود های بیولژیک این موسسه می توان به کود بیولوژیک ازتو باکتر(نیتروکسن– ازتو باکتر مایع) ،بیووم پلاس(حل کننده فسفات)،ریزو چک پی،بیووم ، سوپر نیترو و…و از حشره کش های بیولوژیک بی تورین رانام برد. قارچ کش بیو لوژیک بیوسوبتیل نیز از این موارد می باشد.

جلوگیری از شیوع کرم خراط در باغات گردو

گردو سرائیلی

۱ – آبیاری صحیح : آبیاری بموقع و عدم تنش آبی در گیاه

۲- تغذیه مناسب درختان : عدم وجود کمبود در گیاه و تقویت گیاه

۳- هرس : هرس شاخه ها با آلودگی زیاد و آتش زدن آنها برای نابودی لارو های درون چوب و عدم نگهداری نمودن آنها در کنار باغ بعنوان قیم و ….

۴- پوشاندن دالان های فعال لاروی با خمیر های سمی ( دالانهایی که دارای ترشحات هستند) استفاده از سمومی مثل اتریمیفوس متیل و یا کلرپیریفوس کاوش به همراه مل یا خمیر نقاشی و ۵/۰ درصد سریش برای بهتر چسبیدن سم

۵- استفاده از سیم های مفتولی در داخل دالان و کشتن لاروهای در دسترس که بیشتر بر روی تنه درختان گردو و یا سیب دیده میشوند که میتوانند باعث خشکی درختان مخصوصا” درختان سیب و نهال ها شوند.

۶- استفاده از تله های فرمونی در صورت وجود فرومون مناسب و کارا که باعث جذب حشرات نر آفت شده و از جمعیت آنها در موقع جفت گیری با حشرات ماده می کاهد.

۷- استفاده از تله های نوری که در هنگام خروج پروانه ها ی آفت که بیشتر خروج اولیه مربوط به حشرات نر می باشد ( بخاطر جثه کوچک تر ) باعث جذب آنها شده و آنها را نابود میکند که تا حدودی تا قبل از ظهور حشرات ماده و ایجاد فرومون می تواند موثر باشد.

۸- مبارزه شیمیایی : بعلت تدریجی بودن دوره خروج حشره کامل امکان مبارزه با تمامی حشرات در دوره لاروی بعلت هزینه بالا و نتایج زیست محیطی را نداریم بلکه با استفاده از تله ها میتوان ۱ الی ۲ سمپاشی را انجام داد که آن هم بهتر است با مبارزه با دیگر آفات باغی همزمان نمود تا از مصرف بی رویه سموم شیمیائی خودداری نمود. مبارزه شیمیایی علیه لاروهای سن اول در هنگام نفوذ به زیر پوست شاخه بهترین موقع مبارزه است که بایستی با دیده بانی های زیاد بهترین زمان آن را مشخص نمود و با استفاده از سموم نفوذی قوی و با دوره کارنس بالا مبارزه را انجام داد و در ضمن بهتر است از سمومی استفاده نمود که برای مبارزه تلفیقی بهتر میباشند.
استفاده از سم اتریمفوس متیل به نسبت ۲ در هزار تلفات معادل۹۰% روی آفت وارد می کند. همچنین استفاده از خمیرهای سمی نظیر آنتی تارلو می تواند تلفات ۱۰۰ درصد روی جمعیت آفت ایجاد کند. استفاده از خمیرها به این صورت است که مقداری از خمیر را در داخل دالان فعال (که به وسیله خارج شدن فضولات شناخته می شود) نموده و سوراخ خروجی آن را با گل یا چسب باغبانی مسدود می کنند. گاز سمی حاصل از این خمیر داخل فضای خالی دالان لاروی را پر کرده و کرم خراط را می کشد. بعضی از باغداران با استفاده از سموم گازی دیگر لاروهای داخل دالانها را از بین می برند. کنترل شیمیایی در سطح وسیع از طریق سمپاشی سرشاخه ها امکانپذیر است. در این صورت باید تاریخ ظهور حداکثر لاروهای سن اول را به کمک تله های نوری و غیره مشخص کرد و سپس با استفاده از سمومی مانند گوزاتیون ۲۰% امولسیون به نسبت ۲ در هزار درختان آلوده را سمپاشی نمود.

زرشک

زرشک

خاک مناسب برای پرورش گیاه زرشک، خاکی آهکی با بافت لومی تا لومی شنی است.

بهترین زمان برای کاشت نهال زرشک به صورت پاجوش اواخر آبان و اوایل آذر است.

مناطق کوهپایه ای بهترین مناطق کشت و پرورش زرشک است.

فاصله کاشت ۲ گیاه زرشک از یکدیگر روی پشته ها باید حداقل ۴ متر باشد.

مناسب ترین روش برای تکثیر زرشک استفاده از پاجوش ۲ تا ۳ ساله و از درختان حداقل ۶ تا ۱۰ ساله است.

 

عملیات داشت:

زمان خواب درخت بهترین زمان چالکود است. *آبیاری بیش از اندازه در زمان گل دهی زرشک باعث ریزش گل و کاهش تولید می شود. بهترین مدار آبیاری ۸ تا ۱۲ روز است. رعایت نکات بهداشتی در طول چرخه تولید و فرآوری محصول در افزایش صادرات نقش مهمی دارد. استفاده از یخ آب روشی مناسب برای مبارزه با علف های هرز و آفات زرشک در زمستان است. هرس زرشک: هرس و تغذیه اصولی، راهکاری کلیدی در مبارزه با سال آوری زرشک است. هرس از سال چهارم همزمان با جدا کردن پاجوش ها آغاز می شود. مناسب ترین روش هرس درخت زرشک ۲ تا ۳ پایه است.

هرس هر ۲ سال یک بار از برداشت زرشک در آبان انجام می شود. هرس پاییزه و حذف ترک های روی تنه و سوزاندن آن ها نقش مهمی در کاهش خسارت زنبور شاخه خوار دارد. برداشت زرشک: برای حفظ رنگ قرمز زرشک و بازارپسندی آن باید عملیات خشک کردن با حرارت ملایم و مطلوب و نگهداری آن در شرایط عادی با رطوبت بالا انجام می شود.

از انباشته کردن زرشک تازه روی هم به قطر بیش از ۱۰ سانتی متر خودداری کنید.

استفاده از هورمون اتفن ۲ تا ۳ هفته مانده به برداشت موجب تسهیل در امر برداشت و کاهش هزینه ها می شود.

بهترین روش برداشت زرشک با شاخه است. *مناسب ترین روش خشک کردن محصول زرشک در جایگاه های بهداشتی زرشک خشک کنی و به صورت داربستی است.

علائم کمبود عناصر غذایی در مناطق پسته کاری

علائم کمبود عناصر غذایی در مناطق پسته کاری چیست؟

در این مورد اولین نکته ای است که علائم کمبود عناصر در پسته مورد بیشتر عناصر غذایی با دیگر گیاهان متفاوت است به عنوان مثال در شرایط کمبود آهن در اکثر گیاهان زراعی و باغی رگبرگ ها سبز و فضای بین رگبرگی زرد میشوداما در پسته کل برگ همراه با رگبرگ زرد می شود یا مثال دیگر علائم کمبود منگنز می‌باشد که در بیشتر گیاهان رگبرگ یا یک حاشیه چند میلیمتر سبز باقی مانده و فاصله بین رگبرگها زرد می‌شود در مورد پسته این حالت هیچ‌گاه دیده نمی شود.

کمبود mnبه صورت قرمزی رگبرگ اصلی و ریز برگی خود را نشان میدهد این طریق علائم کمبود و حدود بحرانی ذکر شده برای دیگر گیاهان را نمی توان در مورد پسته مبنا قرار داد پسته یک گیاه غیر معمول بوده و همه چیز آن با دیگر گیاهان متفاوت است اما مختصری در مورد علائم کمبود پسته آنچه در باغات خودمان می‌بینیم نه آنچه در منابع کشورهای دیگر می بینیم به شرح زیر است.

علائم کمبود پتاسیم

حاشیه سوختگی برگها برگ پسته می باشد که از اوایل خرداد دیده می شود هیچگاه این حاشیه سوختگی را در اوایل فصل نمی‌بینیم.

مهمترین علائم کمبود پتاسیم حساسیت دانسته به آفتاب و گیاه آفتاب سوختگی پتاس میزان خندانی و اونس را کاهش می‌دهد در مورد پتاسیم حدود بحرانی ذکر شده برای این عنصر در خاک با واقعیت مناطق پسته کاری ما هم خانه همخوانی ندارد .
حد بحرانی پتاسیم را برای خاکهای ما چند برابر مقادیر ذکر شده در منابع در نظر بگیریم همانطور که می‌دانیم جذب پتاسیم توسط ریشه ها طی پخشیدگی صورت می گیرد پدیده پخشیدگی در محیط محلول و آب انجام میشود بنابراین در جذب پتاسیم به شدت وضعیت آب و خاک در باغ های ما و با دوره های آبیاری بلند تنها دو تا سه روز پس از آبیاری شرایط برای جذب پتاسیم وجود دارد .
پتاسیم یکی از عناصری است که بیشترین در باغات پسته سال‌های اخیر مربوط به این عنصر است برای پتاسیم برگ حدود بحرانی وزن خشک و اخیراً وزن خشک مشخص شده است.

علائم کمبود ازت

علائم کمبود ازت بیشتر به صورت زردی برگهای و مجاز به خودش را نشان می دهد .

در بعضی مواقع حاشیه برگها ارغوانی کمرنگ پوست درختانی که مبتلا به کمبود ازت هستند قرمز رنگ میشود .

ریشه رشد ریشه درخت تابعی از مقدار ازت است متاسفانه علیرغم استفاده از کود ها ازته به مقدار کافی و در حداقل سه نوبت به دلیل طولانی بودن دوره های آبیاری باز هم کم بوده است

علائم کمبود فسفر

یکی از عناصری که نه تنها کمبود آن در باغات پسته دیده نمی شود بلکه با مشکلات زیادی فسفر در خاک مواجه شده این ظهور عوارضی مانند ریز برگی یا قرمز و می توان بخشی از آن مربوط به اثرات آنتاگونیستی فسفر با روی و منگنز و دیگر عناصر کم مصرف باشد .

در شرایط کمبود فسفر برگهای درخت به رنگ قرمز مات متمایل به سیاه رنگ در می آیند البته در کمتر باغی می توان یافت که کمبود نفس خود را در آن دید دلیل این مکانیسم فراهمی فسفر در خاک می باشد .

فسفره فرایند تماس ریشه در اختیار ریشه قرار می گیرد یعنی فسفر بدون تحرک در محل خود باقی می‌ماند .

تارهای کشنده با حرکت فسفر آن را جذب می‌کنند هر قدر که جز بی ریشه بیشتر باشد جذب فسفر راحت‌تر صورت می‌گیرد وجود قارچ های همزیست روی ریشه پسته پسته ریشه یا های این قارچها در نقشه تارهای کشانده عمل نموده و جذبی را افزایش میدهد .

در مورد عناصر منیزیم و گوگرد هیچگونه کمبودی از این عناصر در باغات پسته ما دیده نمی شود بلکه در مورد منیزیوم مسئله مسمومیت آن بیشتر شایع است.

علائم کمبود کلسیم

گرد و مدور شدن برگچه ها همراه با قاشقی شدن آنها می باشد در شرایط کمبود کلسیم عارضه لکه پوست استخوانی نیز بروز می‌کنند.

علائم کمبود عناصر کم مصرف بیشتر علائم کمبود این عناصر به خصوص عناصر فلزی را به صورت همراه با وجود این در شرایط کمبود منگنز روی برگها سبز می‌شوند در شرایط کمبود آهن برگ ها به خصوص برگ های جوان به صورت یکدست زرد رنگ شده و برگ نازک تر از حد معمول می شود .

نازک تر شدن برگ شرایط سوختگی برگ در اثر تابش خورشید را فراهم میکند باغات مبتلا به کمبود روی دیده می‌شود .

تعدادی از درختان با یک تغییر زمانی ودیرتر از خواب بیدار می‌شوند در اول فصل وقتی وارد چنین باغاتی می‌شوند در حالت کچلی دیده می‌شود .

در شرایط کمبود روی برگها ریز و فاصله میان گره ها کوتاه می‌شود ولی برعکس مس در شرایط کمبود روی رنگ پوست و قطر سرشاخه‌ها طبیعی به نظر می‌رسد .

کمبود مس بیشتر در خاکهای شنی که با آب شیرین آبیاری می‌شوند دیده می‌شود در شرایط کمبود مس سرشاخه‌ها دارای رشد طولی مناسب می باشند ولی رنگ پوست سر شاخه ها تیره و سرشاخه ها حالت عصایی همراه با یک انحنا پیدا می‌کنند کمبود مس نسبت به دیگر عناصر کم مصرف درخت را زودتر دچار سرخشکیدگی می‌کند.

کاشت گیاهان همراه گیاه اصلی

تحقیقات نشان می دهد که کاشت گیاهان همراه در فرهنگ اقوام بومی در واقع به طور طبیعی رخ می داده است. ترکیبات موجود در گیاهان به عنوان مواد دافع آفات یا جذب شکارچیان آفات عمل می کنند. گیاهان همراه برای گمراه کردن و یا دفع آفات گیاهی و یا برای تشویق رشد سایر گیاهان و به عنوان یک تله برای آفات و انگل ها عمل می کنند و مورد استفاده قرار می گرفته اند. گیاهان همراه به منظور ارائه مواد غذایی و یا احتمالا یک خانه جذاب یا زیستگاه برای حشرات مفید – نیز ممکن می تواند به عنوان “پرستار محصول” مورد استفاده قرار گیرد و ایفای نقش نماید. این گیاهان همچنین قادر به تولید بوهایی هستند که آفات را گیج و گمراه کند و از حضور آنها جلوگیری نماید و یا بوی تولیدی آنها به گونه ای باشد که یک محصول در حال رشد گیاهی را از دید آفات پنهان و مخفی سازد. در ادامه دربارۀ برخی از این گیاهان همراه محبوب و موثر اطلاعاتی ارائه شده است که مطالعه آنها خالی از لطف نخواهد بود:

• ریحان: اگر با گوجه فرنگی کاشته شد، تولید و طعم را بهبود می بخشد. ریحان برای فلفل ها نیز خوب است و گفته شده است که پشه ها را دفع می کند. همچنین می توان ریحان را در سراسر باغ برای رایحه و خواص سودمندش کاشت.

• گاو زبان: یک همراه عالی برای گوجه فرنگی و کلم است زیرا هم کرم شاخدار گوجه فرنگی و هم شاپرک کلم را دفع می کند. همچنین به گیاه توت فرنگی نیز کمک می کند و در واقع برای هر چیزی در باغ سودمند است. آن را در سراسر باغتان بکارید.

• بابونه: یک همراه عالی برای کلم، خیار، پیاز و تمام خانواده کلم است. طعم آنها را بهبود می بخشد و یک گیاه عالی است زیرا حشرات مفید را جذب می کند و گل های زیبا و ظریفی دارد.

• شوید: نیز اگر با کلم، خیار، کاهو و غیره کاشته شود، عالی می شود زیرا طعم را بهبود می بخشد و به دفع آفات کمک می کند و همچنین در تهیه ترشی خانگی می توانید آنرا بکار ببرید! شوید می تواند خیلی بزرگ شود، بنابراین آن را در وسط بستر خیار بکارید. شوید را با گوجه فرنگی نکارید!

• علف گربه (گل نپتون catnip): یک گیاه عالی دیگر برای کاشتن و در دسترس داشتن است. آن را نزدیک کدو و خیار بکارید، زیرا شته ها و حشرات کدو را دفع خواهد کرد. برگهای خشک شده آن می تواند بصورت چای به آرام کردن معده کمک کند و همچنین اسپری آن بر روی بسیاری از گیاهان، قدرت کنترل آفات آن را دو برابر می کند.

• تربچه: می تواند در سراسر باغ و در زیر گیاهانی مانند خیار کاشته شود تا سوسک های خیار را دور کند.

• گل همیشه بهار: اگر در سراسر باغ کاشته شود، به جلوگیری از کرم های حلقوی کمک می کند و آفات را دور می کند. آنها تمام تابستان تا زمانی که شما گل های مرده را بچینید، گل خواهند داد.

• گل های لادن: نیز گل های همراه عالی برای گوجه فرنگی، خیار، کلم و گیاهان دیگر هستند. این گل ها خوردنی هستند و می توانند در سالاد ریخته شوند. آنها برای طالبی و کدو نیز مفید هستند.

• پیاز: را می توان آزادانه در سراسر باغ کاشت که به دور نگه داشتن آفات از کلم، بروکلی، گوجه فرنگی، توت فرنگی، فلفل، خیار و دیگر گیاهان کمک می کند. کشت مخلوطی از این گیاهان می تواند آفات باغ را به میزان زیادی کاهش دهد.

• گل های آفتابگردان: همراهان عالی و زیبا در سراسر باغ هستند. آنها را در کنار خیار، لوبیا و گیاهان رونده بکارید تا یک داربست فراهم کنند. آنها مقاوم و بادوام اند و یک تله عالی برای شته ها و دیگر آفات هستند. آنها معمولا خودشان دانه های زیادی را برای استفاده در سال آینده فراهم می کنند.

روش پوساندن و فراوری کود دامی

 

دوستان گرامی،اگه میخاین کود مرغوبی تهیه کنید مراحل ذیل لازمه.

⚠️ استفاده از کودهای دامی تازه در مزارع مضر است.و باید حتما کود دامی پوسیده باشد.

۱_تهیه کود گاوی(یا مخلوطی از گاو،گوسفند،…که درحالت کلی کود گاو بهتره)
۲_مخلوط کردن تمام کودها به نحوه ای که تمام کودها یکدست مخلوط شوند هم زدن تنهاکفایت نداره باید اونقدر زیرو رو بشه که یکدست در بیاد
۳_برای ۱۰تن (نه یک کامیون ۱۰تن،منظور وزن کود بارطوبت حدود۱۵درصده)حدود ۱تن کاه وکلش گندم،و۱الی۱.۵تن کاه و کلش جو
و ۲کیسه اوره اضافه کنید،اگه از کاه وکلش استفاده نکردین یک کیسه اوره کافیه…
۳_برای ۱۰تن حدود۲۵۰کیلو گوگرد خالص درنظربگیرین…
۴_تمام مواد رو دوباره مخلوط و هم بزنید…
البته بهتره کاه و کلش در مرکز هسته باشه و درمراحل بعد مخلوط بشه
۵_بعد از هم زدن مجدد….بهتره دپوبه صورت حوضچه دربیاد و حدود۲هفته بحال خودرهابشه،بعد۲هفته با اب بصورت لجن(روان نشه )دربیاد..
۶_بعداز لجن کردن دپوی کودها،بایدبوسیله دماسنج لیزری روزانه دمای هسته دپو کنترل بشه
و هروقت دمای هسته به ۶۰الی۷۰درجه رسید باهوادهی وزیروروکردن کودها خنک بشن(لازم بذکره فقط یک بار باید لجن بشن… بیشترش لازم نیس حتی مضرهم هست…
۷_تاحدود۲ماه باید عمل کنترل دما بصورت منظم چک بشه،بعدازین مدت بیشترفرایندانجام شده وبدلیل گرماو هوادهی میزان رطوبت کم کم ،کم میشه وقتی میزان حرارت ازحالت طغیان اولیه خارج شد باید عناصردیگر بهش اضافه بشه…
۸_بعداز۳ماه مقداری ازکود را به ازمایش برده و الباقی کمبودها جبران باید بشه…
بعداز۴ماه کود اماده هست و یکnpkطبیعی و تقریبا اورگانیک تولیدشده که هیچ تقلبی درش نیس…
جالب اینحاس،دربرخی مزارع تا حتی۵سال از کود دیگری استفاده نمیکنن وجواب هم گرفتن..
👌👌اضافه کردن ماسه بادی مرغوب و بدون شوری زیاد،الزامیست و بهتره در اولین مرحله بعداز لجن کردن اضافه شه،پیشنهادمیشه۱۵الی۳۰درصدماسه حتما استفاده بشه